Els votants cecs o amb discapacitat visual greu tenen fins a aquest dilluns per a sol·licitar el vot en braille

Guardar

urna_elecciones
urna_elecciones

Els votants cecs o amb discapacitat visual tenen fins a aquest dilluns per a sol·licitar el vot en braille per a les eleccions del pròxim 10 de novembre. Aquells que ho sol·liciten rebran la documentació necessària per a exercir aquest dret en la mesa electoral que li corresponga.

Tal com es recull en la guia d'accessibilitat de les pròximes eleccions generals, les persones que sol·liciten aquest procediment hauran d'estar en un llistat especial de DNI en la mesa electoral i els membres de la mateixa hauran de facilitar-li un kit/maletí de votació accessible per a elles.

En aquest maletí s'inclou una guia explicativa en braille sobre com utilitzar la documentació, que és diferent per al Congrés i per al Senat, donada les especificitats de cada votació.

Quant a la Cambra Alta, on regeixen les llistes obertes i l'elector ha de marcar fins a tres noms, se'ls entrega un sobre de votació normalitzat, no retolat en braille; una plantilla encunyada dins de la qual està la papereta electoral estàndard per a les Eleccions al Senat i un llistat, en braille, amb els noms dels candidats i candidates.

895 SOL·LICITUDS A L'ABRIL

Per al Congrés, la documentació conté un sobre gran amb una etiqueta en braille i tinta que diu 'Eleccions al Congrés dels Diputats' que inclou un sobre xicotet per cada candidatura que concórrega a les Eleccions al Congrés. Cadascun d'aqueixos sobres xicotets té pegada una etiqueta en la qual consta, en braille i negra, el nom i les sigles de la candidatura i a l'interior d'aquest sobre va inclosa la papereta electoral en tinta (no en braille).

Es tracta del mateix procediment que es va dur a terme en els anteriors comicis del mes d'abril. Llavors, tal com va informar l'actual secretari de Comunicació en funcions, Miguel Ángel Oliver, en la roda de premsa anterior a la jornada electoral, es van sol·licitar 895 vots en braille.

UNA PERSONA AMB SORDCEGUERA PRESIDINT UNA MESA

Els comicis de fa sis mesos van ser, a més, els primers en els quals una persona sordcega va presidir una mesa electoral. Antonio Acosta va exercir el seu deure en un centre de majors de Tenerife amb l'ajuda d'una intèrpret.

També a Tenerife, José Antonio López es convertia en la primera persona cega que participa com a membre d'una mesa electoral (vocal, si escau) amb mesures tecnològiques específiques adaptades a la seua labor. López, que és delegat territorial d'ONCE a Canàries va sol·licitar a la Junta Electoral Central un ordinador accessible amb lector de pantalla.

"La institució va posar alguna pega per la protecció de dades", va reconéixer, a pesar que es tracta d'una iniciativa que ONCE havia posat en marxa amb la Junta Electoral de Zona.

La situació de les persones cegues o amb discapacitat visual ha canviat en els últims anys, ja que en 2008 la Junta Electoral de Sueca (València) impedia a un cec ser president de taula. Llavors, el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) va denunciar aquesta situació en considerar que comprometia "greument els drets fonamentals" del ciutadà.

Arxivat a:

Destacats