Els nous presidents de les diputacions d'Alacant i Castelló prometen ser "socis fiables" de la Generalitat

Mazón creu que tenen "tota l'autoritat moral i jurídica" per a anar als tribunals davant la vulneració d'una normativa

Guardar

presidentes_diputacion
presidentes_diputacion

Els nous presidents de les diputacions d'Alacant i Castelló, Carlos Mazón (PP) i José Martí (PSPV), han mostrat la seua intenció de ser "socis fiables" de la Generalitat i que "la relació vaja molt millor que fins ara" en els pròxims quatre anys, respectivament. "No es tracta d'estar d'acord en tot, sinó d'anar pel mateix camí", ha agregat el titular de la Diputació de València, el socialista Toni Gaspar.

Els tres han desgranat les seues metes de legislatura i han compartit la seua visió sobre el paper de les diputacions en un col·loqui organitzat per la Cadena SER en el restaurant submarí de l'Oceanogràfic de València, després del traspàs del 'popular' César Sánchez a Mazón a Alacant i el canvi de govern provincial de Castelló després de 24 anys amb el PP.

El 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha assistit a la trobada i ha advocat posteriorment per "veure com es pot actualitzar el model de les diputacions perquè siguen profundament municipalistes i no estiguen dirigides des de dalt". Ha reafirmat la voluntat del Consell per cooperar per a "enfortir als ajuntaments" mitjançant instruments com el fons de cooperació municipal o l'agenda contra la despoblació.

LA FALTA DE FINANÇAMENT, "UN DOMINÓ"

Durant el debat, el president alacantí ha defensat que "no hi ha un altre model que el de la complementarietat" amb la Generalitat i ha posat com a exemple la seua intenció de treballar amb el nou conseller d'Obres Públiques, Arcadi España, per a les "milers de carreteres" d'Alacant. "Serem socis fiables en la falta de finançament; no podem permetre que es convertisca en un dominó i l'estiguem pagant tots", ha asseverat.

Altres objectius que ha apuntat són la captació de fons europeus enfront d'"altres regions que estan prenent la davantera, i "la tan esbombada vertebració", però no solament en el conjunt de la Comunitat, sinó també a l'interior de la província: "Com més Alacant més València, i no a l'inrevés".

Sota aquest prisma, ha advertit de l'"error" de pensar que el creixement d'uns perjudica uns altres, ja que "com més fort siga Alacant més fort serà tota la Comunitat", i ha promés que "la mà està tendida des del principi". Ha remarcat, això sí, que "un no es pot asseure a una taula a parlar si té 73 pistoles apuntant-li".

Mazón ha assegurat així que "si la Diputació està convençuda que s'està vulnerant una normativa, té tota l'autoritat moral i jurídica per a preguntar als tribunals si s'està fent bé", preguntat pels recursos que va presentar l'anterior corporació provincial alacantina dirigida per César Sánchez al decret de plurilingüisme i a la Llei de Mancomunitats de la Generalitat.

Ara bé, ha puntualitzat que aquest tipus de recursos han de ser "extraordinàriament compatibles amb la complementarietat". "La diputació ha de centrar-se en les seues prioritats. Si més no tinga el desig o l'obligació d'eixir-se d'aqueix camí, serà millor per a tots", ha subratllat.

El 'popular' ha recordat quan en 1985 governava el PSPV tant en el Consell com en la Diputació, quan "gràcies a un excés de competències" la corporació va construir els hospitals d'Oriola i Sant Joan perquè "no hi havia manera que la Generalitat invertira". També ha criticat que la Diputació de València "assumisca només els pobles de menys de 10.000 habitants" i la d'Alacant "tots els de menys de 20.000".

I ha lamentat que "Alacant encara està pitjor precisament per haver passat tant temps" sense un augment de fons per a serveis socials. "Quan vas a la Llar Provincial --d'acolliment de menors i atenció de majors-- és impossible que no se't pose la carn de gallina", ha il·lustrat, si bé ha reconegut que "és culpa de tots".

Per tot això, Mazón ha insistit en la importància de les diputacions i l'"afecte" que desperten en la Comunitat, mentre ha lligat al "soroll mediàtic" el debat sobre la seua necessitat i s'ha preguntat "qui la neguen o per què".

"LES REGLES HAN CANVIAT"

El titular de la Diputació de València, per part seua, ha replicat a Mazón que ara seria impossible que una corporació provincial construïra un hospital, perquè "estem en 2019 i les regles de joc han canviat". Sí que ha reconegut que "mirar d'una altra manera a Alacant ha sigut perjudicial per a la Comunitat des del minut un", alguna cosa que ha assegurat que ha transmés al 'president'.

Gaspar ha advocat per "treballar tots de la mà" i tindre "lleialtat absoluta en les polítiques bàsiques", amb el que ha rebutjat "l'espectacle que donen a vegades els polítics en les institucions". Ha posat en valor que "Mazón ha vingut amb l'ànim de fer una altra cosa", mentre s'ha preguntat si "de debò una diputació havia de pledejar pels drets lingüístics".

"A vegades hem de deixar l'animal que portem dins; si tots férem cas al nostre partit, mai seríem alcaldes", ha emfatitzat, per a demanar que no tornen els "debats contaminats" de la campanya electoral ni la "política espectacle".

En definitiva, el socialista ha cridat al fet que les tres diputacions tinguen "una manera de trobar-se més enllà del Whatsapp en un moment de reflexió sense tant soroll, dins de la política del XXI", amb la finalitat de trobar-se en "les polítiques més xicotetes", com les que donen resposta a la despoblació.

"ABANS ERA UNA ÈPOCA MÉS FOSCA" A CASTELLÓ

I el nou titular de la Diputació de Castelló, també del PSPV, ha reconegut el canvi de tarannà del seu predecessor, Javier Moliner (PP) a l'anterior president, Carlos Fabra: "Abans era una època negra i més fosca, però ara s'ha consensuat i la relació amb la Generalitat ha sigut molt diferent".

En qualsevol cas, Martí ha apel·lat al fet que la col·laboració amb el Consell vaja "molt millor que fins ara" i que tots siguen "majors d'edat", en el sentit de ser conscients que no posseeixen els mateixos recursos però poden compartir prioritats i necessitats, alguna cosa que creu que s'ha de plasmar en un nou model de diputació.

"Els partits de dreta i el PP han jugat la carta de les diputacions com un contrapoder, i no solament quan hi havia diferent signe polític en la Generalitat", ha criticat, i ha posat l'accent que "els protagonistes són els municipis" i que el Govern "no ha d'utilitzar a les diputacions com a ariet".

Arxivat a:

Destacats