Els Consells Municipals de Cultura es consoliden en 18 ajuntaments valencians

Guardar

Xavier Rius, diputat de Cultura, als Consells Municipals de Cultura
Xavier Rius, diputat de Cultura, als Consells Municipals de Cultura

Un total de 18 ajuntaments de la província de València han pogut obtenir ajudes específiques per un total de 53.000 euros destinades a la promoció i a l'estímul dels Consells Municipals de Cultura. Els CMC són un instrument de treball participatiu que per segon any compten amb l'ajuda del SARC, organisme dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València.

En paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, "tractem d'impulsar models que facen més accessible i participativa la cultura i millorar les diferents realitats socioculturals de cada població". La regulació i funcionament d'aquests òrgans de participació queda subjecta a l'arbitri de cada ajuntament i als diferents models participatius posats en marxa, que permeten conjuntures de treball diverses i també diferents velocitats d'execució en els plans que ha d'assolir cada ajuntament participant.

Així, dels 18 ajuntaments participants, Albaida i Macastre ja han presentat una primera fase de diagnosi del seu Pla Municipal d'Acció Cultural (PMAC), i la resta, Albuixech, Almussafes, Aielo de Malferit, Bocairent, Castelló, Estivella, Foios, Godelleta, Meliana, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Vallbona, la Pobla Llarga, Quart de Poblet, Quatretonda i Rafelcofer, es troben en condicions de fer-ho en pròximes edicions.

Amb tot, l'objectiu per a la majoria d'ajuntaments que han optat a aquestes subvencions és el de poder arribar a dissenyar un PMAC, Pla Municipal d'Acció Cultural, orientat a definir els valors culturals de cada població, establir les necessitats i usos tant dels equipaments culturals com del personal a càrrec seu, saber quins són els col·lectius més actius en matèria cultural i definir les línies mestres d'acció en matèria cultural de cada municipi.

Així, les ajudes s'han distribuït valorant els diferents graus de participació i també primant els ajuntaments que ja avancen els primers estudis en vista a presentar el seu PMAC en pròximes edicions de les ajudes del SARC.

Destacats