Els grups del Botànic "confien, desitgen i esperen" aprovar uns pressupostos "amb un poc de vidilla" abans del diumenge

Guardar

Vista general del ple de les Corts Valencianas, a 20 d'octubre de 2021
Vista general del ple de les Corts Valencianas, a 20 d'octubre de 2021

PSPV, Compromís i Unides Podem "confien, desitgen i esperen" que els Pressupostos de la Generalitat estiguen aprovats abans del diumenge, quan expira el termini legal perquè es puguen aprovar en Les Corts abans que acabe l'any. No obstant això, "l'important és el que i no el quan" i al Botànic "sempre li agrada posar un poc d'emoció".

Així s'han manifestat els síndics del PSPV (Manolo Mata), Compromís (Fran Ferri) i Unides Podem (Pilar Lima) en Les Corts aquest dijous. Els tres han deixat la porta oberta al fet que els comptes s'hagen d'aprovar el diumenge, l'últim dia del termini, amb un ple extraordinari del Consell en lloc d'eixir en el ple d'aquest divendres.

Mata ha incidit en què, en cas de no arribar a les Corts el diumenge, el pressupost de 2021 deuria prorrograse, la qual cosa "no seria desitjable, encara que només foren uns mesos". En aquest sentit, ha considerat que seria una "situació trista" que no s'aprovaren aquesta setmana "quan tothom està per la labor". No obstant això, ha apuntat que "és normal que quan hi ha governs de coalició hi ha tensions de despesa perquè els ingressos són els que són".

En aquest sentit, el síndic socialista "confia, desitja i espera" que els pressupostos arriben "abans que acabe el termini, que siguen respectuosos amb els temps de la cambra encara que arribaren el diumenge a última hora perquè els grups de l'oposició els tinguen amb els dies que sempre han tingut i que els funcionaris d'Hisenda no patisquen més del necessari".

Per part seua, Ferri ha remarcat que la comissió creada per a elaborar aquests pressupostos "està treballant intensament" i aquest treball "es veurà reflectit en uns pressupostos de la Generalitat". "Tots confiem que passe, que arriben els pressupostos", ha assenyalat, encara que hi ha "molta labor de transcripció", per la qual cosa ha contemplat que arriben diumenge en lloc de divendres.

Per al síndic, el principal escull de la negociació és "la falta d'un finançament autonòmic i el gran deute que l'estat manté amb nosaltres". Així, ha lamentat les despeses que suposa la "Conselleria del deute", que no es poden destinar a altres partides.

Lima ha donat per fet que "hi haurà acord per als pressupostos, lògicament". No obstant això, "al Botànic li agrada posar sempre una mica d'emoció i crear expectatives per a donar-li un poc de vidilla". Així, els pressupostos "estan molt vius" i "si foren part d'una formació política amb majoria absoluta seria molt avorrit".

La síndica "no creu que siga tan important" que els comptes arriben el divendres o el diumenge. A més, ha deixat caure que si la taxa turística no entra en aquest acord, "continuarem la festa en Les Corts intentant barallar per aconseguir aqueix acord".

"EL CLÀSSIC SOLER-OLTRA"

Des de l'oposició han criticat la negociació pressupostària. De fet, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha ironitzat amb què, igual que existeix el Clàssic de futbol entre Reial Madrid i Futbol Club Barcelona, ací existeix "el Clàssic Soler-Oltra", en el qual "tots agranen per a casa, en lloc de tindre altura de mires i fer uns pressupostos bons per a tots els valencians, sense compartiments estancs".

Per part de Vox, la síndica Ana Vega ha considerat que "això té més de teatre que una altra cosa" i ha considerat que els pressupostos "arribaran in extremis" en la "nit de bruixes". "Entenem que eixiran, però no beneficiaran en res a les famílies", ha asseverat.

Des del PP, el portaveu d'Hisenda, Rubén Ibáñez, ha criticat que al Botànic "li va molt bé pintar pressupostos" però ha criticat que, a final d'agost portava executat un 26% de les inversions. "La credibilitat és més aviat cap", ha asseverat.

Destacats