Els primers pressupostos participatius de la Generalitat s'obrin, hui, a la ciutadania

Les propostes ciutadanes es podran presentar, a través del portal GVA Participa, de l'11 al 30 de maig

Guardar

presentacion presupuestos participativos generalitat
presentacion presupuestos participativos generalitat

S'obri el termini per a la presentació de propostes en els primers pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana. Un instrument que no només situa a la Comunitat Valenciana "en l'avantguarda de la participació", sinó que permetrà a la ciutadania destinar un total de 125 milions d'euros a inversions que milloren el dia a dia dels valencians i valencianes.

Així, aquest matí, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat uns pressupostos participatius que, a través del portal GVA Participa, es podrà formar part activa d'aquest procés que "desitgem que vinga per a quedar-se, permetent que les reivindicacions i propostes ciutadanes siguen una realitat".

Però, com participar? Si estàs pensant presentar propostes de millora, el primer serà registrar-se al portal gvaparticipa.gva.es on, a més, trobaràs exemples de propostes i un manual per a presentar-la correctament. Així mateix, i per a incentivar la participació, es crearan diferents trobades virtuals en les quals es debatrà sobre les inversions necessàries en el territori valencià.

Una vegada s'haja completat el registre, s'hauran de complir una sèrie de requisits: ser major de 16 anys o menor de 12 amb autorització del tutor o tutora legal i estar empadronat o empadronada en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana Així mateix, podran participar els valencians i valencianes residents a l'estranger, indicant la data i lloc de l'última residència en el nostre territori. Les propostes es podran presentar de l'11 al 30 de maig, exclusivament, de manera telemàtica a través del portal web.

Quant a les propostes, que poden anar dirigides a nivell autonòmic o a qualsevol comarca del territori valencià, encara que no siga en la qual resideixes, també hauran de complir una sèrie de requisits, com que no atempten contra els Objectius de Desenvolupament Sostenible o que siguen competència de la Generalitat. A més, cada iniciativa ha d'incloure el nom de la persona o associació que la planteja, el nom de la proposta, l'explicació d'aquesta, una imatge o document que la represente i l'àrea territorial d'aplicació.

Per a passar a la següent fase, cada proposta necessitarà aconseguir un mínim de 5.000 avals.

Les Fases

En aquesta fase de presentació de propostes, que s'estendrà fins al pròxim 30 de maig, la ciutadania podrà presentar els seus projectes. Així mateix, es realitzaran accions informatives, jornades, debats i tallers en format en línia i presencial per a informar de tot el procés. Entre aquestes sessions es faran quatre Hackatons: Vida Digna (15 de maig); Vida Plena (17 de maig); Territori i Mobilitat (20 de maig); i Medi Ambient i Sostenibilitat (25 de maig). Serà necessari registrar-se i inscriure's per a participar.

A continuació, les fases es desenvoluparan de la següent manera: Revisió interna de les propostes (del 31 de maig a 8 de juny); Fase de suport (del 9 al 27 de juny); Avaluació pròpia (del 28 de juny al 12 de setembre); Votació de projectes (del 14 al 30 de setembre) i, finalment, el 28 d'octubre es coneixeran les propostes que s'incorporaran als Pressupostos de la Generalitat de 2022.

Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades fins a l'execució d'aquestes.

Distribució del pressupost

Aquest projecte pilot compta amb 125 milions d'euros, que s'han distribuït atenent criteris de població, pobresa i despoblació. D'aquesta manera, mentre que 87,5 milions – el 70% dels recursos totals – es distribuirà en àrees comarcals, havent d'executar, almenys, un projecte en cadascuna d'elles; 37,5 milions – el 30% – serà per a projectes d'àmbit autonòmic.

Respecte a la distribució per àrea comarcal es realitza de la següent manera: les comarques costaneres del Nord (el Baix Maestrat, la Plana Alta i la Plana Baixa) compten amb 9.348.500 euros; les comarques d'Interior del Nord (els Ports, l'Alt Maestrat, l'Alcalatén, l'Alt Millars i l'Alt Palància) sumen 5.418.400 euros; les comarques d'interior (Racó d'Ademús, els Serrans, la Plana d'Utiel-Requena, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora) podran desenvolupar iniciatives per 6.105.400 euros; les comarques de l'Horta (València ciutat, l'Horta Nord i l'Horta Sud) totalitzen 22.040.800 euros; les comarques del Xúquer-Túria (Camp de Morvedre, Camp de Túria, Foia de Bunyol, Ribera Alta i Ribera Baixa) aconsegueixen els 10.167.300 euros; les comarques centrals (la Safor, la Costera, la Vall d'Albaida, el Comtat, l'Alcoià, la Marina Alta i la Marina Baixa) compten amb 13.763.500 euros; mentre que les comarques del Sud (l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, el Baix Vinalopó, l'Alacantí i el Baix Segura) aconsegueixen 20.656.100 euros.

El finançament de propostes ciutadanes es realitzarà amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions) dels comptes de la Generalitat.

Destacats