Cristina Civera: "Per a ser candidata a l'alcaldia de Museros sí que em vaig topar amb el sostre de vidre"

Entrevista a l'alcaldessa de Museros del PSPV després de ser la força més votada i arribar a un pacte de govern amb Unides Podem-Esquerra Unida del que Compromís es queda fora

Guardar

Cristina Civera: "Para llegar a ser candidata a la alcaldía de Museros sí que topé con el techo de cristal"
Cristina Civera: "Para llegar a ser candidata a la alcaldía de Museros sí que topé con el techo de cristal"

La vocació per la política municipal és el que mou a Cristina Civera, actual alcaldessa de Museros (l'Horta Nord). Una passió que va descobrir quan tenia 19 anys i va entrar com a regidora electa del PSPV a l'Ajuntament de Museros on enguany comença la seua tercera legislatura després de ser la candidata més votada en les eleccions municipals del passat 28 de maig. 

Descobrim amb ella l'estat de les negociacions amb Compromís, els principals projectes que vol desenvolupar al costat del seu equip en els pròxims quatre anys; i com van ser els seus primers passos en la política, un món en el qual la presència de la dona és cada vegada major, però la paritat de gènere continua sent una assignatura pendent.

El PSPV fou la força més votada amb quasi el 43 % dels vots a falta d'un regidor per a la majoria absoluta. Com valora aquests resultats?

Crec que són molt positius perquè són eleccions municipals en les quals la ciutadania de Museros vota a les persones que van a gestionar els pròxims quatre anys. Per a mi és molt satisfactori que, per una legislatura més, els ciutadans i ciutadanes de Museros hagen decidit dipositar de nou la seua confiança tant en mi com en el meu equip de govern per a gestionar el municipi els pròxims quatre anys.

Creu que a Museros es compleix la premissa que en un poble no es vota per ideologia sinó a la persona?

Sí. En el nostre cas, per exemple, com a Partit Socialista tenim un sostre aproximadament de 900 vots i sempre hem estat al voltant de quatre regidors. En 2019 de quatre passem a sis i ara els hem mantinguts. Sí que crec que eixos 600 o 700 vots més és vot prestat que la gent ens dona no per les nostres sigles, sinó per les persones i per la gestió que fem des de l'ajuntament.

Com afronta aquesta nova legislatura?

L'afronte amb les mateixes ganes i amb la mateixa il·lusió que el primer dia perquè jo tinc eixa vocació de servei públic. Per a mi ser alcaldessa del meu municipi és el màxim perquè puc treballar per a millorar la localitat en la qual vivim, per a donar millors serveis i construir el poble del futur on els nostres fills i nets puguen fer la seua vida. Tinc les mateixes ganes i la mateixa il·lusió i, justament, en el ple d'ahir em vaig comprometre com a mínim a treballar igual que ho hem fet fins ara.

Com a alcaldessa estic on se'm convida, acudisc a tots els actes, represente a totes les entitats i per a mi és vocacional l'estar al costat de les persones perquè fer aquesta obra o no fer l'altra és important, però al final cal estar al costat de les persones i poder-les ajudar en tot el que puguen necessitar.

Finalment entrarà Compromís en el govern municipal? Quins eren les demandes d'aquesta formació?

Finalment no van a entrar al pacte de govern i tornarem a governar amb Esquerra Unida-Unides Podem i repetirem quatre anys com estàvem. Realment, ells mai van arribar a demanar res. Nosaltres, en funció del que ja havíem pactat amb el nostre soci de govern, li vam fer una sèrie de propostes. Sí que és veritat que hi havia algunes que eren tancades i no eren negociables com podien ser les retribucions meues com a alcaldessa o les de la resta dels regidors.

Després els donàvem unes àrees que no tenien gran pes perquè, al cap i a la fi, els resultats electorals són els que són. Per exemple, damunt de la taula estava l'àrea de Promoció Lingüística que ells tenen molt interés en el foment i l'ús del valencià; podien haver demanat Agricultura que en anteriors legislatures ja han portat. Però, al final, han entés que és una negociació tancada i no ho acceptaven i es queden en l'oposició.

Ja tenia la majoria absoluta amb Unides Podem-Esquerra Unida. Per què va decidir negociar també amb Compromís i buscar el seu suport?

Vam fer el mateix en 2015 amb Esquerra Unida i Podem que, en eixe moment, es van presentar per separat i també negociem el govern. El nostre objectiu era que, a nivell municipal, tot el que és el bloc d'esquerra i progressista, poguérem anar a una; per això els convidarem a formar part del govern.

Sí que és veritat que la legislatura anterior no els vam fer l'oferiment, però ara sí veient el panorama del que estava ocorrent a nivell de la Comunitat Valenciana i a Espanya. La idea era que totes les forces d'esquerra estiguérem unides.

S'ha reeditat el pacte amb Unides Podem-Esquerra Unida i governaran en coalició. Quina àrea dirigirà aquest partit?

La regidora d'Unides Podem-Esquerra Unida va a dirigir les areas de Transició Ecològica i Consum Responsable.

Acto de investidura de Cristina Civera como alcaldesa de Museros
Acte d'investidura de Cristina Civera com a alcaldessa de Museros 

Quins són els grans projectes per a aquesta nova legislatura?

El principal projecte és el Pla General. Des de 2015 que ho iniciem, hem anat modificant-ho d'acord amb el que ens deia la Conselleria i creiem que és un pla necessari perquè fins que no ho tenim no podem dotar el sòl públic per a construir el nou col·legi. Aquesta és la nostra tercera legislatura i la nostra prioritat és poder aprovar el Pla General per a poder destinar el sòl necessari i que es construïsca el nou col·legi.

Després continuarem millorant, a nivell d'infraestructures, tot el que ens queda pendent. En el programa electoral portàvem la remodelació de dues avingudes: l'avinguda de la Creu, que és l'entrada principal al municipi, i el carrer Major. També hem demanat una sèrie de subvencions per a implantar el carril bici dins del municipi i volem millorar el Trinquet Municipal. A més, esperem que la Diputació de València continue en mans socialistes perquè el pla d'inversions i el fons de cooperació d'aquesta entitat prosseguisca per a seguir executant aquestes grans obres.

I les reivindicacions o mancances que té Museros i que li transmet la ciutadania?

Últimament la gent no demanda res ni se sol queixar, l'única cosa pot ser la reparació d'algun fanal o algun banc trencat que sí ens ho demanden. A grans trets, no tenim una demanda popular que la gent ens diga perquè estan veient la línia de treball i ens han confirmat en les eleccions.

Agradar a tots és impossible, però sí que agradem a una majoria i la nostra màxima sempre ha sigut treballar per la majoria buscant el benestar general de la major part de la ciutadania.

Comença la seua tercera legislatura com a alcaldessa. Com ha canviat el municipi en els últims anys?

Ha canviat sobretot en com es gestiona. Des del meu punt de vista, la gestió municipal és molt més responsable, més coherent i més seriosa. Es va acabar amb el clientelisme de la borsa de treball i les contractacions que es feien a dit per afinitat al partit que abans governava. Quan arribem a l'ajuntament, el primer que vam fer va ser regular totes les borses de treball perquè tothom tinguera la mateixa oportunitat de començar a treballar.

També oferim ara molts més serveis a la ciutadania que abans no existien i hem invertit una quantitat important quant a infraestructures i vies municipals. Passeges pel poble i la gent et diu que ha canviat molt el Museros que hi havia amb el qual ens trobem actualment.

Pacma va criticar que en els festejos celebrats a l'abril hi haguera setmana taurina. En les festes patronals d'agost, s'han programat també actes de bous?

La tradició taurina està molt arrelada a Museros i hi ha mes de 500 peñistas entre les sis penyes taurins que tenim. És una tradició de moltíssims anys i jo sempre dic el mateix: amb respecte, educació i tolerància té cabuda tot, tant en aquest municipi com la resta de la societat.

Jo respecte a la gent que no li agraden les festes taurines, com a respecte al que no li agrada el futbol o no vaja al bàsquet. Hi ha llibertat per a poder anar a allò que t'agrade o llibertat de decidir no anar a allò que no t'agrada.

El sostre de cristall segueix sent una realitat en la política. Creu que li ha afectat d'alguna manera en la seua trajectòria política?

Jo vaig entrar de regidora en aquest ajuntament l'any 2003 i tenia 19 anys recien compliments i durant les dues primeres legislatures era una regidora més i estava en l'oposició. Però en 2011 que jo ja tenia un rodatge municipal com a regidora va ser quan sí que em plantée el poder ser candidata.

A nivell d'agrupació local, sí que vaig tindre aqueix sostre de cristall i no estava ben vist que una dona optara a l'alcaldia. De fet, ací mai hi ha hagut una dona alcaldessa, jo he sigut la primera. Llavors, en aqueix moment a nivell intern en l'agrupacion socialista ací a Museros com era dona i era molt jove em deien que "a on anava".

Cristina Civera en su despacho en el Ayuntamiento de Museros
Cristina Civera al seu despatx en l'Ajuntament de Museros

A nivell de partit provincial jo vaig ser allí, em vaig presentar, els vaig explicar una mica la situació del PSOE a Museros i gràcies a la província a mi em van nomenar candidata en 2011 però vaig perdre les eleccions. Després en 2015, va haver un cambo general a la Comunitat Valenciana i vaig tindre la sort de poder entrar.

Una vegada ocupant el càrrec mai he tingut ningun problema per ser dona i mai m'he vist menyspreada o que m'hagen discriminat; però sí que és veritat que per a arribar a ser candidata sí que vaig topar amb el sostre de cristall.

L'Ajuntament de Museros seguirà tenint la Regidoria d'Igualtat?

Evidentment. No som partidaris del govern autonòmic que es va a formar per a governar a la Comunitat Valenciana. Ho respectem perquè la democràcia éssí a i cal acceptar el que la ciutadania ha votat. Però, independentment de com aquest s'organitzen, l'Ajuntament de Museros va a mantindre la Regidoria de Polítiques d'Igualtat i seguirà treballant com ho ha fet des de 2015.

De fet, ja tenim implantat el segon pla intern d'igualtat dins del consistori, tenim aprovat el primer pla municipal i estem duent a terme accions i anem a seguir treballant perquè considerem que, a pesar que s'ha avançat molt i en molts temes sí que s'ha aconseguit la igualtat, encara mancada molt per fer.

Destacats