"Estar seleccionats ja és un premi, som pioners en participació ciutadana"

La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, valora positivament que la Generalitat opte a una distinció internacional en bones pràctiques

Guardar

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo

Hui s'ha anunciat la programació completa en la fortalesa de juliol a setembre. El treball que porta realitzant el Botànic amb els primers pressupostos participatius ja té premi. I, a més internacional. L'Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) ha triat el projecte de pressupostos participatius de la Generalitat com un candidat a la distinció 'Bona pràctica en participació ciutadana 2022'.

Després de conéixer-se aquesta selecció, la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, s'ha mostrat "molt contenta" perquè, segons ella, "indica clarament que som pioners en participació ciutadana" i que "estar seleccionats ja és tot un premi".

Aquesta proposta valenciana dels pressupostos participatius forma part d'un total de 121 iniciatives de caràcter internacional seleccionades pel seu caràcter innovador en l'àmbit de la participació ciutadana. "S'ha valorat el treball i l'aposta que, des del Botànic, fem per a implicar la ciutadania en les polítiques públiques", apunta la consellera.

Presentades en la fase inicial, els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022 han repartit més de 100 milions d'euros entre 96 projectes triats i proposats per la ciutadania de les 874 d'àmbit comarcal i autonòmic.

Aquest reconeixement s'atorga de manera anual per a posar en valor les experiències innovadores en el camp de la democràcia participativa desenvolupades pels governs locals i regionals. Per a això, es valora si afavoreixen la implicació de la ciutadania i la participació en els processos d'elaboració i implementació de les polítiques públiques.

A partir d'ara, la ciutadania pot seleccionar cinc candidatures de les 121 presentades per a oferir el seu suport fins al pròxim 22 de juny, però perquè el vot siga vàlid és necessari votar cinc projectes. Del total de propostes es farà una classificació i passaran a la següent fase aquelles que estiguen entre les 15 més votades. Serà un jurat el que avalue les iniciatives seleccionades per a decidir el projecte guanyador, a més de poder realitzar fins a cinc esments especials. Els resultats del premi es faran públics el mes vinent d'octubre i els guardons s'entregaran en el marc de la conferència de Grenoble de desembre de 2022.

Cartell del reconeixement obtingut pels pressupostos participatius de la Generalitat
Cartell del reconeixement obtingut pels pressupostos participatius de la Generalitat

Pel que respecta a OIDP, aquesta és una xarxa internacional oberta a totes les ciutats, organitzacions i centres d'investigació amb interés a conéixer, intercanviar i aplicar experiències sobre democràcia participativa en l'àmbit local. Va nàixer en 2001 en el marc dels Projectes de Cooperació Descentralitzada del Programa URB-Al de la Comissió Europea i la seua constitució oficial va ser el mes de novembre a Barcelona. A més, des de 2006 treballa de manera conjunta amb Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

Destacats