Europa reconeix la transparència de GVAAire, l'app de qualitat de l'aire desenvolupada per la Conselleria de Transició Ecològica

Guardar

Palau Generalitat
Palau Generalitat

El Portal Europeu de Dades reconeix l'aplicació mòbil GVAAire com a exemple de transparència. L'app, desenvolupada per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, recopila i publica les dades de qualitat de l'aire extret de les estacions de mesurament situades en diferents punts de la Comunitat Valenciana.

L'Informe de maduresa de dades obertes 2020 de l'entitat assenyala a GVAAire com a "exemple d'aplicació de dades obertes" i explica que l'eina desenvolupada per la Generalitat Valenciana "ofereix, amb actualitzacions cada hora, la concentració de contaminants atmosfèrics en l'ambient mesurada per les estacions de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica".

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha felicitat l'equip pel reconeixement europeu i ha defensat la rellevància de la informació transparent i accessible per a prendre consciència de l'impacte de la contaminació atmosfèrica i aplicar solucions eficaces per a baixar els indicadors. L'estudi valora, a més de les dades obertes, l'accessibilitat de l'aplicació on l'usuari o usuària pot consultar "fàcilment" la informació a través del mapa o de l'índex de municipis de la Comunitat Valenciana.

El director general d'Educació i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, s'ha referit a l'ampliació progressiva de la xarxa d'estacions a les quals en breu s'afegiran dos nous mesuradors instal·lats al voltant de la zona portuària de Castelló.

"L'objectiu és avançar en eines de digitalització que no sols acosten a les persones la informació disponible sinó que també la facen comprensible en un exercici d'educació ambiental aplicada a les noves tecnologies", ha explicat Joan Piquer.

Així mateix, ha afegit que "ens queda molta faena que volem desenvolupar en matèria de qualitat de l'aire, però aquest reconeixement servirà per a reforçar la línia de millora contínua que estem implementant en aquesta matèria, per a aconseguir més i millors reptes en favor de la ciutadania de la Comunitat Valenciana".

L'aplicació, disponible per a sistemes operatius iOS i Android, recull les dades de 65 estacions repartides per tot el territori de la Comunitat que mesuren 24 paràmetres en continu.

A través d'un senzill codi de color, permet comprovar ràpidament si la qualitat de l'aire és bona, adequada, moderada, insuficient o molt deficient. Així mateix permet agregar estacions a favorits i conéixer el detall de cadascuna dels valors mesurats.

Destacats