Els títols de família nombrosa emesos per Igualtat augmenten un 40% en cinc anys

Guardar

oltra pleno
oltra pleno

Els títols de família nombrosa emesos per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives han incrementat un 39,9% en cinc anys, segons reflecteixen les dades de desembre de 2020, amb 80.186 títols registrats enfront dels 57.306 expedits el juny de 2015.

Així ho ha destacat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha defensat que les polítiques de família han sigut una "prioritat" per al Consell des de l'inici de l'anterior legislatura i, per eixa raó, "a més de tindre en compte la diversitat familiar, s'ha treballat per a poder agilitzar el màxim possible la tramitació i la renovació dels títols que es poden realitzar també per via telemàtica".

Oltra ha assenyalat que per a fer això possible la Conselleria va adoptar una sèrie de mesures, a més del reforç del personal, amb l'objectiu de garantir que aquestes famílies "no perden beneficis als quals tenen dret", ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Així, des d'Igualtat i "després d'escoltar les peticions plantades per les associacions de famílies nombroses", la vicepresidenta ha remarcat que també es va acordar que la renovació del títol en el cas d'aquelles xiques o xics majors d'edat, però que continuen estudiant i depenent econòmicament dels seus progenitors no haja de fer-se anualment, sinó que continue vigent mentre la situació no canvie i no superen els 26 anys.

La vicepresidenta ha informat que el juny de 2015 hi havia 57.503 títols de família nombrosa, dels quals 28.723 eren de València, 21.324 d'Alacant i 7.259 de Castelló. En aquests moments hi ha 80.186 títols de família nombrosa en la Comunitat, 40.189 a la província de València, 10.105 a la de Castelló i 29.892 a la província d'Alacant. Per categories, 72.652 són de general i 7.534 de categoria especial.

Respecte als avantatges que ofereixen, Oltra ha explicat que totes aquestes famílies tenen accés a "múltiples" beneficis, com a deduccions en matrícules universitàries i de formació professional, punts per a l'elecció de centre i beques per a menjador i llibres de text.

Així mateix, són considerades un col·lectiu "prioritari" en l'accés a les ajudes de lloguer, tenen dret a deduccions en el tram estatal i en l'autonòmic de l'IRPF, descomptes en bitllets de tren, avió, metro, bus i en espais culturals, bonificacions en l'IBI i altres impostos municipals, i accés al bo social de la llum.

GESTIÓ

La vicepresidenta ha assenyalat que dins de les accions que es posen en marxa des del seu departament amb l'objectiu que la tramitació d'aquests títols siga "el més àgil possible", per a enguany s'ha decidit reconéixer al personal que tramita els títols com d'atenció directa, la qual cosa, al seu judici, "facilitarà i garantirà la seua substitució en aquells casos en els quals estiguen de baixa".

A més, amb motiu de l'inici de l'estat d'alarma per la COVID-19 al març del passat any, la Conselleria va acordar prorrogar un any la vigència dels títols i carnets de famílies nombroses i famílies monoparentals, davant les dificultats que tenien les famílies per a poder sol·licitar la renovació d'aquests títols a causa de la limitació de circulació i al confinament decretat.

D'aquesta manera, es va establir prorrogar de manera automàtica fins al dia 14 de març de 2021 la validesa dels títols i carnets de famílies nombroses i els títols de famílies monoparentals que hagen caducat o caduquen entre l'1 de juny de 2019 i el 13 de març de 2021.

Aquests mesos també s'ha posat en marxa un pla de xoc per a agilitar totes les tramitacions pendents, sobretot en el cas dels títols que se sol·licitaven per primera vegada, la qual cosa ha permés "resoldre tots els títols pendents dins de termini".

Destacats