Paco Comes: "Ser alcalde és un treball del dia a dia i d'escoltar als veïns, així és com es gestiona Massanassa"

Entrevista a l'alcalde de Massanassa del PP després d'aconseguir ser la força més votada i revalidar la majoria absoluta en les eleccions municipals del 28M

Guardar

Paco Comes: "Quiero darle a mis vecinos los mejores servicios, los mejores parques y calles para que Massanassa sea el mejor pueblo de la comarca"
Paco Comes: "Quiero darle a mis vecinos los mejores servicios, los mejores parques y calles para que Massanassa sea el mejor pueblo de la comarca"

Paco Comes es declara un apassionat de la política municipalista perquè és la més pròxima als veïns i veïnes de Massanassa, la localitat de la qual és alcalde des de fa sis anys. En les últimes eleccions, el Partit Popular aconseguí la majoria absoluta i un regidor més, huit en total que li permetran, juntament amb un equip renovat, estar al capdavant de l'Ajuntament de Massanassa quatre anys més.

Ens rep al consistori municipal de Massanassa, un edifici amb més de cent anys d'història ara reconvertit en l'ajuntament d'aquesta població de la comarca de l'Horta Sud. Amb ell parlem sobre els principals projectes per a aquesta pròxima legislatura i la seua entrada en la Diputació de València com a diputat provincial pel PP.

En les últimes eleccions, aconseguí la majoria absoluta amb 8 regidors i el 53 % dels vots. S'esperava aquests resultats?

M'esperava la majoria absoluta sempre treballant molt. Ja la tenia i em posava com a meta revalidar eixa majoria absoluta i seguir treballant pels nostres veïns. Però ha sigut millor perquè en compte de set regidors que ja teníem han sigut huit. Sent optimista jo pensava que revalidaria la majoria absoluta, que ja era difícil, però ha sigut encara millor.

Creu que a Massanassa es compleix la dita que en un poble no es vota per ideologia sinó a la persona?

Indubtablement. En el meu cas, la política municipal és la que m'agrada i és la pròxima i la que està amb la gent. Jo, d'alguna forma, veig que l'alcalde ha de ser alcalde de tots i totes, que és el que jo faig, em voten o no. I això es tradueix en què no importa tant la ideologia d'un veí del poble per a votar a eixa persona si li agrada la seua gestió.

Hi haurà novetats en l'equip municipal?

Som un equip que m'ho posen molt fàcil, encara que a l'hora de fer una llista electoral a voltes és complicat. Jo tinc una llista que s'ha renovat molt amb gent molt preparada i coneixedora del projecte que tenim a Massanassa des de fa molts anys i hi ha gent que entra de nou. Tres dels huit regidors són nous; mentre que hi ha altres tres regidors que estaven en l'equip de govern en l'anterior legislatura i que ara ocupaven llocs en la llista per a no eixir.

A més, també recuperem a una actiu important del nostre partit a nivell local que és Patricia Piqueras i que ja tenia l'experiència de dues legislatures i que en aquesta última no havia pogut estar per temes personals i que ara torna a entrar i torna a treballar perquè té disponibilitat i temps.

Quins són els principals projectes per a aquesta legislatura?

Nosaltres sempre diem que un dels punts més importants dins del projecte és l'ocupació perquè una persona d'estar treballant a no estar treballant li canvia la vida. Per això eixe és un dels pilars importants. Però també ho és la peatonalització del casc antic dins de l'àrea d'Urbanisme.

Estem fent una ciutat més amable en la qual s'eliminen les barreres arquitectòniques i en la qual s'estan fent carrers per als vianants on ja no existeixen voreres, en la qual es renova tota la infraestructura d'aigua potable. Sobretot això està passant en el casc antic que ja ha començat a ser semipeatonal i el que es vol en aquesta legislatura és acabar aquest projecte.

D'altra banda, en l'última legisatura habilitarem un aparcament de 278 places perquè pretenem que el protagonista a poc a poc siga la persona i no tant el vehicle. No vull que aquest canvi siga de la nit al dia, sinó que la gent ho vaja acceptant a poc a poc i també ho dic des d'un punt de vista saludable.

Durem a terme una política de mantindre com toca els edificis que són patrimoni. Un exemple és l'edifici de les Escoles Velles que té més de 100 anys i que s'ha rehabilitat i ara és l'ajuntament. També tenim l'Alqueria de Soria, la Casa dels Obrers, l'antic ajuntament que alberga els serveis socials. El nostre objectiu és mantindre el patrimoni donant-li un ús contemporani i ara li toca a l'antiga casa de la joventut que té 60 anys d'antiguitat i la volem rehabilitar i homologar perquè siga una escola on s'impartisquen cursos sobre la cura de gent gran en domicilis o residències i, al mateix temps, que aquests cursos facen que es creen ocupacions.

I les principals reivindicacions ciutadanes que li transmet el veïnat de Massanassa?

A mi m'agrada fer la meua gestió més en el carrer que en el despatx. De fet, el meu despatx, com tothom sap, és un despatx que està obert al veí i que no té cita prèvia i només ha d'acostar-se a l'ajuntament i preguntar per Paco, entrar i parlar amb mi que crec que és com ha de ser. Jo vaig recollint eixes reivindicacions de la ciutadania i, a pesar que la gent està molt contenta, també cal millorar i accelerar, per exemple, el tema de les barreres arquitectòniques. Ara es van a licitar per a eliminar-les, encara que ja hi ha moltes que estan eliminades, i eixa és una reivindicació que m'arriba de la gent.

Per exemple, en el taller d'envelliment actiu que té Massanassa fa un any ens demanaven incloure el ball de saló i enguany ja és una realitat en la qual han participat més de 100 persones majors de 65 anys. Ser alcalde és un treball del dia a dia i d'escoltar als veïns sobretot. Cal eixir al carrer, parlar amb els veïns i escoltar-los i moltes vegades et feliciten i altres vegades et diuen el que cal millorar. Així és com es pot gestionar un municipi. Es tracta d'estar al costat de les persones i treballar per les persones que és el que venim a fer ací.

L'alcalde de Massanassa, Paco Comes, al seu despatx
L'alcalde de Massanassa, Paco Comes, al seu despatx

Un d'eixos projectes serà la millora de la xarxa de transport públic entre Massanassa i València?

Ara s'ha de treballar conjuntament amb la Generalitat Valenciana i tots els municipis. Tenim la sort a Massanassa que tenim un transport públic que està bé perquè tenim una estació de ferrocarril en la qual fa anys aconseguim que pararen tots els trens. Després també estan els autobusos i fa poc es va aconseguir la línia 179 d'autobusos que para en l'estació de metro de Paiporta.

Encara cal millorar, però això ja és l'Autoritat de Transport Metropolità de València la que ho ha de fer a mesura que els pobles anem reivindicant. S'ha millorat però seguirem reivindicant per a vertebrar millor la comarca. Massanassa també té sort perquè està el carril bici que discorre per la CV-400 i a través del què es pot anar amb bici a altres localitats.

En quin punt es troba el nou edifici municipal? Quan es preveu començar les obres de construcció?

Tenim comprat ja el solar i en aquesta legislatura es preveu edificar-ho i crear unes dependències de l'ajuntament per a donar un millor servei perquè la població ha crescut i ara som més de 10.000 habitants. Ja s'ha completat molt el procés, perquè ja tenim el solar comprat des de 2021 i també s'ha fet el projecte.

Després d'això ara anem a començar a buscar finançament a través de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana o també que provinga dels fons europeus Next Generation, encara que també es van a invertir recursos propis municipals. L'administració moltes vegades és lenta i cal licitar l'obra encara, però la idea és que els treballs s'acaben en aquesta legislatura.

Per què creu que és necessària l'aprovació del Pla Estratègic Zonal dels Serveis Socials de Massanassa?

Els serveis socials són un altre dels pilars importantíssims en un municipi i això es va poder veure en l'anterior legislatura amb la pandèmia. Sempre va a haver gent a la qual li van a fer falta els serveis socials, per això volem que siguen de qualitat i s'han triplicat en aquest ajuntament. Aquest Pla Estratègic pretén veure què estem fent ben i què hem de millorar i ser una guia per a millorar encara més aquests serveis socials.

Porta sis anys com a alcalde de Massanassa, com ha canviat el municipi en aquests anys?

Massanassa va evolucionant cada legislatura i el Partit Popular governa des de 1985 que es diu prompte. Jo sóc el tercer alcalde del PP i ha sigut un projecte, i ho segueix sent, que pretén que Massanassa estiga activa perquè siga el millor poble de la comarca. Jo vull donar-li als meus veïns els millors serveis, els millors parcs, els millores carrers i més amables.

Massanassa ha anat canviant i des de 2018 tenim una nova piscina, ara s'està construint un pavelló esportiu nou amb pistes multiusos i tenim un projecte concret de peatonalitzar el casc antic. El nostre projecte està en constant millora d'aquest municipi i clar que es nota el canvi perquè ara tenim serveis que abans no teníem, però sempre mirant cap a avant perquè eixa és la forma de treballar de l'ajuntament.

Li veurem pròximament en la Diputació de València?

L'altre dia em va confirmar el president Vicent Mompó que volen comptar amb mi per a estar com a diputat provincial i, a pesar que és més treball, és un reconeixement al municipi. I sent satisfacció que es compte amb nosaltres per a poder aportar i millorar eixa institució que és l'ajuntament d'ajuntaments.

En el meu cas, estic molt agraït d'eixa possibilitat i jo sóc un polític totalment municipalista perquè és la política més pròxima als veïns i és la que m'agrada i en la Diputació també es pot treballar en eixe sentit.

Destacats