El PSPV, "content" després d'augmentar representació en l'Executiva i incloure la "desconcentració" en l'agenda

Guardar

El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez i el president de la Comunitat Valenciana i del Congrés Federal del PSOE, Ximo Puig
El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez i el president de la Comunitat Valenciana i del Congrés Federal del PSOE, Ximo Puig

Els socialistes valencians ixen del 40 Congrés del PSOE amb major representació en l'Executiva socialista i diverses propostes incloses en l'agenda, com l'abolició de la prostitució i la "desconcentració" d'estructures de l'Estat. També valoren els consensos aconseguits en finançament i aigua, encara que els textos finals no incloguen implícitament ni el reconeixement del deute històric ni el transvasament Tajo-Segura.

Aquest és el balanç del PSPV al final d'un Congrés que, segons els socialistes, ha congregat a 9.500 assistents en una Fira València engalanada per a l'ocasió i abarrotada durant els tres dies de conclave. De fet, a la seua entrada aquest diumenge, un "molt content i molt satisfet" Ximo Puig ha remarcat l'"èxit" d'aquesta trobada i la "fraternitat i la unitat en favor del partit i de la cohesió d'Espanya".

La federació valenciana ha acollit un Congrés del PSOE per primera vegada des de 1899. És la tercera vegada en la història del partit que València acull el conclave, encara que els dos primers van ser en temps de Pablo Iglesias.

Quant a presència orgànica, el PSPV col·loca a quatre representants en la nova Executiva, que té 42 membres; enfront dels tres que tenien en l'anterior (que comptava amb 46 dirigents). La ministra de Ciència, Diana Morant, encapçala la quota valenciana que completen el conseller Arcadi España; l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i la diputada en el Congrés, Patricia Blanquer.

Ciència, investigació i universitats; transports, mobilitat sostenible i agenda urbana; emprenedoria i impacte social i comerç, indústria i turisme són les àrees que dirigiran respectivament Morant, Espanya, Marco i Blanquer.

La presència de Morant i Espanya en l'Executiva es veu amb bons ulls en les altes esferes del PSPV. Espanya, que va ser cap de gabinet de Puig en la Generalitat en la passada legislatura, ha remarcat que el PSOE busca "impregnar-se de la bona gestió" del Consell. Mentrestant, Morant ha recordat el seu període com a alcaldessa de Gandia i ha assegurat que els consistoris i el territori valencià tenen una "aliada" en ella.

Cal destacar que Puig ha aparegut acompanyat per la ministra i el conseller en nombroses ocasions al llarg del cap de setmana, i han entrat els tres junts al plenari del diumenge.

Major sorpresa ha sigut l'entrada d'Amparo Marco en l'Executiva, fins i tot per a ella mateixa: "La veritat és que no m'ho esperava", ha confessat als mitjans. Tampoc estava en les travesses Blanquer, que ha remarcat que la presència de quatre valencians és un "reconeixement" a la labor de Ximo Puig al capdavant del Consell.

"DESCONCENTRACIÓ" I ABOLICIÓ

A nivell programàtic, el PSPV ha remarcat el tint valencià que tenen punts del programa marc, com el finançament, la desconcentració i la proposta d'abolició de la prostitució.

Un dels principals èxits de la delegació valenciana ha sigut que s'accepte la seua proposta de desconcentració d'estructures de l'Estat, que busca situar en altres parts del territori organismes amb l'objectiu de caminar cap a una "Espanya policèntrica".

També advoca per un "canvi radical en la concepció territorial de l'Estat", ja que considera que aquest canvi d'ubicació podria generar també "un efecte positiu tant a nivell econòmic com d'inclinació".

Un altre dels punts que s'apunta el PSPV és que el partit es comprometrà en la ponència marc del seu 40é Congrés a fer "l'esforç" d'impulsar aquesta legislatura una llei abolicionista de la prostitució que incloga mesures concretes de sanció als clients.

També deixaran clara la seua intenció d'impulsar-la en aquesta mateixa legislatura, si bé aquest assumpte haurà d'acordar-se abans amb els seus socis d'Unides Podem, que encara tenen obert el debat entre abolicionisme o regulació de la prostitució.

Aqueixa llei específica que persegueixen els socialistes haurà d'incloure, segons es farà constar en la ponència marc, mesures concretes de sanció als 'puters', així com la recuperació de la figura penal de la terceria locativa, que fa referència a tot negoci l'objectiu directe del qual o indirecte és la prostitució sexual aliena.

FINANÇAMENT I TRANSVASAMENT

Satisfet es mostrava també el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, a la finalització de la comissió que va debatre el finançament. I és que el text que han consensuat entre totes les federacions planteja aprovar un "sistema de finançament basat en la ciutadania i que tinga en compte el cost real de la prestació de serveis".

De fet, va incidir en què els socialistes proposaran que el nou sistema haurà de respondre als criteris de suficiència, de solidaritat interterritorial i equitat, conceptes que ha abanderat en nombroses ocasions.

Un altre dels punts que remarca la delegació valenciana és que la redacció final del text inclou un afegitó respecte al nou model: que s'ha d'"aconseguir com més prompte millor un acord polític" per a canviar-lo.

Dos conceptes que han defensat els socialistes valencians, no obstant això, no apareixen en la redacció final. Ni el deute històric ni la població ajustada per al model de finançament no estan explícitament en el text, encara que consideren que sí que es reflecteixen implícitament.

D'altra banda, els socialistes valencians han forçat que es rebutge una proposta de Castella-la Manxa que demanava derogar el transvasament Tajo-Segura. Aquesta infraestructura no consta explícitament en el text final, però sí que es fa referència al fet que es mantinguen els recursos actuals.

 

Arxivat a:

Destacats