Els habitatges sostenibles i inclusius guanyen terreny a la Comunitat Valenciana amb el Pla Renhata de Dalmau

La Generalitat destina 47,8 milions d’euros amb ajudes per a la rehabilitació d’habitatges en relació a la sostenibilitat, la tecnologia i el benestar de les persones

Guardar

dalmau puig renhata
dalmau puig renhata

La Comunitat Valenciana ja compta amb unes ajudes per a la rehabilitació i la construcció de l'habitatge vinculades a la sostenibilitat, la tecnologia i el benestar de les persones amb un fons pressupostària de ni més ni menys que 47,8 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment d'un 30% respecte al 2020.

En aquesta línia, la conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, en mans de la formació habitada, Unides Podem, i sota les ordres del conseller Rubén Martínez Dalmau, ha treballat per tirar endavant el Pla Renhata, el qual subvenciona reformes integrals o puntuals dels ciutadans valencians respecte a la millora de les seues cases quant a la sostenibilitat, eficiència energètica o l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, per exemple.

D'aquesta manera, el pla de Dalmau permetrà enfortir aquest dret fonamental i pilar de l'estat del benestar i, al mateix temps, contribuirà a reactivar l'economia i a generar ocupació.

Amb paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, aquesta aposta innovadora serveix, no sols per a ajudar a les famílies, sinó que "per a superar la pandèmia ha d'haver-hi una aliança entre els drets de les persones i la reactivació econòmica", i en aquest sentit destaca la significativa funció del sector vinculat a la construcció en la reactivació.

 

El territori valencià és molt més que sol i platja, i en aquest, les diferents activitats econòmiques que participen en el sector de la construcció, des de la indústria ceràmica fins als professionals, com els arquitectes que dissenyen els espais, són peces "fonamentals" en la reactivació econòmica i en el dia a dia dels valencians i valencianes.

Com tot en la vida, l'arquitectura bioclimàtica a València no sols és el nom d'una conselleria, sinó que l'ambició del Consell és actualitzar les realitats socials quant als habitatges privats i per això el Pla Renhata de la Generalitat aposta perquè la construcció i la rehabilitació estiguen vinculades a la sostenibilitat, a la tecnologia i al benestar de les persones, ja que, ara més que mai, els valencians poden comptar amb un sector potent i fort que al mateix temps contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones.

Per si no fos prou, la Generalitat ha accedit a l'increment del 30% dels fons destinats a les diverses línies d'ajudes per a la rehabilitació, que superaran enguany els 47 milions d'euros, i entre les quals es troben el Pla Renhata per a reformes interiors de banys, cuina i accessibilitat finançat amb fons íntegrament de la Generalitat, i les ajudes del Pla Estatal d'Habitatge per a reformes de façanes i cobertes d'edificis, que gestiona la Generalitat juntament amb el Ministeri de Foment.

A més, s'espera rebre fons europeus, inclosos en el pla de recuperació econòmica de l'Estat, ja que també es contempla destinar una part a la rehabilitació. Per al cap del Consell, "rebre més recursos significarà l'enfortiment d'una opció estratègica que consisteix a fer habitatges més adequats per a la ciutadania, i també millorar els espais públics".

Per part seua, el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, es refereix a les últimes dades publicades per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia indicant que "el 71.1% dels habitatges valencians són poc eficients en termes energètics i més d'un 28% es troben una situació molt deficient. La qüestió de l'eficiència energètica, per tant, no sols ens apel·la com a consumidors i consumidores sinó, sobretot, com a ciutadania, i també com a Administració".

Martínez Dalmau assegura que "les dades assenyalen el gran marge de millora que hi ha en matèria d'eficiència energètica al parc valencià d'habitatges, però, sobretot, mostren una finestra d'oportunitat per a reactivar i reorientar alguns dels sectors estratègics de l'economia valenciana cap a una innovació basada en la biohabilitalitat". "Per a aprofitar aquesta oportunitat -afegeix- resulta imprescindible que les institucions assumim un paper actiu, especialment en els pròxims mesos amb la gestió dels fons del Pla Europeu de Recuperació".

La decidida aposta de la Generalitat amb l'execució d'aquests dos projectes persegueix uns objectius alineats amb Europa i recollint l'esperit botànic es permet que en cinc anys més de 3.500 famílies s'hagen beneficiat d'aquestes ajudes. La convocatòria de 2020 va saber adaptar-se a les noves necessitats sorgides per la pandèmia i es va apostar per flexibilitzar i agilitar el procés de presentació de sol·licituds per a contribuir al fet que les llars valencianes siguen més accessibles, més resilients i més sostenibles.

Pla 'Renhata' 2021

El Pla Renhata compta amb 3.920.000 euros, proveïts íntegrament amb fons de la Generalitat, i la conservació i accessibilitat d'edificis disposarà de 18 milions d'euros, dels quals 15 milions provenen del Pla Estatal d'Habitatge que gestiona la Generalitat juntament amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Totes dues convocatòries s'emmarquen en el Pla d'Ajudes 2021 a la reforma, rehabilitació i actuacions urbanes que, en total, ascendeix a 47,8 milions d'euros, aproximadament un 30% més respecte a l'exercici anterior.

El Pla Renhata, que enguany compleix la seua cinquena edició, està dirigit a ajudes per a reformes de bany o de cuina i també a aquelles obres per a facilitar l'accessibilitat per a persones amb dificultats de mobilitat. Les subvencions poden aconseguir fins als 12.000 euros, i podran sol·licitar-se fins al 20 de maig. Pel que respecta al pla de conservació i accessibilitat, que inclou obres de millora en les façanes i cobertes, el termini de sol·licitud finalitza el 5 de maig.

A més, cal destacar que la convocatòria de 2021 inclou -com ja es va incorporar en 2020- criteris de sostenibilitat que puntuaran en la baremació per a poder optar a major quantitat de subvenció, la qual cosa permetrà aconseguir fins al 50% del pressupost elegible.

Entre les actuacions que es contemplen està l'ús de fusta, tant per a portes com mobles, que provinga de gestió forestal sostenible amb certificació PEFC o FSC o derivats de la fusta les emissions de formaldehid de la qual o metanal estiguen per sota del 50% del límit establert; ús d'aixeteries d'obertura sempre en fred o d'obertura en dues fases i dotades d'airejadors; instal·lació de cisternes de doble descàrrega; utilització de revestiments ceràmics amb etiquetatge ambiental tipus I, tant per a parets com sòl, entre altres.

També se subvencionarà la instal·lació de sistemes integrats de domòtica que milloren l'accessibilitat i l'autonomia en l'ús de l'habitatge a persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda. Es tracta de subvencionar els sistemes de monitoratge i control remot de portes i equips electrònics, posada en marxa dels mateixos de manera conjunta i realització d'activitats a distància; els sistemes d'activació i desactivació de qualsevol equip del domicili amb un comando de veu; la col·locació de cambres a l'interior de l'habitatge que permeten informar visualment de l'estat de la persona dependent i els sistemes de detecció i alarma d'incendis.

Poden optar a aquestes ajudes tant les obres ja finalitzades, com aquelles actuacions no iniciades o no acabades que estiguen en projecte o que estiguen en curs en el moment de la sol·licitud. Cal recordar que en 2020, aquestes ajudes van permetre beneficiar a un total de 1.483 les famílies.

Destacats