Els alts càrrecs de Compromís en Divalterra investigats en Alqueria es neguen a declarar davant el jutge

Guardar

caso_alqueria
caso_alqueria

Els quatre alts càrrecs de Compromís en l'empresa pública Divalterra amb contractacions que investiga el Jutjat d'Instrucció número 9 de València s'han acollit aquest dilluns al seu dret a no declarar a cap de les parts, segons han confirmat fonts jurídiques a Europa Press.

Segons ha explicat a la seua eixida dels jutjats un d'ells, Josep Lluís Melero, han pres aquesta decisió perquè, segons ha dit, desconeixen de què se'ls acusa.

Els directius de l'antiga Imelsa que han comparegut aquest dilluns davant el jutge que instrueix el conegut com 'cas Alqueria' són els quatre que va nomenar Compromís: els responsable de les àrees de Turisme, Pau Pérez, regidor de Compromís a Oliva; de Promoció Econòmica, Innovació i Projectes de Formació, Josep Lluís Melero, edil de la coalició a Silla; de Medi ambient, María Soledad Torija, i Raúl Ibáñez Fos, de Compromís per Sueca, responsable d'Administració General.

Divendres que ve serà el torn dels càrrecs investigats que corresponen al PSPV i, en principi, amb açò totes les diligències previstes en la instrucció del cas ja hauran sigut completades.

Per aquestes contractacions estan investigats pels delictes de prevaricació i malversació l'expresident de la corporació provincial Jorge Rodríguez i altres sis ex-alts càrrecs: el qui fora el seu cap de gabinet, Ricard Gallego; el secretari lletrat del Consell d'Administració de Divalterra, Jorge Cuerda; Manuel Reguart, assessor de Rodríguez i els dos directors gerents: Xabier Albentosa i Agustina Brines, a més dels nou directius contractats suposadament de manera irregular.

ADSCRITS O VINCULATS ALS DOS PARTITS

En set dels nou casos, un informe de la UDEF va considerar que pareix que les contractacions es van fer amb la modalitat de personal d'alta direcció com a "frau de llei" per a evitar l'aplicació dels principis continguts en l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic aplicables a les societats mercantils públiques en matèria de contractació laboral, "aconseguint d'aquesta manera i independentment de la capacitació personal dels contractats, la vinculació a la societat de persones adscrites o vinculades" a Compromís i PSPV, al capdavant de la Diputació.

D'acord amb aquest informe, cadascuna d'aquestes contractacions va suposar un cost aproximat de 70.000 euros anuals per a Divalterra, amb el que es calcula que el potencial perjuí ocasionat a la societat depenent de la corporació provincial i durant el temps que desenvoluparien els càrrecs seria d'uns dos milions.

L'informe afegia que d'acord a informes jurídics emesos a petició de l'empresa i que consten en la denúncia que va portar a Fiscalia a traslladar el cas al jutjat, eixes contractacions com a personal d'alta direcció no s'ajusten als requisits pel que "a més de produir una vulneració evident de la llei suposa així mateix una utilització instrumental de la mateixa" per a fer una contractació de personal "directa i partidista" sense concurrència de principis d'igualtat, mèrit, capacitat, transparència i independència. A més, sense coneixement com a òrgan col·legiat del Consell d'Administració.

Un altre informe pericial que consta en el sumari revela que cap d'eixos set primers alts directius exercia funcions directives en matèria de contractació ni rectores, no tenien capacitat de representació davant altres administracions i no existia un increment ni en l'evolució de la xifra de negoci ni en els pressupostos que avalara eixa contractació.

En eixe document pericial s'apunta que el cost del personal contractat ascendeix a 1.122.095,80 euros, davant dels dos milions que apunten els investigadors. La remuneració més alta arribaria als 153.964 euros per tres anys, i la més baixa 6.542 euros, únicament per un mes, entre febrer i març de 2018. Totes elles --excepte eixa última-- són de novembre de 2015 i es perllonguen tres fins al 2017 i la resta fins al 2018.

Així mateix, consta en l'informe de la UDEF que sota una "clima de pressió" sobre el personal tècnic i laboral de Divalterra es "va imposar" per orde de l'aleshores president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la contractació dels dos últims investigats. L'última d'aquestes persones, a més, no va arribar a exercir el càrrec.

Destacats