Estañ i Puig descarten un avançament electoral i aposten per reunir la Comissió de Seguiment del Botànic aquesta setmana

Podem mostra la seua “predisposició” a aprovar els pressupostos per a 2019 però creu que han de ser “més expansius”

Guardar

estañ_puig
estañ_puig

El secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, mantingut aquest dilluns una trobada amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en el qual segons ha explicat, "a dia de hui" han "descartat" la possibilitat d'un avançament electoral i han decidit iniciar els contactes per a intentar reunir la Comissió de Seguiment del Pacte del Botànic abans del Debat de Política General, previst per al dimarts 11 de setembre. "Podria ser per exemple el dijous" d'aquesta setmana, ha apuntat Estañ.

El líder de la formació morada ha realitzat aquestes declaracions després de reunir-se amb el cap del Consell, la seua segona trobada en uns dies, després que la setmana passada ja mantingueren una reunió, després de les discrepàncies sorgides en el si del Consell en les últimes setmanes a compte del vot favorable a l'objectiu de dèficit i de l'anunci de la Conselleria de Justícia de la creació d'una comissaria especialitzada en violència de gènere en la Ciutat de la Justícia de València.

Estañ ha recordat que aleshores Podem ja va iniciar contactes per a reunir la Comissió de Seguiment del Pacte del Botànic perquè els "preocupava" que a l'agost "el debat polític hi havia estat centrat o bé en conflictes entre els partits que conformen el Consell o en hipotètics rumors sobre avançament electoral", en lloc d'estar enfocat a "acabar aquests nou mesos que queden de legislatura complint els objectius del Botànic i en el debat social i els problemes que seguixen tenint els valencians", com són l'educació, la sanitat o la dependència, ha apuntat.

En la seua reunió d'aquest dilluns, Estañ i Puig han coincidit que "no està sobre la taula un avançament electoral a dia de hui ja que el que ens interessa és aprofitar el màxim possible aquesta legislatura en clau de reivindicació d'infrafinançament però també de tindre una agenda legislativa que complisca les prioritats", ha puntualitzat.

Segons el líder de Podem, "a dia de hui no hi ha motius per a avançar les eleccions. És una prerrogativa que tenim però a dia de hui el que ens interessa és acabar la legislatura i així ser capaços de complir l'acord del Botànic que ens ha de marcar l'actualitat política".

En aquest sentit, ha insistit que està "descartat" un avançament dels comicis "llevat que passe alguna qüestió que no està en el mapa". En tot cas, tal com ja va exposar la setmana passada, "si hi haguera aquesta possibilitat d'avançament hauria de ser acordat pels quals conformem el pacte del Botànic i a dia no està sobre la taula", ha insistit.

A més, Podem ha plantejat la possibilitat de tindre la reunió de Comissió de Seguiment del Pacte del Botànic en aquesta setmana. "Anem a tractar de fer-ho, ell (Ximo Puig) està d'acord a tindre-la abans del Debat de Política General, però iniciarem els contactes per a posar data, podria ser per exemple el dijous", ha avançat.

El portaveu del grup parlamentari de Podem ha manifestat el seu interés perquè "el compliment" del Pacte del Botànic està "a prova de bombes" i que, "independentment dels conflictes que puga haver-hi, fer prevaler l'acció política i el debat polític siga solucionar els problemes dels valencians". "D'ací la seua crida a la Comissió de Seguiment per a aprofundir en el "treball concret" i que "les discrepàncies partidistes siguen menys freqüents".

Pel que fa a la reunió de la Comissió, ha apuntat que caldrà veure els detalls encara però "el més lògic" és que siga entre "les persones que conformen aquesta comissió".

"DESCONTENTS" AMB LA GESTIÓ D'HABITATGE

Així mateix, Antonio Estañ ha avançat que li plantejat al 'president' la prioritats de Podem per als pressupostos de l'any que vé, uns pressupostos que creu que "han de ser expansius" i "plantejar prioritats en polítiques d'habitatge, acabar amb els barracons, millorar la dependència, la sanitat, el suport a pimes i a autònoms". En suma, ha dit, "pressupostos enfocats al compliment de les prioritats del Botànic, que siguen model alternatiu al del PP".

En aquest sentit, durant la trobada amb Puig, el líder de Podem li ha traslladat algunes qüestions com el seu "descontentament" amb la gestió de la Conselleria d'Habitatge. De cara al que queda de legislatura, Estañ ha reconegut que "no es pot demanar tot però sí una continuïtat entre objectius", com és ampliar el parc públic de vivenda que segons ha recordat, "gràcies a una esmena de Podem s'ha pogut ampliar-se en 50 milions d'euros".

Segons Estañ, "el primer punt del Pacte del Botànic és evitar desnonaments i tal com està la bambolla del lloguer s'hauria d'haver fet molt més. Tenim ferramentes com són la proposta de llei que ja hem fet com la de titulitzacions i com és en clau pressupostària per a millorar i ampliar parc de vivendes", ha puntualitzat.

LA TAXA TURÍSTICA

Finalment, preguntat sobre si la proposta de taxa turística va a seguir sobre la taula, Estañ ha assenyalat que és una cosa que Podem va a seguir demanant perquè creu que és una "mesura positiva, acceptada en el nostre entorn, que ajuda el turisme i ajuda als ajuntaments". No obstant açò, ha matisat que "això no implica que tota la nostra pressió haja d'anar per la taxa turística".

Es tracta d'una iniciativa que "anirà plantejada i en funció de com vaja la negociació anirà la nostra predisposició". En tot cas, "com sempre la nostra predisposició és a aprovar els pressupostos però pensem que han de ser més expansius, també d'acord amb les manifestacions del PSPV que estan molt satisfets amb si mateixos pels acords als quals ha arribat en referència al deute. Imaginem que tindrà també una conseqüència en els pressupostos i que les nostres mesures seran acceptades perquè van d'acord amb el pacte del Botànic", ha conclòs.

Destacats