Els triomfadors de la temporada recullen els Premis Taurins de la Diputació

Guardar

1_5
1_5

La Diputació de València, propietària de la plaça de bous de la capital, ha celebrat aquest dijous la gala de lliurament de Premis Taurins, que reuneix els triomfadors de les fires de Falles i Juliol any rere any. Una repleta sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència, a la qual han acudit més de 200 persones, ha sigut l'escenari de l'esdeveniment, que ha comptat amb l'assistència del president de la corporació provincial, Toni Gaspar, així com d'altres autoritats i nombrosos representants del món del bou i de la societat civil valenciana.

En l'apartat dels premiats ha destacat la presència del torero Paco Ureña, que ha recollit els dos guardons corresponents a les millors faenes de l'any, gràcies a les seues inoblidables actuacions tant en la fira de Falles com en la de Juliol. L'altre gran protagonista ha sigut el triomfador de la fira de Falles, Andrés Roca Rey, el qual ha anunciat en primícia que la capital valenciana serà la triada per a la seua reaparició a Europa, després de tallar la temporada a causa de la lesió cervical patida a Espanya en 2019.

Al costat de tots dos destres, han rebut els seus premis Lea Vicens, com la rellonejadora més excel·lent de la temporada valenciana, Borja Collado (procedent de l'escola taurina de la Diputació) i El Rafi, per les millors faenes de novillers en Falles i al juliol respectivament; i Curro Javier, com a millor subaltern de Juliol. A més, el bou 'Horroroso' de Jandilla, i la ramaderia de Fuente Ymbro s'han emportat els trofeus destinats a les millors actuacions dels seus bous en el cicle faller. En el cas de les corregudes celebrades al juliol, aquests reconeixements han recaigut sobre Luis Algarra, amb 'Holgado' com a millor bou de la fira. Per últim, José Chacón, millor subaltern de les Falles, ha excusat la seua presència mitjançant un vídeo d'agraïment.

La gala

En el capítol d'autoritats, al costat del president de la Diputació han seguit la gala el general de l'Estat Major Fernando García-Vaquero, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel Batalla, el subdelegat del Govern a València, José Roberto González Cachorro, el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de València, Ramón Vilar, i la diputada provincial Amparo Orts. L'acte, amenitzat per un duo de violoncel·listes, ha estat conduït pels periodistes Ángel Berlanga i Rocío Fernández.

Entre els representants de la societat civil cal remarcar la presència dels directors dels periòdics Levante-EMV i El Mundo-Comunitat Valenciana, Lydia del Canto i Xavier Borrás, així com la del president de l'Associació de Futbolistes del València CF, Fernando Giner.

Toni Gaspar, que ha entregat un dels guardons a Paco Ureña, ha subratllat en el seu discurs de clausura de la gala el treball que es fa des de l'Escola Taurina de la corporació provincial, "tot un referent de bona gestió a Espanya". També ha volgut posar en valor l'èxit del museu taurí, "que enguany ha rebut ni més ni menys que 60.000 visites, el doble que en 2015, convertint-se en un dels recintes culturals més visitats de la Comunitat Valenciana".

Finalment, ha posat l'accent que "a pesar que vivim temps en els quals l'enfrontament cotitza més a l'alça que el diàleg i el consens, el món dels bous no té sigles, i continua sent un espai de llibertat i pluralitat".

Trofeu obra de Manolo Rodríguez

El trofeu que s'entrega en esta gala de lliurament de Premis Taurins de la Diputació de València és una reproducció de la coneguda estàtua del torero valencià Manuel Montoliu, situat front a la plaça de bous del carrer Xàtiva, que ha sigut elaborada en bronze pel famós escultor Manolo Rodríguez.
Destacats