Toni Saura: "Tindre metro a Alaquàs no és una qüestió comparativa, és necessari per a millorar les connexions en transport públic"

Entrevista amb Toni Saura, alcalde d'Alaquàs, coincidint amb l'inici de la seua segona legislatura al capdavant del consistori de l'Horta Sud

Guardar

Toni Saura, alcalde d'Alaquàs
Toni Saura, alcalde d'Alaquàs

Toni Saura va arribar a l'alcaldia d'Alaquàs després de les eleccions municipals de 2019. Ara, després que el Partit Socialista tornara a ser la força més votada en els comicis municipals del passat 28 de maig, inicia la seua segona legislatura com a primer edil d'aquesta localitat de la comarca de l'Horta Sud.

Un municipi que Saura vol que es convertisca en una ciutat verda, sostenible, per a les persones i accessible. Un objectiu a llarg termini pel qual treballa cada dia, encara que en aquesta nova legislatura ho fa governant en minoria després de no arribar a un acord de govern progressista amb Compromís.

Conversem amb Saura al seu despatx de l'edifici consistorial sobre els pròxims grans projectes que es desenvoluparan en la ciutat, la situació de les connexions en transport públic entre Alaquàs i València i la relació de l'equip municipal amb la Generalitat i la Diputació.

Com han sigut aquests primers mesos de la nova legislatura?

Quant a la gestió, tenim molts projectes començats que no habian finalitzat i durant aquests mesos el que hem fet és seguir possant-los en marxa. La gestió diària de l'ajuntament ha continuat i els projectes ja iniciats no entenen d'eixa aturada per les eleccions.

Quant a la situació política, nosaltres no vam obtindre la majoria absoluta com teníem en la legislatura anterior i per això intentarem arribar a un acord amb Compromís que era l'altre partit progressista. Durant unes setmanes vam estar treballant per a arribar a un acord de legislatura i formar un govern de progrés en la mateixa línia del que havia sigut el Botànic.

Això finalment no va ser possible i continuem en la mateixa dinàmica que ja seguíem en la passada legislatura, però tenint en compte que no tenim majoria absoluta i per tant hi ha questions que ja no depenen només de nosaltres i haurem de buscar acords i pactar puntualment amb els diferents grups polítics.

A l'hora d'aprovar els pressupostos o altres mesures importants, buscareu el suport de Compromís?

Evidentment, el primer partit amb el qual parlarem per a buscar suport serà Compromís per afinitat ideològica, si és que aquest també vol arribar a acords. No ho dic per aquesta, però en legislatures anteriors va ser molt difícil tractar d'arribar a acords amb ells i esperem que ara siga diferent i que no solament siguem nosaltres els qui vulguem arribar a acords, sinó que ells també vulguen. Aqueixa seria la primera opció i parlarem també amb la resta de les forces polítiques.

Per què finalment no es va forjar eixe acord de govern progressista amb Compromís?

No va haver acord perquè nosaltres considerem que el mínim que Compromís estava disposat a assumir superava el que nosaltres pensàvem que coincidia amb la realitat dels resultats electorals. Al final nosaltres tenim un 42 % de suport, més de 6600 vots i deu regidors; mentre que ells tenien dos regidors i no arribava al 15 % de vots. Llavors, considerem que l'acord havia d'anar en la mateixa línia que els vots aconseguits per a repartir les àrees i fixar els objectius polítics.

Quins van a ser els principals projectes en el municipi per a aquests 4 anys?

Un dels projectes que es va quedar per acabar en l'anterior legislatura és la construcció d'un nou frontó en el parc del Terç. El projecte ho teníem ja redactat, però la licitació de les obres per a la seua construcció s'ha fet ara i en les pròximes setmanes, abans d'acabar l'any, començarà eixa obra.

Un altre dels projectes que vam engegar aquest estiu va ser la reurbanització dels carrers Colón, Indústria i Doctor Barberà que ja s'està executant i que el mes que ve finalitzarà. I també estem redactant el projecte per a la construcció d'un nou aparcament i un nou bosc a l'entorn del col·legi Bonavista.

També completem al juliol el procés de compravenda del Forn de la Senyoria, que és un dels edificis amb més història d'Alaquàs. I ara mateix estem treballant ja en l'itinerari per a la seua recuperació i posada en valor.

S'ha decidit ja quin ús tindrà l'espai polivalent que es va anunciar en el Forn de la Senyoria?

La voluntat que tenim és que eixe edifici puga ser aprofitat al màxim. És un edifici que té 400 metres de planta i el pla general permet que es puguen construir dues altures. Atès que va a ser una inversió important, perquè és un espai molt significatiu i a més està ben situat en el centre de la població, volem que siga el més versàtil possible. La planta inferior té elements que volem conservar i que es posen en valor pel que tindrà una funció més vinculada al patrimoni i la història d'Alaquàs com un espai expositiu.

I en la segona planta volem alguna cosa totalmentge diferent i que eixe edifici continga la recuperació del patrimoni i la història d'Alaquàs i també una projecció cap al futur com un espai modern i obert a noves generacions. Encara que això es farà sempre que els tècnics que redacten el projecte consideren que això és viable i es puga fer.

Forn de la Senyoria en Alaquàs
Forn de la Senyoria a Alaquàs

Un d'eixos projectes serà millorar les connexions en transport públic entre Alaquàs i València?

La millora de les connexions autobusos ja estava licitada abans d'acabar l'anterior legislatura i l'adjudicació era imminent. En eixa concessió, es milloraven les freqüències, s'incloïa un autobús nocturn i també es treballava en una flota d'autobusos més ecològics. Això estava a punt d'adjudicar-se i jo crec que si no hi haguera hagut un canvi de govern ja s'haguera fet.

Entenc que un nou govern ha d'analitzar tots els projectes que hi ha, però espere que aquesta adjudicació siga una cosa immediata i en aproximadament sis mesos puguem gaudir d'aqueixos avantatges perquè ara mateix la connexió per autobús és l'únic mitjà de transport públic que té Alaquàs.

Quant al metro, teníem un compromís que havia adquirit el govern del Botànic per a agilitzar al màxim la redacció del projecte i que arribara la xarxa de Metrovalencia a Alaquàs; encara que es preveia que les obres pogueren començar en una dècada. Un termini que pense que és raonable tenint en compte la gran inversió que tenia aquest projecte.

Però amb el canvi de govern, encara no sabem quin és el posicionament de la conselleria de Mobilitat i estem pendents de concertar una reunió. La demanda de la ciutadania és que en 10 anys puguem tindre eixa connexió per metro. Alaquàs, Aldaia i Xirivella estem al marge de la xarxa de metro i tenim en conjunt quasi 100.000 habitants. No solament és una qüestió de comparativa, sinó que és necessari per a millorar les nostres connexions en transport públic.

I, d'altra banda, estaria la qüestió dels trens de rodalies el qual també es necessita una millora important perquè es va reobrir la línia C3 que connecta amb València passant per la Fe i un trajecte en el qual abans es tardava 12 minuts aproximadament, ara es tarden 35 minuts i això desincentiva que la gent ho use.

Em consta que per part del govern central s'estan començant a fer inversions però crec que cal apostar clarament per la millora del servei de Rodalies, que podria ser una alternativa, a curt termini, fins que el metro estiga funcionant. Nosaltres seguirem fent la mateixa pressió que féiem amb el govern del Botànic.

Com veu les relacions entre Alaquàs i el nou govern de la Generalitat Valenciana i la Diputació?

Jo crec que quan parlem d'institucions hem d'oblidar-nos un poc del color polític perquè ací estem per a solucionar els problemes de la ciutadania. Jo sóc l'alcalde de tots i hem de procurar resoldre els problemes de tots i totes. Confie i espere, i si no ho direm, que el tractament tant de la Diputació com de la Generalitat, siga neutre respecte a que ací tinguem un govern socialista i allí siga del Partit Popular.

De fet, en la primera reunió que hem tingut ja amb el director general de la Conselleria de Sanitat, la relació va ser fluïda, productiva i espere que continue sent així Com encara estem en els primers mesos, donarem un marge de confiança perquè les coses es facen per a resoldre els problemes de la ciutadania i no els de els ajuntaments del teu color polític.

Quines seran les principals reivindicacions que farà com a membre de la Mancomunitat de l'Horta Sud?

Seguirem treballant en les qüestions clau com la millora del transport, sobretot en algunes zones com la d'Alaquàs, Catarroja o Sedaví que tenen necessitats importants que suplir en el transport públic.

Hem de seguir en aqueixa mateixa línia d'oferir més serveis i potenciar les economies d'escala i també en qüestions d'infraestructures com la problemàtica que hi ha en les línies de Rodalies d'alguns municipis. També es va a treballar perquè municipis que no tinguen un cos de Protecció Civil i vulguen tindre, com és el cas d'Alaquàs, puguen.

Ja s'han licitat les obres del centre de salut?

Ens van dir des de Sanitat que al llarg del mes d'octubre es licitaria l'obra perquè el projecte ja estava fet i aprovat. Encara no tenim constància que s'haja produït, però anem a contactar amb la Conselleria per veure si els terminis s'estan complint i per fi eixa ampliació del centre de salut, que portem més d'una dècada reclamant, és una realitat. Encara que no siga una competència municipal, sinó autonòmica, des de l'ajuntament hem de vetlar perquè es complisquen els terminis.

Aquest és un dels projectes més esperats per la ciutadania perquè tenim un centre de salut que es va inaugurar en 1996 quan érem 20.000 habitants i ara ja hem superat els 30.000 pel que són unes instal·lacions que ja no donen a bast.

En què van a consistir eixos treballs al centre sanitari?

Es va a construir un edifici annexe just enfront del que hi ha ara amb tres altures i seran 1000 metres quadrats més de noves instal·lacions. Hi haurà tretze noves consultes i una nova sala d'espera per a les extraccions i també es reformarà el centre de salut actual. En aquest, es va a fer una actuació important per a millorar les seues instal·lacions i posar-les al dia. En total, es van a invertir més de 4 milions d'euros.

Després de les eleccions municipals, moltes localitats amb governs socialistes van passar a ser governades pel PP. És el cas de Xirivella, Torrent o també Alcàsser. A què creu que es deu eixe canvi? S'ha analitzat des del PSPV a l'Horta Sud?

Jo crec que un alcalde coneix molt bé la realitat del seu poble, però és molt més difícil conéixer les dinàmiques i les qüestions particulars d'altres localitats com pot ser a Alcàsser que sé que han tingut un problema bastant seriós amb la depuradora. Llavors no m'atrevisc a parlar de per què en eixos pobles s'ha produït un canvi.

El que sí que és evident és que en les eleccions municipals i autonòmiques de maig hi ha hagut un impacte molt important de quina era la situació política a nivell nacional. Encara que és cert que la gent en el seu poble té molt en compte la persona que es presenta, no tothom ho fa i hi hagué un percentatge que es deixa guiar per la situació nacional.

A Xirivella i Torrent, per exemple, el Partit Socialista va continuar sent el partit més votat i solament un pacte entre el PP i la ultradreta de Vox ha fet que hi haguera un canvi de govern. Si al final haguérem defensat la màxima que governe el partit més votat, seguiria governant l'esquerra i ha passat el mateix a nivell autonòmic. En Alaquàs, Xirivella, Torrent o la Comunitat Valenciana, el Partit Socialista ha tingut més vots, però ha sigut el nostre soci Compromís qui s'ha enfonsat perdent 150.000 vots a nivell autonòmic.

Si Compromís s'haguera mantingut, tant a Torrent com a Xirivella, eixos pactes de govern progressista s'hagueren reeditat. Per tant, ha sigut per la mínima i sobretot perquè ha influït la qüestió nacional en les eleccions municipals. El problema és que magnífics alcaldes, alcaldesses i un govern de la Generalitat que havia fet un gran treball han patit aqueixa situació a nivell nacional.

En canvi, a Alaquàs el PSPV porta governant 11 legislatures. A què creu que es deu l'alta confiança de la ciutadania en el projecte socialista?

Un dels motius és que Alaquàs té una base majoritària de la població que és d'esquerres com a molts dels pobles del cinturó de l'Horta. De fet, moltes vegades se li denomina com a 'cinturó roig' perquè, majoritàriament, ha governat l'esquerra i sociològicament, pot ser que perquè la població que va arribar que era en gran part treballadora, aquest és un poble d'esquerres.

A més, crec que els governs que hi ha hagut al llarg de les onze legislatures socialistes han sabut escoltar a la ciutadania i donar resposta a les seues demandes, dins de les nostres possibilitats i limitacions pressupostàries, i això crec que la gent ho acaba valorant.

També inclouria un tercer factor, ja que encara que el PSPV porta governant onze legislatures hi ha hagut molta renovació de càrrecs dins del govern, ja que jo sóc el cinqué alcalde socialista que té Alaquàs. Hem sabut renovar els lideratges i els equips. No pansa gens per que un alcalde estiga molts anys governant, però la gent també valora que, després d'un temps prudencial, els equips es renoven i s'incorpore gent nova que, encara que mantinga els mateixos valors, principis i la mateixa línia de treball, tinga noves idees i perspectives.

Molts ajuntaments de la comarca situen la neteja viària com la principal reivindicació ciutadana. En el cas d'Alaquàs, què és allò que li demanen els veïns i veïnes?

La neteja és sempre el problema que la ciutadania ens planteja. Nosaltres plantegem nous serveis i infraestructures com una nova biblioteca o una cafeteria en el parc de la Sequieta, però, al final, la gent encara que vol coses noves, el què més demana és que on viva estiga net i en bon estat. En tots els municipis ho demanden i ací també, encara que mai acabaries d'invertir en eixa qüestió perquè la gent sempre vol més.

Evidentment, no estem satisfets i volem incrementar el servei de neteja perquè el poble siga més bonic. A més, un dels nostres eixos de treball és ser un poble més sostenible que significa ser més verd, més accessible, amb més jardins i crec que hem fet un treball increïble aquests últims quatre anys per a aconseguir-ho. Però això també implica més manteniment i destinar més recursos econòmics i també necessitem la col·laboració ciutadana per a mantindre la neteja en el poble.

Juntament amb la neteja, una altra de les reivindicacions és el tema de l'aparcament. Si volem una ciutat accessible això implica voreres més àmplies, més parcs, més jardins i la prioritat són les persones, no els vehicles. El que ocorre és que a Alaquàs cada vegada hi ha més vehicles, i no menys, a causa de la complicada situació de transport públic que tenim i en algun lloc han d'aparcar. Al final, també has de donar solució a això perquè és una demanda important de la ciutadania; pel que anem a construir un aparcament de 120 places en les zones que es pot construir, perquè no és una qüestió pressupostària, sinó d'espai.

Com li agradaria que fóra l'Alaquàs del futur?

Ací portem 40 anys de governs socialistes i al final la preocupació sempre ha sigut la mateixa: volíem una ciutat per a les persones. A Alaquàs hi ha dues parts molt diferenciades, la residencial i la industrial, i la residencial està envoltada de molts espais verds molt grans i seguim inaugurant parcs per a augmentar els pulmons verds en la població. L'objectiu que tenim és que Alaquàs siga una ciutat verda, sostenible, per a les persones i accessible.

Parque de la Sequieta a Alaquàs
Parc de la Sequieta a Alaquàs

A més, un altre vessant que destacaria és que ens preocupa molt la cultura i la recuperació del patrimoni: tenim el Castell d'Alaquàs del segle XVI i la seua recuperació va marcar un punt d'inflexió per a la localitat, ja que la vida cultural, social i educativa d'Alaquàs no seria la mateixa sense aquest edifici. També hem iniciat un projecte per a recuperar els noms antics dels carrers, tal com es denominaven en el segle XIV, XV i XVI.

Destacats