Els síndics del Botànic proposen una comissió d'estudi sobre la discapacitat funcional i el sector dels cítrics valencians

Mentrestant, els síndics de l'oposició demanen la dimissió i compareixença de Mónica Oltra, Ana Barceló i Pablo Iglesias

Guardar

palacio de los borgia palau dels borja corts valencianes les parlament hemicicle vlcextrafoto carles desfilis-2
palacio de los borgia palau dels borja corts valencianes les parlament hemicicle vlcextrafoto carles desfilis-2

La Junta de síndics s'ha reunit aquest dimarts 9 de juny per tractar noves propostes i donar a conéixer algunes de les preguntes dels seus corresponents grups parlamentaris al pròxim Ple de les Corts Valencianes així com les seues preguntes per a la pròxima sessió de control per al Consell valencià.

Reconstrucció, sanitat, turisme, COVID-19 i discapacitat han sigut els pilars fonamentals però les propostes de dimissió tampoc han quedat enrere per part dels grups de l'oposició així com les propostes de creació de noves comissions d'estudi.

Per part del grup parlamentari Compromís, des de la formació taronja, per veu del seu síndic, Fran Ferri, anuncien tindre una proposta conjunta amb els partits que formen el Botànic per al proper ple, aquesta és la creació d’una comissió d’estudi de caràcter semi permanent sobre la discapacitat "que ja venia demanant-se temps enrere per les entitats implicades d’aquest sector", segons ha afirmat Ferri a la roda de premsa de la Junta de síndics. Per altra part, el grup parlamentari de Compromís diu que al pròxim ple "farem una pregunta al conseller d’Educació per conéixer i saber quines iniciatives s’han pres per evitar l’acomiadament de treballadors d’empreses que treballen per a la Generalitat Valenciana com per exemple les persones que treballaven als menjadors".

De la mateixa manera, Ferri ha assegurat que el canvi de criteri en el repartiment dels 16.000 euros del Govern central, els congratula fent referència al seu diputat, Joan Baldoví, qui demanava insistentment un major pes de la població en aquest repartiment. No obstant això, Compromís demana "més gestos per al territori valencià" com suspendre els límits del dèficit de les comunitats autònomes per invertir en sanitat, serveis socials, etc., així com fer transferències addicionals a aquells territoris que no arriben a la mitjana del finançament. En la mateixa línia Ferri ha explicat que la formació taronja, Compromís, demana "que no es demanen els ingressos del FLA així com que els fons de tresoreria dels ajuntaments es puguen aplicar a alleujar els deutes municipals i que s’elimine la taxa de reposició que va aplicar el govern del PP".

Des de Compromís demanem més gestos per al territori valencià. Fran Ferri
Fran Ferri, síndic de Compromís en les Corts Valencianes

El síndic socialista Manolo Mata assegura que el més significatiu que s’ha tractat a la Junta de síndics ha sigut la comissió d’estudi de la discapacitat funcional i l’acceleració de la comissió d’Indústria. De la mateixa manera, Mata ha anunciat que la pregunta per al pròxim ple serà per conéixer si hi ha alguna proposta per fomentar la compra de llibres. Mata ha afirmat que el pes poblacional és un criteri bo per a certs aspectes, però en altres no, ja que també s’ha de veure per a certes coses la renda per càpita de les diferents comunitats autònomes.

El més significatiu que s’ha tractat a la Junta de síndics ha sigut la comissió d’estudi de la discapacitat funcional i l’acceleració de la comissió d’Indústria. Manolo Mata
Manolo Mata, síndic del PSPV en les Corts Valencianes

El grup parlamentari d’Unides Podem té dues propostes per al pròxim ple, una és una pregunta a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, sobre la reversió de l’hospital de Torrevella, ja que segons la mateixa síndica, Naiara Davó, "nosaltres sempre hem defensat la necessitat de la recuperació de les privatitzacions sanitàries". D’aquesta manera, la síndica Davó explica que aquesta pregunta per a Barceló anirà en la línia de conéixer quin full de ruta i quins treballs s’estan duent a terme per fer aquesta reversió amb l’hospital de Torrevella. Per altra part, la segona proposta és la creació una comissió d’estudi sobre el sector agrari, en concret dels cítrics, "que ja la portàvem pendent des d’abans de la pandèmia", segons Davó. "Al nostre territori el sector citrícola té un pes fonamental i aquest sector ha d’estar present en la reconstrucció per la COVID-19", ha afirmat Naiara Davó.

Naiara Davó, síndica d'Unides Podem en les Corts Valencianes

"La nostra petició sobre una comissió de recerca sobre els ordinadors de la conselleria de sanitat se substanciarà en el ple de la setmana que ve", ha assegurat Eva Ortiz, del grup parlamentari del Partit Popular. Respecte a les preguntes de control al govern, els populars afirmen tenir tres. Una per part de Pepe Císcar a la consellera de justícia en el sentit de com els jutjats portaran el tema de la desescalada vist el tap que s'ha pogut produir més la situació que ja existia, quines mesures es posen en marxa quant als jutjats; una altra de Felipe Carrasco que té a veure amb el tema de la Ford i tota la situació de la desocupació unida al tema automobilístic i que és el que ens ha de dir el Consell sobre quines mesures o que reunions o situacions hi ha entorn d'una indústria com l'automobilística i no sols amb la Ford sinó per tot el que la indústria general adjacent té a veure amb això; i després, hi ha una altra de Juan Carlos Caballero que té a veure amb temes d'ocupació i també amb la nova situació sociosanitària respecte a les mesures perquè els treballadors tornen en aquesta situació a fer-se càrrec del seu lloc de treball inclòs el debat de conciliació.

El grup parlamentari del PP ha demanat que en el moment en què la comunitat passe a la fase 3 "per coherència", es torne a reunir aquest Comité de seguretat i laboral i es veja la possibilitat d'ampliar les comissions i els plens, i per tant, amb aquest informe a la mà convocar de manera urgent una Junta de síndics per a intentar variar el sentit de l'ampliació d'aquest període en alguna manera.

D'altra banda, el grup parlamentari del PP ha comunicat un altre tema "que no tenia res a veure amb la Junta de síndics", segons la mateixa Ortiz, però sí que es volia fer públic. "M'ha arribat una contestació de la conselleria d'economia signada pel sotssecretari Nacho Costa en el sentit que una vegada més la conselleria d'economia no ens donarà documentació què té a veure amb els germans i amb els socis dels germans del senyor Puig", afirmava la diputada popular Eva Ortiz. De la mateixa manera, antifrau tampoc vol donar documentació sobre els expedients i hui el senyor Costa en l'escrit en el qual la diputada del grup parlamentari popular sol·licitava una còpia dels expedients en els quals À Punt denuncia un possible pacte de preus en una licitació de 323.000 euros que té a veure amb dotze lots dotze. Segons la diputada del Partit Popular Eva Ortiz, "l'escrit rebut hui em nega l'informe demanat perquè la conselleria d'economia diu que s'ha de protegir als denunciants".

Eva Ortiz, Portaveu Adjunta del Partit Popular a les Corts Valencianes

El síndic del grup parlamentari Ciutadans, Toni Cantó, afirma que "hem negociat amb els grups que sustenten el Govern la inclusió de la comissió del turisme i indústria per a poder posar en l'ordre del dia la nostra proposta d'un descompte del 50% a tots els professionals sanitaris que vulguen venir de vacances a la Comunitat Valenciana" Com s'ha explicat, aquesta proposta ha estat molt ben rebuda pel sector que a més proposa assumir gran part d'aquest 50% pel qual Ciutadans, la setmana passada es va posar en contacte amb els grups parlamentaris que sustenten al Govern per a veure que forma es podia accelerar el debat sobre aquesta proposta de Ciutadans "perquè òbviament si es retardava reglamentàriament fins a juliol, no tenia molt de sentit presentar o aprovar una proposta com aquesta ja entrats en les vacances d'estiu", segons el mateix Cantó.

La petició de comissió de recerca de residències de majors de Ciutadans no es pot substanciar en aquest ple, ha d'esperar al següent. No obstant això, Cantó afirma que "les primeres peticions de compareixences seran les de Mónica Oltra i les de Pablo Iglesias, i les preguntes que sí que farem al govern durant aquest ple tenen a veure amb les llistes d'espera de sanitat, ja que és un efecte secundari de la crisi de la COVID-19 que ens preocupa molt". D'altra banda, la segona pregunta té a veure també amb sanitat, i per això el govern ha comunicat a la formació de Cantó que la consellera de Sanitat serà qui els responga, ja que aquesta serà sobre el nombre real de morts per COVID en la Comunitat Valenciana. "Aquest és un tema en l'àmbit nacional i també en l'àmbit autonòmic en el qual hi ha una discrepància entre les dades oficials i la diferència de morts entre aquest període i el mateix període de l'any passat i volem que es llance llum sobre això", segons Toni Cantó. La següent pregunta tindrà a veure amb el turisme i amb més mesurades a part la que presentarà la formació de Cantó del 50% per a la Comunitat Valenciana. "Ens sembla aquest que és un sector fonamental i volem saber si el Govern valencià està preparat com cal per a aquest", explicava Cantó.

 

Toni Cantó, síndic de Ciudadanos en les Corts Valencianes

Des del grup parlamentari VOX afirmen que defensaran la iniciativa de la reforma de l'article 135 del reglament de les Corts "per a poder moure partides pressupostàries", ja que aquest no permet que es reduïsquen partides de les conselleries per a destinar fons a una altra. "Si això haguera estat redactat el reglament d'una manera més oberta i s'hagués permés moure partides ara mateix durant la crisi sanitària i econòmica es podria haver destinat fons d'on no es necessiten a sanitat i economia per a pal·liar aquesta crisi", ha afirmat la síndica de VOX a les Corts, Ana Vega. Com a exemple, Vega ha clarificat que s'haguera pogut destinar la partida pressupostària o una part d'ella de la conselleria de Transparència a Sanitat.

En la comissió de sanitat, Vega ha anunciat que el grup parlamentari VOX, demanarà responsabilitats i novament que la consellera de sanitat, Ana Barceló, dimitisca "per què no podem tenir a aquesta mala gestora que ha comés aquestes negligències, és una persona i incompetent incapaç de gestionar la conselleria de sanitat i volem que dimitisca i deixe passe als tècnics a professionals". Quant al tema de les residències d'ancians VOX continua demanant la dimissió de la senyora Oltra "perquè el que és clar és que ha fet la tècnica de l'estruç ficant el cap sota la terra i no ha donat explicacions", segons la mateixa síndica, Ana Vega. "Entenem que ha d'haver-hi una reforma en la gestió de les residències de majors i si ha de passar als departaments de salut perquè seria també el més lògic, ja que a més de dependents la majoria són persones malaltes en moltes residències i hauria de ser així", ha declarat la síndica de VOX en les Corts, Ana Vega. entre aquest període i el mateix període de l'any passat i volem que es llance llum sobre això", segons Toni Cantó. La següent pregunta tindrà a veure amb el turisme i amb més mesurades a part la que presentarà la formació de Cantó del 50% per a la Comunitat Valenciana. "Ens sembla aquest que és un sector fonamental i volem saber si el Govern valencià està preparat com cal per a aquest", explicava Cantó

S'haguera pogut destinar la partida pressupostària o una part d'ella de la conselleria de Transparència a Sanitat. Ana Vega, VOX 
Ana Vega, síndica de VOX en les Corts Valencianes
Destacats