Els boscos valencians s'integren en el laboratori europeu de gestió forestal enfront del canvi climàtic

Guardar

Bosquet GrowGreen Benicalap
Bosquet GrowGreen Benicalap

La Comunitat Valenciana formarà part de les experiències pilot de repoblació forestal, a través de la diversificació de l'hàbitat de diverses pinedes, en el marc del projecte europeu Life Red Bosques Clima.

La Conselleria de Transició Ecològica ha acollit la jornada 'Solucions naturals per a l'adaptació dels boscos al canvi climàtic', presentació de la iniciativa que desenvolupa eines de gestió i conservació per a adaptar l'espai forestal als nous escenaris climàtics.

La secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha obert la jornada que ha comptat amb la participació d'una desena d'experts en representació de la Fundació Fernando González Bernáldez, Europarc-España, del Centre d'Investigacions sobre Desertificació, del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) així com de direccions generals dels governs de Catalunya, Castella-la Manxa i País Basc.

Tuzón ha destacat la contribució dels boscos madurs contra el canvi climàtic i ha assenyalat que només en la Comunitat Valenciana són capaces de capturar 3 milions de tones de CO₂ a l'any. "La conservació dels espais forestals en l'actual escenari climàtic necessita una gestió sostenible que afavorisca les espècies resilients, la promoció de la biodiversitat i la restauració d'àrees degradades", ha subratllat.

En aquesta línia, s'ha referit a estratègies de recuperació com els 28 projectes compromesos per la Conselleria per a restaurar el territori afectat pels grans incendis amb una inversió de 54 milions d'euros, així com a la importància de la protecció dels aiguamolls i de les eines de prevenció per a fomentar i mantenir els reservoris ecosistèmics i la maduresa dels espais.

Tres línies de treball articulen el projecte LIFE. La primera avalua l'impacte del canvi climàtic a través d'indicadors de vulnerabilitat, la segona defineix experiències pioneres de repoblació i restauració, mentre que la tercera difon les conclusions per a exportar el coneixement al conjunt del territori.

Tant en l'acte inaugural com el de clausura, s'ha volgut posar en valor aquest projecte en xarxa, que contínua en l'actualitat, amb el CIEF i la resta dels serveis de la Direcció General de Medi natural han identificat, caracteritzat i cartografiat, fins ara, 11 rodals de bosc madur en territori valencià. "La major part de les agendes ambientals internacionals coincideixen en la importància de preservar la integritat ecològica dels boscos i millorar aquells que resulten més vulnerables a l'efecte del canvi climàtic", ha apuntat Tuzón.

La iniciativa 2021-2025, finançada per la Unió Europea, reconeix el caràcter vulnerable de l'espai forestal als països mediterranis de la Unió Europea "especialment sensibles a sequeres, incendis o plagues" i estandarditza mesures d'adaptació replicables en muntanyes públiques i privades.

Arxivat a:

Destacats