Eva Zamora: “Hem eliminat 28 anys de barracons als centres educatius d’Alcàsser”

Parlem amb Eva Zamora, candidata socialista a revalidar l’Alcaldia d’Alcàsser, sobre els seus projectes de futur per al municipi

Guardar

Converses amb Eva Zamora

A dos dies de les eleccions municipals d'Alcàsser, parlem amb l'actual alcaldessa i candidata del PSPV-PSOE a revalidar el càrrec, Eva Zamora. Amb ella, fem un repàs pels assoliments fets en aquests huit anys al capdavant de l'Ajuntament d'Alcàsser, i que han aconseguit la modernització dels serveis del poble; però també abordem els reptes de futur que vol dur a terme en els pròxims quatre anys, sempre que el veïnat li atorgue la seua confiança en les urnes.

Per què Eva Zamora es presenta per a liderar la llista del PSPV d’Alcàsser per a un tercer mandat?

Em presente perquè quedaven coses per fer del projecte que teníem quan començàrem. Aquesta legislatura ha sigut molt complicada, es van haver de parar tots els projectes que teníem per a desenvolupar i hem hagut de gestionar altres coses. El que volíem és que la gent no es quedara enrere, eixa ha sigut la gestió més important que hem fet en aquesta legislatura. Ara que ja comencem a normalitzar la situació i a viure cal acabar el projecte, per això Eva Zamora es torna a presentar per tercera vegada.

Han sigut dues legislatures, la del 2015 i la del 2019, marcada per la pandèmia i ara per la guerra d’Ucraïna. D’aquestes dues legislatures, què coses em podries destacar que han transformat Alcàsser?

Han sigut moltes. Des d'infraestructures, accessos al poble més segurs, escoles... Ha sigut l'aventura que hem tingut durant aquestes legislatures amb 8 milions d'euros per a renovar o ampliar escoles que tenim de primària i d'institut. 28 anys de barracons que hem eliminat. Per a nosaltres ha sigut un triomf, i estem orgullosos de com s'han quedat. Després també el tema dels serveis socials, l’escut social que hem pogut aconseguir per a la localitat amb el reforç del departament que ara consta amb unes 15 persones.

Com estava abans aquest departament?

Abans hi havia només una treballadora social que, en acabar es va ampliar a dos, més una psicòloga, més dues persones per a atencions domiciliàries. En aquests moments, tenim tres treballadors socials, una psicòloga, una jurista, un educador social, un psicòleg per a famílies, un psicòleg per a persones adultes... Tenim un planter que el que es vol és prevenir. És una de les coses que no es veu, però repercuteix molt en la seguretat i el confort de la localitat.

Com afecta tindre aquests serveis socials als veïns i veïnes d'Alcàsser?

Millorem la confortabilitat al municipi i la gent no es queda enrere. Es detecten els conflictes, s'intervé sobre el tema i es va resolent a poc a poc. És una de les coses de les quals estic més orgullosa d'aquesta legislatura.

En infraestructures has destacat escoles, però també han sigut un conjunt d’infraestructures les que han millorat, pots detallar-me més? 

El que s'ha fet ha sigut modernitzar els accessos al poble, que estaven antics. S'han tornat a pavimentar, s'ha reurbanitzat, senyalitzat, el tema del carril bici que envolta el poble... Totes les instal·lacions de l'Ajuntament s'han modernitzat o estan en procés, així com el poliesportiu municipal, el centre cultural, els serveis socials, els aljubs, la separativa del col·lector d'aigües pluvials i fecals, i això el que dona és que no hi ha problemes quan plou perquè vas llevant tots els punts d'inundabilitat que tenia el municipi. Hem anat fent tot això en aquesta legislatura de pandèmia.

A més d’alcaldessa, has sigut l’encarregada de l’àrea de Festes. Cultura i Festes ha canviat per complet en Alcàsser i és un dels municipis més culturals i festers...

Hi ha hagut una expansió. En cultura tenim una programació periòdica d’una qualitat excel·lent, acaben en València i estan ací en Alcàsser. I en Festes, el que s'ha fet és donar-li protagonisme a les associacions perquè al final són elles les que duen el pes de les festes i s'intenta facilitar les coses des de l'Ajuntament.

Quines propostes du Eva Zamora en el programa per a Alcàsser per als pròxims quatre anys?

Moltes. En apartat d'infraestructures estaríem parlant d'una biblioteca nova, perquè la d'ara està antiga i no compleix ja la normativa. Una biblioteca nova amb un espai d'estudi per a la gent jove i major que vulga anar a estudiar i que estiga 24 hores videovigilada. Després també un centre de dia que també és una cosa molt demandada per la localitat.També el tema de la pista d'atletisme, una reivindicació històrica de la localitat i a partir d'ací el tema del pla de xoc per a la salut mental, que és una de les coses que ja estem desenvolupant i que continuaríem. 

A més, tenim el tema de coworking per a gent emprenedora, que l'Ajuntament facilitarà un espai perquè ells puguen treballar en eixe projecte d'emprenedors. Tot el tema dels bo de comerç, el tema de donar suport a les àrees industrials que som molt conscients que són el motor econòmic de la localitat i que si això no funciona, la localitat no funciona. Igual que el comerç local vertebra Alcàsser. Sense el comerç local, Alcàsser no és Alcàsser. D'això som molt conscients perquè la ciutat continue creixent, millore la seua renda, vaja creixent la seua confortabilitat que és que la gent vol: viure còmoda, segura i viure bé.

Com ha de ser l’Alcàsser del futur?

Jo crec que no molt distint. El que sí que volem és que la gent que viva ací isca tranquil·la i tinga els serveis que necessita ací, a la localitat, i que en 15 minuts tinga els serveis que necessite. És fàcil dir-ho, però és feina, ‘pico i pala’, el tema és estar 24 hores treballant en això, no hi ha més.

Els alcaldes ens han comentat que amb l'entrada de Ximo Puig a la Generalitat i de Toni Gaspar a la Diputació, els diners al final sí que s'han distribuït de manera equitativa i que han arribat a molts pobles. Quins diners ha rebut Alcàsser, tant de la Generalitat com de la Diputació i en què s'han transformat?

Doncs la veritat és que s'ha notat molt. Quan estàvem en l'oposició arribaven diners molt dirigits per a coses molt concretes i a gent molt concreta. En aquests moments estan arribant fonts de Conselleria, per a temes de Labora, per exemple. Hem fet ja la huitena edició dels tallers d'ocupació i d'ací han arribat molts diners, cada taller estem parlant de més de 200.000 euros cofinançats per una xicoteta part de fons propis i després se subvenciona per Labora. Si hem fet uns huit tallers doncs al voltant de dos milions d'euros estem parlant.

A partir d'ací, Alcàsser rep finançament de la Diputació en la majoria perquè som un poble més menut i estem parlant de serveis socials amb la contractació dels contractes programa i estem parlant de 500.000 euros per any. Després els fons de cooperació, que ha sigut molt important, que han arribat diners als ajuntaments sense cap objectiu. És a dir, que van arribar eixos diners a cada ajuntament perquè cadascun fora lliure d'invertir-los per a poder fer el que necessitara eixe ajuntament en la seua localitat i això ajudà molt. Gràcies al primer en 2015, per al 2016 ja teníem piscines noves. A partir d'ací hem anat invertint, renovant instal·lacions, fent noves zones d'oci... El que la gent demana, que la gent visca bé en Alcàsser.

Com estàs vivint els últims dies de campanya electoral?

Tranquil·la. La feina està feta i s'ha fet durant els últims 8 anys de legislatura. A mi m'agrada molt eixir al carrer i veure el que demanen els veïns, que a vegades volen que repares la vorera, canviar la pereta… És treball de les huit del matí vindre a l'Ajuntament, anar-te'n tard, i tornar i tornar… i tindre més moral que l'Alcoià moltes voltes... La vocació de servei públic s'ha de tindre perquè moltes vegades t'enfrontes situacions i problemàtiques que has de solucionar i no pots acontentar a tot el món, però, almenys, tractes d'acontentar a la majoria de les persones.

D’aquests huit anys, què és d’allò que estàs més orgullosa? Què és el que més li ha emocionat?

Jo m'emocione molt, soc una persona molt passional. Per exemple, quan case, jo sempre m'emocione. Però jo sempre dic: "El dia que no m'emocione fent una boda, m'he de deixar el càrrec". Necessites tindre la pell, necessites tindre eixos sentiments sempre. Perquè ja et dic, açò és passió. Si no tens eixa passió… És com qualsevol altra professió vocacional, perquè et trobes amb situacions molt complexes, com és el cas del "calvari de les xarxes socials", com li dic jo. Perquè veus el teu nom manipulat, veus el teu nom dins de coses que és impossible desmentir. Les xarxes socials tenen eixa voracitat que és impossible desmentir per molt que digues que és mentida això que han dit.

Com és l’equip que es presenta en la llista? Hi ha noves incorporacions...

Sí. L'esquelet de l'equip s'ha mantingut més o menys estable amb regidors que porten amb mi ja huit anys. Però després tenim un parell d'incorporacions. Tenim al número dos, que és Jose Toledo, que és un xic que va estar de president al Polígon de l'Alter i porta també molts anys. Ell va ser president del Col·legi d'Ambientòlegs de la Comunitat Valenciana. A més, és un empresari amb una solvència considerable. I després el número set, José Cuevas, que també és un company, és un històric del Partit Socialista i, a més, un home tranquil, un home que sap reflexionar, un home que sap treballar en equip i posa la calma a l'equip.

Què et diuen els veïns i veïnes aquests dies de campanya? 

La gent és molt amable. Et desitgen sort, uns pensen que ho mereixes més, altres pensen que ho mereixes menys, però és normal. Estem en un poble i són els teus veïns, per molt que t'hagen votat abans i ara no et voten o per molt que ara et voten i no t'hagen votat abans. Al cap i a la fi, ha sigut el meu poble, és el meu poble i serà el meu poble, siga alcaldessa o no ho siga. Espere que sí, que almenys quatre anys més em donen la confiança.

Per acabar, en eixe minut d'or, m'agradaria que et pogueres dirigir als lectors i lectores de València Extra perquè demanes el vot aquest diumenge.

Jo només dic que fins al diumenge no hi ha res decidit. Jo els dic que amb nosaltres tenen l'aval d'allò que s'ha fet, crec que ben fet. I tenen l'aval que tot allò que estem proposant, es farà. A partir d'ací, el que volem és que Alcàsser avance, com diu el lema de la nostra campanya, i no involucione. Ells tenen la paraula el diumenge per a continuar avançant i que el nostre poble siga el que és: un poble fantàstic.

Destacats