Escola Valenciana demana "pressupost i decisions valentes" per a crear comunitats educatives "diverses"

Guardar

Cloenda del VI Congrés d'Escola Valenciana
Cloenda del VI Congrés d'Escola Valenciana

Escola Valenciana ha clausurat aquest dissabte a València el seu VI Congrés, en el qual ha reclamat "formació, pressupost i decisions valentes" per a crear comunitats educatives "diverses, plurilingües i amb competències digitals".

Durant els dies 9 i 10, el congrés d'Escola Valenciana ha reunit a més de 300 persones entre ponents, professorat en actiu, estudiants de Magisteri i activistes, entorn de més de 30 ponències i tallers, tot això sota tres eixos principals: coeducació, plurilingüisme i transformació digital a les aules, segons ha explicat Escola Valenciana en un comunicat.

L'acte de clausura ha sigut a càrrec de la coordinadora del VI Congrés, Pilar Gregori; el president d'Escola Valenciana, Natxo Badenes, i el conseller d'Educació, Vicent Marzà, entre altres.

El president d'Escola Valenciana, en la seua intervenció durant la cloenda, ha assenyalat que amb aquest conclave s'emprén "un camí decidit cap a una escola democràtica, feminista, diversa, crítica, solidària, verda i compromesa".

Per part seua, Vicent Marzà ha anunciat durant la seua intervenció la creació de dues càtedres universitàries. En primer lloc, la Càtedra interuniversitària de Transformació Educativa Carme Miquel de la Universitat de València i la Universitat Jaume I. D'altra banda, la creació de la Càtedra de Multilingüisme de la Universitat d'Alacant.

APORTACIONS DEL CONGRÉS

Al llarg d'aquests dies, ponents i públic han establit les línies d'acció per a l'escola valenciana.

En primer lloc, s'ha incidit en què coeducar és "una mica més que l'escola mixta" i inclou els plans d'igualtat en els centres, els materials, els recursos i el pati. També s'ha conclòs que coeducar va "més enllà del binarisme" i s'ha d'oferir "possibilitats sense assignar gènere". Així mateix, s'ha acordat la importància de reivindicar les figures femenines en totes les disciplines per a crear referents.

Quant a l'ús social del valencià en els centres educatius, Escola Valenciana ha posat de manifest la seua "reculada" fora de l'aula i ha advertit que encara que han augmentat les capacitats acadèmiques i pràctiques en diversos àmbits, aquest fet no s'ha traduït en un augment considerable de l'ús del valencià, "més aviat al contrari".

Per això, el congrés ha advocat per potenciar un model centrat en una llengua pròxima a l'alumnat i s'ha establit que impartir menys d'un 50% de matèria en valencià és "insuficient per a aconseguir una competència plurilingüe".

Els participants han apuntat també que "el marc jurídic actual limita moltes actuacions que afavoririen un avanç en l'ensenyament plurilingüe".

En relació amb la transformació digital, Escola Valenciana ha reclamat un pla de competència digital tant per a docents com alumnat, sota la premissa que "la transformació digital va més enllà de l'ús de la tecnologia, fa falta un canvi de paradigma de l'ensenyament, un canvi metodològic que incloga a més de la competència tecnològica, la informacional, la didàctica i la multimèdia".

Així mateix, Escola Valenciana ha homenatjat a "totes les dones que han contribuït a fer una escola valenciana, innovadora i igualitària". Per això, ha visibilitzat la figura d'Empar Navarro, mestra i política valenciana de la Segona República "amb un remarcable compromís social".

Destacats