El talent valencià torna a casa amb el pla GenT de la Generalitat

Les sol·licituds per a adscriure's a aquesta iniciativa per a investigadors d'excel·lència creixen un 30 % en dos anys

Guardar

Utensilis d'investigació a un laboratori
Utensilis d'investigació a un laboratori

El talent valencià torna a casa. I ho fa, entre altres coses, pel funcionament del pla GenT, una iniciativa desenvolupada per la Generalitat. Així, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha rebut un total de 159 sol·licituds d'investigadors i investigadores que opten als 38 contractes de treball amb una duració de quatre anys que ofereix el Pla GenT, la iniciativa destinada a atraure, retindre i consolidar la carrera investigadora d'excel·lència i compta amb una dotació de 12 milions d'euros.

La majoria de científics o investigadors van haver d'emigrar fa anys davant l'escassa i precària oferta laboral que existia a Espanya arran de la crisi econòmica de 2008. No obstant això, amb el final de la pandèmia de la COVID-19 a la vista, la Generalitat ofereix una oportunitat perquè tots aquells que van haver d'abandonar la seua vida en la Comunitat Valenciana tornen a aportar el seu talent on van nàixer.

Per això, la xifra de peticions que ha rebut el departament dirigit per la consellera Carolina Pascual s'ha incrementat un 30% en dos anys, "la qual cosa evidencia l'interés suscitat per desenvolupar projectes d'investigació, desenvolupament i innovació en les universitats públiques i centres de la Comunitat Valenciana".

Cal recordar que el Pla GenT va nàixer en 2017 com l'aposta més ferma del Consell per establir un sistema de ciència i tecnologia d'excel·lència en la Comunitat Valenciana amb la finalitat de fomentar el desenvolupament tecnològic i la innovació que conduïsquen al progrés i la competitivitat empresarial de la nostra Comunitat.

Amb aquest projecte, la Generalitat Valenciana ha aconseguit incorporar fins hui a 134 investigadores i investigadors d'excel·lència internacional a la xarxa d'universitats i centres d'investigació valencians en aquests últims cinc anys. A aquests s'uniran les 38 noves persones beneficiàries de la convocatòria d'enguany.

Tal és l'èxit del programa que el director general de Ciència i Investigació, Àngel Carbonell, destaca, en un comunicat, "la ferma aposta que s'està fent des de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital pel talent". "Els seus beneficis pot ser que no siguen immediats, però perduraran en el temps i tindran un poder multiplicador que arribarà a tots els racons de la societat".

Carbonell afig que "el pla GenT és un programa que persegueix l'excel·lència en majúscules i té un marcat caràcter transversal, multidisciplinari i europeu, i proporciona un finançament altament competitiu", recordant que "en aquests moments estem centrats no sols en l'atracció i la retenció del talent sinó també en la seua consolidació". "Volem construir un sistema investigador sòlid i fer que els investigadors d'excel·lència puguen consolidar-se i desenvolupar el seu treball amb l'estabilitat necessària", declara.

Professional d'un equip d'investigació, en el laboratori
Professional d'un equip d'investigació, en el laboratori

Tipus de subvencions

Dins d'aquest programa, hi ha fins a tres tipus de subvencions diferents. En primer lloc, les ajudes denominades Cidegent. S'ofereixen 20 contractes laborals durant 4 anys (més 2 opcionals de pròrroga) a investigadors i investigadores doctores d'excel·lència que desitgen desenvolupar la seua investigació en els centres de la Comunitat Valencià, a fi d'"atraure" el talent.

En segon lloc, les ajudes denominades Cdeigent. S'ofereixen 9 contractes laborals de 4 anys de duració (més 2 opcionals de pròrroga) a personal doctor amb experiència internacional per a la seua incorporació en grups d'investigació de referència de la Comunitat.

Finalment, les denominades Sejigent. També s'ofereixen 9 contractes durant 4 anys a investigadors i investigadores júnior que ja pertanyen al mateix sistema valencià d'I+D.

Biociències i físiques

De les 159 sol·licituds que s'han presentat enguany a la convocatòria GenT de 2022, un total de 53 opten a les 20 ajudes Cidegent, sent les àrees de coneixement de Biociències i Biotecnologia, i Ciències Físiques a les quals pertanyen més projectes. Per països de procedència, 24 sol·licitants són residents a Espanya, 7 als Estats Units, 6 al Regne Unit, 5 a França, 3 a Suïssa, 2 a Alemanya i Àustria i 1 a Irlanda, Itàlia, Noruega i Portugal.

Per part seua, 40 sol·licituds opten a una de les nou ajudes Cdeigent, sent l'àrea de Ciències Físiques, amb 10 sol·licituds, la que més projectes rep, seguida de Ciències i Tecnologies Químiques, i Biociències i Biotecnologia. Per procedència, 18 sol·licituds pertanyen a investigadors i investigadores amb residència a Espanya, 4 de residents a Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, 2 a Bèlgica, i una de residents a l'Argentina, el Brasil, Xile, la Xina, els Estats Units, França, el Japó i Polònia.

Finalment, a les 9 ajudes Sejigent opten un total de 66 projectes que s'enquadren majoritàriament en l'àrea de Ciències i Tecnologies Químiques, seguits dels de Biomedicina i els de l'àrea de Biociències i Biotecnologia.

Destacats