Alberto Primo, alcalde d'Alcàsser: "Hem presentat 60 pàgines d'al·legacions per a frenar el projecte de la macrodepuradora"

El primer dia que Alberto Primo va entrar al govern d'Alcàsser era l'últim dia per a presentar al·legacions contra el projecte de la macrodepuradora

Guardar

Alberto Primo, alcalde d'Alcàsser
Alberto Primo, alcalde d'Alcàsser

Ha passat de liderar l'oposició a governar en majoria absoluta. Alberto Primo ha obtingut els millors resultats de la història del Partit Popular a Alcàsser, convertint-se en el candidat més votat de totes les meses electorals del municipi. Ara, amb tan sols una setmana al capdavant de l'Alcaldia, ens fa un balanç de les seues primeres accions liderant el govern municipal i ens avança alguns dels seus projectes de futur per a millorar la qualitat de vida dels seus veïns.

Després de les eleccions municipals del passat 28 de maig, el Partit Popular ha passat d'estar en l'oposició a governar Alcàsser en majoria absoluta, quin balanç fas?

Un balanç molt positiu. El Partit Popular ha tingut els millors resultats de la història d'Alcàsser, hem guanyat en totes les meses electorals i, sens dubte, és el resultat de treballar durant aquests quatre anys per a defensar els interessos del municipi per damunt de tot i d'il·lusionar a la gent perquè tenim un projecte molt interessant per a Alcàsser. Així i tot, i malgrat tindre majoria absoluta, volem comptar amb totes les forces polítiques perquè hi ha qüestions que són capitals, com la macrodepuradora. Ací crec que tots hauríem d'anar junts, independentment del partit i del biaix ideològic de cadascun.

Per descomptat, vull agrair a tota la gent que ha depositat la seua confiança en nosaltres, la responsabilitat és molt alta, però estem, des del primer moment, treballant per a la gent d'Alcàsser.

De fet, una de les primeres iniciatives que has dut a terme com a Alcalde d'Alcàsser ha sigut presentar al·legacions contra la macrodepuradora...

El primer dia que entràrem a l'Ajuntament era l'últim dia per a presentar al·legacions contra l'estudi d'avaluació d'impacte ambiental, que decidirà la instal·lació o no de la macrodepuradora a Alcàsser. Nosaltres som realistes, és un projecte que ens ve heretat del govern socialista, que a més estava sustentat pel govern del Botànic, però tenim clar que farem tot l'humanament possible per a paralitzar-lo.

Per això, hem presentat 60 pàgines d'al·legacions – que pujarem a la web municipal perquè la ciutadania el puga consultar – per a intentar frenar-ho. És la primera vegada que hem tingut oportunitat, com a administració, de presentar al·legacions i oposar-nos, i així ho hem fet. L'anterior govern també podria haver-lo fet en ocasions anteriors i, per descomptat, hauria sigut molt més fàcil paralitzar el projecte. Ara és molt complicat, però no ens tremolarà el pols per a defensar Alcàsser. Ja ho vam fer des de l'oposició i ho estem fent ara des del govern municipal.

Som conscients que molta gent, que no era votant del PP, ha depositat la seua confiança en nosaltres i ens han enviat un missatge clar: 'no volem la macrodepuradora'. Jo en l'oposició m'he sentit molt sol, i espere que ara, i així ho vaig fer saber en la investidura, la resta de forces polítiques se sumen per a intentar frenar el projecte.

Què suposaria que, finalment, s'instal·lara la macrodepuradora a Alcàsser?

Un absolut desastre. Per a començar, allò que es pretén protegir, que és l'Albufera, si es produïra un abocament, en una hora estaria ja al parc natural; a més, a nivell paisatgístic, Alcàsser té 9 quilòmetres quadrats d'horta que desapareixien per complet, per no parlar que tenim un Bé de Rellevància Local, que és l'Hort de Suay, que perdria tot el seu potencial. Finalment, cal recordar que a l'ideòleg de tot aquest projecte, i sempre respectant la presumpció d'innocència, li demanen dos anys de presó per contaminar la Mar Menor.

Dit això, vull dir que nosaltres sí que estem a favor de depurar aigua, però estem a favor d'una depuradora amb una capacitat concorde a la població d'Alcàsser – i més quan només aporta un 4% d'aigües residuals de tota l'Horta Sud – i sobretot soterrada, perquè llavors ni tindria impacte ambiental ni generaria cap mena de molèsties per als veïns.

A més, creiem que hi ha molt a fer abans de traslladar Pinedo com, per exemple, crear xarxes separatives, perquè si reduïm el cabal d'aigua que va a Pinedo, tindrà menys aigua que tractar. Això és el que hem proposat en les al·legacions presentades, al costat d'altres accions com la creació de tancs de tempesta o l'adequació del sistema de sanejament. Accions que reduirien el cabal d'aigua a tractar per a, mentrestant, apostar per un model en el qual cada municipi comptara amb les infraestructures necessàries per a tractar les seues pròpies aigües residuals.

Construirem una macrobiblioteca amb sales polivalents que serà un referent a la comarca

Creus que amb el canvi de govern en la Generalitat hi ha més possibilitats de paralitzar aquest projecte?

Estic segur que, almenys, ens escoltaran, però és que l'anterior govern de la Generalitat ja va passar aquest projecte al Ministeri de Transició Ecològica, que és on hem hagut de presentar les al·legacions. Jo espere que ens escolten, independentment de qui governe a nivell estatal, però sabem que és complicat perquè, a poc a poc, han anat posant les bases per a dur a terme aquest projecte. Nosaltres ens hem trobat amb aquest regal enverinat de l'anterior equip de govern que, a més, ara depén del Govern d'Espanya, que també és socialista.

Alberto Primo, alcalde de Alcàsser
Alberto Primo, alcalde d'Alcàsser

A més d'intentar frenar aquest projecte, quines altres accions vols dur a terme per a millorar Alcàsser?

Aquests primers dies estem coordinant i gestionant actuacions que ja estaven en marxa, però volem dur a terme una altra sèrie d'iniciatives, com facilitar l'aparcament en el municipi i treballar, en coordinació amb l'Autoritat del Transport Metropolità per a millorar el transport públic d'Alcàsser, perquè no podem tindre un autobús que, per exemple, els caps de setmana té una freqüència de dues hores i tarda una hora més a arribar a València. Només si li oferim a la ciutadania alternatives de qualitat, deixarà d'utilitzar el vehicle privat.

A més, volem construir una macrobiblioteca amb espais polivalents per a dur a terme altres activitats culturals, com a presentacions de llibres. Apostar per l'Educació és bàsic i amb aquest espai volem que els estudiants d'Alcàsser tinguen un lloc on poder estudiar i formar-se, amb una sala d'ordinadors diferenciada... En definitiva, un centre funcional que siga referent a la comarca.

I quant a instal·lacions esportives, i amb l'ajuda de la Diputació de València, volem dur a terme una sèrie de projectes, com la creació d'un nou camp de futbol o d'una pista d'atletisme, perquè tenim un club d'atletisme en el municipi que no té pista.

Finalment, en matèria de Serveis Socials, intentarem treballar en coordinació amb la Generalitat Valenciana per a tindre un Centre de Dia a Alcàsser. L'envelliment de la població és un tema de primera importància, i lluitarem per disposar d'aquest espai per a les persones majors del nostre poble, perquè no es mereixen menys.

Una altra de les mesures que tenies en el teu programa era l'impuls de les tradicions...

Efectivament. Nosaltres apostem per la tradició. No pot ser que anem desmillorant les nostres festes, sinó que les hem d'impulsar, sempre respectant el benestar animal. Llavors, continuarem fent poble, perquè és precisament això el que ens defineix i, per tant, hem d'estar més que orgullosos de les nostres tradicions. Des de l'Ajuntament, tenim clar que col·laborarem amb les associacions festives per a ajudar-los en tot el que necessiten perquè, al final, són els que dediquen el seu temps a fer poble.

Volem treballar en coordinació amb la Generalitat perquè Alcàsser tinga un Centre de Dia

I, com estan sent aquests primers dies com a Alcalde? Ja t'han parat els veïns pel carrer?

Infinitat de vegades, i sempre per a demanar coses molt raonables, com el canvi de dia en la recollida d'estris; també en matèria d'accessibilitat per a millorar els carrers d'Alcàsser; quant a mobilitat... I la nostra intenció és, a poc a poc, anar atenent totes i cadascuna de les peticions. I ací vull aprofitar per a agrair a tot el personal funcionari de la casa pel seu treball, suport i col·laboració aquests dies.

A més, una de les queixes veïnals més recurrents, i en la qual estem ja treballant, és la neteja dels carrers. Per a això, coordinarem els treballs de neteja per a unir esforços i tindre, així, els carrers nets, perquè això no és una qüestió d'esquerres o de dretes.

Personalment, què suposa per a Alberto Primo posar-se al capdavant de l'Alcaldia d'Alcàsser?

Un orgull. Si estar com a regidor ja ha sigut un honor per a mi, imagina't que els teus propis veïns et trien com a màxim representant de l'Ajuntament. Em sent molt honrat i agraït, se'm posa la pell de gallina i tot. Espere estar a l'altura i, per descomptat, treballaré per a això.

Finalment, com t'agradaria que s'haguera transformat Alcàsser d'ací a quatre anys?

M'agradaria que la gent tinguera, primer, un altre concepte de la política, que se sentiren representats i que vegen que no només es fan les coses l'any d'eleccions. En 2019, l'expectativa era que la gent estiguera contenta amb el nostre treball en l'oposició, i ara que se senten orgullosos de la nostra labor al capdavant del consistori, perquè, al final, el nostre objectiu és posar en valor Alcàsser, que siga un referent en positiu i, sobretot, apostar per polítiques útils que milloren la qualitat de vida dels nostres veïns.

Destacats