Fiscalia insistix en frau electoral del PP de València en 2007 i 2011 i situa a Grau com a "pedra angular"

Guardar

Juí pel cas Imelsa. Foto Rober Solsona
Juí pel cas Imelsa. Foto Rober Solsona

"Tot acte de corrupció suposa un gran retret ètic i moral perquè és una fallida a la societat i, quan els polítics es presenten a les eleccions com a paradigmes de la transparència i cometen frau en les eleccions, el retret és major". Així ha començat el fiscal Anticorrupció el seu informe per la peça A del cas Imelsa i ha insistit en frau electoral del grup municipal del PP de València en 2007 i 2011. També ha situat a l'exvicealcalde de la ciutat Alfonso Grau i a l'exsecretària del PP a l'Ajuntament Mari Carmen García Fuster com a "pedra angular" de les irregularitats.

El fiscal s'ha pronunciat així en la penúltima sessió del juí per la peça A d'Imelsa, en relació amb un presumpte finançament irregular en les campanyes electorals del PP de València en 2007 i 2011 a través de donacions i pagaments d'empreses. En este procediment hi ha quatre acusats: Grau; García Fuster; l'exdirector de la Fundació Turisme València, José Salinas; i l'exedil i exresponsable del Centre d'Estratègies i Desenvolupament (CEyD), Juan Eduardo Santón.

En l'exposició del seu informe de conclusions, el fiscal ha repetit: "El PP de València va cometre en les eleccions de 2007, de 2011 i, en menor mesura, de 2015, frau electoral perquè va incrementar el seu pressupost per a les eleccions mitjançant uns diners irregularment obtinguts".

En esta línia, ha manifestat que el PP va obtindre diners "irregulars" de quatre formes diferents: de diners aportats per fundacions i entitats municipals; d'empreses valencianes i una societat fantasma; d'ingressos en efectiu que consten, per exemple, en el Llibre Major de Laterne --mercantil que va fer campanya electoral de 2007--; i bitllets de 500 euros que va entregar Grau al seu exassessor Jesús Gordillo.

Sobre la campanya de 2015, que es va investigar inicialment en el procediment per delicte de blanqueig, però es va acabar arxivant per l'Audiència, el fiscal únicament ha fet referència a la mateixa per a al·legar irregularitats: "Tant en les eleccions de 2007 com en la de 2011 i 2015 el PP posava en joc una maquinària per a contrarestar l'efecte dels restants partits polítics i partia amb un avantatge fonamentalment econòmic", ha dit.

Destacats