El ressorgir de l'Institut Valencià d'Estadística, un nou organisme autònom del Botànic

L'IVE serà un organisme autònom encarregat d'elaborar i gestionar estadístiques amb neutralitat operativa

Guardar

soler-rueda-prensa
soler-rueda-prensa

Reunit el Ple del Consell divendres passat 2 d'octubre en la localitat valenciana d'Aiora, es donava llum verda a l'avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals, Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat per al pròxim exercici 2021. Aquest avantprojecte, que va ser sotmés a informació publica i va estar al proveïment de tots els valencians des del passat 15 de setembre, s'han recollit nombroses aportacions, algunes d'elles recentment creat l'Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, el projecte de 2021 modifica 29 Lleis i 1 Decret llei, entre els quals només 8 responen a raons organitzatives i la resta són, bàsicament, per adaptacions a les legislacions estatals o europees. Entre les mesures organitzatives, el Consell ha anunciat la creació -recuperació- de l'Institut Nacional d'Estadística, que segons les paraules de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, "serà un organisme autònom encarregat d'elaborar i gestionar estadístiques amb neutralitat operativa". D'altra banda, les mesures organitzatives també recullen la modificació de la composició del Comité Valencià per a Assumptes Europeus.

'Es recuperarà un referent institucional per a la ciutadania valenciana'

D'aquesta manera, la Generalitat tornarà a disposar d'un organisme autònom encarregat d'elaborar i gestionar estadístiques, tindrà independència funcional respecte a altres òrgans de l'Administració i neutralitat operativa. Segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "l'eficient gestió de l'estadística és fonamental per a una gestió de qualitat, per a presa de decisions i per a la rendició de comptes a institucions nacionals, europees i internacionals". Com a encàrrec, l'IVE desenvoluparà el Pla Valencià d'Estadística 2019-2022.

S'inclouen en el text legislatiu els canvis normatius per a reconfigurar aquesta autoritat estadística amb l'objectiu d'adaptar-la al marc comú de qualitat del Sistema Estadístic Europeu i garantir la seua independència funcional respecte d'altres òrgans de l'administració del Consell i la seua neutralitat operativa en l'exercici de l'activitat estadística que predica el nostre marc legal bàsic.

Destacats