El Suprem suspèn cautelarment l'exhumació de les restes de Franco

Guardar

cruz_valle_ep
cruz_valle_ep

La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat suspendre cautelarment l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco, que havia de dur-se a terme el pròxim 10 de juny per decisió del Govern.

La raó en la qual descansa eixa decisió, de la qual únicament s'ha avançat la resolució, és la d'evitar el perjuí que, d'una altra manera, es causaria als recurrents --la família Franco i altres tres col·lectius-- i, especialment, als interessos públics encarnats en l'Estat i en les seues institucions constitucionals, "els quals es veurien greument afectats si, exhumades eixes restes, s'estimara el recurs i calguera retornar-los al lloc en què es troben".

Així ha informat l'alt tribunal en un breu comunicat després de dos hores de deliberacions de la Secció Quarta de la seua Sala del Contenciós, que aquest dimarts ha estat integrada per cinc magistrats.

Donen resposta a la mesura cautelar plantejada en els quatre recursos presentats contra la iniciativa del Govern per la família Franco, La Fundación Francisco Franco, la comunitat Benedictina en Cuelgamuros i l'Asociación de Defensa del Valle de los Caídos.

La Sala, presidida per Jorge Rodríguez Zapata, ha estat també integrada pels magistrats Celsa Pique, José Luis Requero, Pablo Lucas i Antonio-Jesús Fonseca-Herrero.

Els recursos que deuen encara resoldre es van presentar contra l'acord pel qual el passat 15 de febrer el Consell de Ministres va autoritzar l'execució de l'exhumació, sempre que la família del dictador accedira a triar una ubicació diferent a la cripta de la Catedral de l'Almudena per a inhumar de nou les restes del seu avi.

Davant la negativa de la família de renunciar de moment a enterrar Franco en la sepultura que posseeixen a perpetuïtat en la cripta de l'Almudena, un lloc que el Govern considera inadequat per la seua situació tan cèntrica i el seu interés turístic, l'Executiu va aprovar posteriorment, el 15 de març, un altre acord pel qual decidia reinhumar les restes del dictador en el cementeri del Pardo-Mingorrubio i fixava per al 10 de juny la data dels treballs d'inhumació.

Tant la família com la Fundación Francisco Franco i la resta de recurrents apel·laven al dany que es causaria si es traslladen les restes del dictador abans que el Suprem dicte sentència sobre el fons de l'assumpte. És a dir, si es traslladen eixes restes al cementeri del Pardo-Mingorrubio, a Madrid, i després el tribunal resol que han de tornar al Valle de los Caídos.

Destacats