Per a erradicar la prostitució "fa falta alguna cosa més que mesures punitives", afirma Oltra

Guardar

Concentració que demana llei d'abolició de la prostitució
Concentració que demana llei d'abolició de la prostitució

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha manifestat que per a erradicar la prostitució "fa falta alguna cosa més que mesures punitives" i ha advocat per escoltar les víctimes i per fer una norma que no els perjudique.

Oltra s'ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa posterior al ple del Govern valencià, en ser preguntada per la seua opinió sobre la iniciativa de la Conselleria de Justícia de multar als clients de les prostitutes o la possibilitat de modificar la Llei d'Espectacles per a incloure multes a prostíbuls.

La consellera ha afirmat que hi ha un avantprojecte "que està en fase d'al·legacions i que s'ha d'estudiar i realitzar les aportacions necessàries". I ha afegit: "Per a erradicar la prostitució fa falta alguna cosa més que mesures punitives".

Sobre aquest tema, Oltra s'ha referit a incloure polítiques coordinades entre el Govern municipal, autonòmic i l'estatal; a perseguir les màfies i el proxenetisme; a actuar amb polítiques d'igualtat també en educació; i a atendre les dones en situació d'explotació sexual o víctimes de tràfic perquè puguen eixir del context amb alternatives.

Ha indicat que hi ha estudis "prestigiosos", com un de la Universitat de Barcelona, que mostren que les polítiques punitives "causen perjudicis en l'àmbit, sobretot, de dones víctimes d'explotació sexual o que exerceixen la prostitució".

Així, interpel·lada per la postura del Consell sobre l'abolició de la prostitució, ha assenyalat que en política "no és útil jugar amb debats nominalistes".

I ha posat en valor el realitzat pel Consell amb lleis, programes o recursos com l'assumpció del salari mínim interprofessional en la Renda Valenciana d'Inclusió quan es tracta de persones en context de prostitució. "Això no ho té cap comunitat autònoma", ha subratllat. En aquesta línia, també ha destacat el programa Alba, "pioner a Espanya".

Finalment, ha afirmat que cal prendre decisions "sempre" escoltant els afectats. "És important que des dels governs no es prenguen decisions despòtiques. Això és senyal d'identitat del Botànic: escoltar les persones que tenen alguna cosa a dir perquè són les primeres afectades".

"El primer --ha afegit-- és procurar que una norma no perjudique la part més vulnerable, a les persones que exerceixen la prostitució, que siguen víctimes d'explotació sexual o que siguen víctimes de tràfic amb fi d'explotació sexual", ha postil·lat.

Destacats