Foment i Consell signen l'acord que permet destinar 164,5 milions del Pla Estatal d'Habitatge a la Comunitat

Guardar

Plan_estatal_vivienda
Plan_estatal_vivienda

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, i el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, han signat aquest dimecres el conveni que permetrà destinar i aplicar en ajudes i polítiques d'habitatge a la Comunitat Valenciana 164,5 milions d'euros procedents del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021.

Aquest acord contempla que a la quantitat aportada per l'administració central, atenent el repartiment aprovat en la Conferència Sectorial d'Habitatge, se sumen 49,35 milions d'euros del Consell, la qual cosa suposa una xifra global de 213,85 euros. Aquest pla té com a objectius principals "contribuir a l'increment del parc d'habitatges en lloguer i fomentar la rehabilitació i regeneració urbana i rural".

El conveni, subscrit en un acte celebrat en el Palau de la Generalitat, preveu que aquests diners s'invertisca en iniciatives relacionades amb el lloguer d'habitatges, la rehabilitació, la lluita contra els desnonaments i l'eficiència energètica. En concret, el repartiment dels 213,85 milions d'euros seran 46 milions per al programa d'ajuda al lloguer, i 11,8 per a ajudes a persones en situació de desnonament.

Així mateix, hi haurà 25,25 milions per a foment del parc d'habitatge en lloguer; 6,59 milions per a millora de l'eficiència energètica i sostenibilitat en habitatges; 53,44 per a la conservació, millora de la seguretat d'utilització i accessibilitat en habitatges; 31,16 per a la regeneració i renovació urbana; 30,32 per a ajudes a joves i 9,29 milions per a habitatges de persones majors o amb discapacitat.

La quantia màxima per a les subvencions del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 ascendeix a 1.443 milions d'euros. Aquesta iniciativa planteja el cofinançament dels seus programes d'ajuda per part de les comunitats autònomes, atés que aquestes són les competents en la matèria. Perquè una comunitat autònoma reba el cent per cent dels fons estatals haurà de cofinançar actuacions del pla amb un altre 30 per cent.

Si el cofinançament és menor, l'aportació estatal es redueix. La Generalitat valenciana ha indicat a Foment que cofinançarà l'11,40 per cent del Pla Estatal d'Habitatge amb fons autonòmics. L'aportació estatal serà transferida pel ministeri a l'administració autonòmica gradualment i a mesura que aquesta vaja executant les actuacions dels programes referits.

MÉS DE 76.000 AJUDES

D'aquesta manera, per a 2018 l'import màxim a transferir per Foment és de 39,9 milions d'euros; per a 2019, 40,70 milions; per a 2020, un total de 41,50 milions i per a 2021, 42,40 milions. El ministeri estima que es concediran més de 76.812 ajudes.

A més, ha destacat que l'activitat necessària per a realitzar els treballs de rehabilitació i de promoció d'habitatges per al lloguer generaran una inversió global de 314,32 milions d'euros, amb el que es crearan aproximadament 6.074 llocs de treball.

Després de signar l'acord, el ministre de Foment ha valorat que el pla i els convenis per a assegurar la seua aplicació en les autonomies vagen en favor d'un dret "bàsic" com el de l'habitatge. Ha comentat que aquest programa procedeix "del govern anterior" del PP i ha destacat que encara que "no és la política de l'actual" la seua decisió és "acatar-ho i que els recursos destinats s'apliquen" i que açò es faça "amb la major promptitud".

En aquest sentit, el president de la Generalitat i la consellera d'Habitatge, María José Salvador, present també en la signatura del conveni, han recordat que aquest hauria d'haver-se signat a principis de 2018 amb l'anterior Executiu central i han agraït al nou ministre de Foment la seua "celeritat i eficàcia" per a fer efectives les ajudes contemplades en el Pla Estatal i que arriben als seus destinataris.

"NO PODIEN ESPERAR"

José Luis Ábalos ha destacat que després d'assumir la cartera de Foment va portar al "primer Consell de Ministres" de l'Executiu de Pedro Sánchez les mesures per a engegar aquestes subvencions que "no podien esperar". Al seu torn, ha subratllat la "importància" que per a aquest govern tenen les polítiques d'habitatge i ha ressaltat el nomenament, en el seu departament, d'una secretària general d'Habitatge, la valenciana Helena Beunza.

En aquest punt, ha ressaltat la presència de valencians com Beunza i Julián López en departaments o entitats relacionades amb el seu ministeri i ha dit que açò suposa un "reconeixement a la labor" desenvolupada "per part de la Generalitat".

El titular de Foment ha apostat per fomentar en matèria d'habitatge "la igualtat d'oportunitats i la inclusió social", per a complir "l'obligació de garantir un habitatge digne a tots els espanyols, com arreplega la Constitució" i, al mateix temps, "estimular l'oferta d'habitatge per a lloguer" i "donar certitud als inquilins".

El ministre, que ha defensat en aquest procés la participació de les comunitats autònomes i els ajuntaments, ha advocat per escometre-ho "amb diàleg i negociació" en favor d'"un espai democràtic".

Per la seua banda, el president de la Generalitat ha valorat les mesures per a "visibilitzar un dret que és fonamental per a l'estat del benestar" com el de l'habitatge, en la mateixa línia que l'expressat per Ábalos i María José Salvador. Aquesta última ha considerat que aquest dret hauria de ser "el cinqué pilar de l'estat del benestar" perquè "sense habitatge no es pot desenvolupar projecte de vida".

"SENSIBILITAT"

La consellera ha afirmat que l'administració valenciana serà "rigorosa en l'execució del Pla Estatal d'Habitatge". "Nosaltres convoquem les ajudes, les resolem i les executem", ha manifestat. Puig ha agregat que l'habitatge "no és solament un espai on menjar i descansar sinó una part més de l'imaginari de la dignitat".

El responsable autonòmic ha afirmat que en aquest àmbit és "molt important l'aliança entre Govern, Generalitat i ajuntaments", al mateix temps que ha destacat la "nova atmosfera" que es respira amb l'actual Executiu central i ha agraït la "sensibilitat" del ministre en matèria d'habitatge. Així mateix, ha valorat que el pla estatal tinga en compte les ajudes a la rehabilitació, una iniciativa defensada també per al Consell que contribueix, ha dit, a generar ocupació i dinamisme econòmic.

Destacats