El PSPV confia que les "concessions mútues" permeten tancar el Botànic II: "On caben dos caben tres"

Mata replica a Oltra que la generositat està al poble valencià i destaca la seua "lleialtat" com a vicepresidenta

Guardar

mata_corts
mata_corts

El sotssecretari general del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha manifestat la seua confiança en què les "concessions mútues" dels socialistes i les altres dues parts del Botànic (Compromís i Unides Podem) permetran l'"encaix" del nou acord de govern i que arrencada "raonablement bé". "On caben dos caben tres", ha il·lustrat.

Mentre segueixen les negociacions en la seu de Compromís, el també síndic socialista s'ha mostrat "moderadament optimista" en què puguen concloure aquest mateix dilluns, a dos dies de la investidura del 'president' en funcions i líder del PSPV, Ximo Puig: "Tenim un carril emprés i crec que acabarà bé".

Així ho ha afirmat a preguntes dels periodistes en els corredors de les Corts, després de reunir-se amb el president de la cambra, Enric Morera, dins de la ronda de contactes amb els sis grups per a conéixer si donaran suport a la investidura. Els tres partits de l'oposició (PP, Ciutadans i Vox) votaran en contra, Compromís "contribuirà al fet que isca bé" i Podem es manté a l'espera que acabe la negociació.

"La política és gestionar la complexitat que ha decidit l'electorat, que ens ha posat en una situació complexa, intensa i plural, com està passant a Espanya i en altres ajuntaments i comunitats autònomes", ha asseverat.

Els socialistes sotmeten a la militància aquest dilluns a la vesprada els acords programàtics del comité negociador, que ja ha aconseguit "un programa de govern per als pròxims quatre anys". Després de participar a primera hora en la reunió en la seu de Compromís, Mata ha assegurat que estan "avançant moltíssim" en l'estructura del nou Consell.

En aquest context, ha indicat la possibilitat que els líders dels tres partits segellen el nou pacte aquest dimarts, 11 de juny -la mateixa data de la signatura del primer Botànic--, a un dia de la investidura. No ha volgut entrar quan es coneixeran els noms dels consellers, "d'ací a un parell d'hores o demà", però ha confiat que "es resoldrà segur". "Tinc una intenció de qui seran els del Bloc -formació integrada en Compromís-", ha bromejat.

"COMODÍSSIMS" AMB OLTRA

Sobre possibles vicepresidències, encara que creu que se sabrà al final de la negociació, ha explicat que en les reunions dels negociadors es va posar sobre la taula que en el PSPV han estat "comodíssims amb la vicepresidenta" i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, des de 2015. "Hi ha una lleialtat i un treball iniciat aquests anys, i no véiem necessari que hi haguera més vicepresidències", ha sostingut, si bé ha reconegut que el tindrien en compte "si una força el planteja i les altres estan receptives".

Preguntat sobre aquest tema per les declaracions d'Oltra d'aquest mateix dilluns, també després de la reunió amb el president de les Corts -creu que el seu partit és "l'única força que ha encarat les negociacions amb generositat"--, Mata ha defensat que "hi ha coses com la generositat que requereixen total discreció" i ha subratllat que "la generositat és la del poble valencià, que va donar als tres partits la possibilitat de conformar govern".

I ha emfatitzat: "I, per descomptat, els valencians han sigut molt generosos amb els socialistes, que tenen 27 diputats; bastant generosos amb Compromís, que ha baixat un parell d'escons, i menys amb Podemos". En aqueixa generositat, i en les "concessions mútues dels uns i els altres", ha confiat que l'acord "eixirà raonablement bé". "Jo quan sóc generós m'ho calle", ha resolt.

El socialista també ha assegurat que en el PSPV han sigut "molt generosos" durant aquests quatre anys de govern amb Compromís. Ara bé, ha negat que haja anat a pitjor la relació entre tots dos partits, perquè "estem parlant de competències i tothom creu que ho ha fet fenomenal". A això se suma Podem, "un element que no estava i que és molt bo per al govern valencià".

Sota aquest prisma, ha assegurat que la marxa de les negociacions "no és res comparats amb aquests quatre anys per a debatre els Pressupostos o lleis importants" i ha destacat el "suport de 52 diputats a un govern amb lleialtat, serietat i suport".

CONSELLERIES: "NO ES TRÀFIC DE PERDRE O GUANYAR"

I respecte al repartiment de conselleries, ha posat l'accent que "la matemàtica electoral fa que hi haja una diferència de deu escons entre PSPV i Compromís i hi haja una tercera força", a diferència de l'anterior Botànic. "No es tracta de perdre o guanyar, sinó que hem fet un govern dissenyat amb una modesta proposta de 12 conselleries", ha asseverat, amb l'objectiu de donar resposta a nous reptes com el canvi climàtic i "assumir que la realitat no és la mateixa que en 2015".

Ha esbossat dues alternatives --12 conselleries i Presidència sense competències o el contrari-- i ha posat en valor les "funcions brutals" atribuïdes al 'president', com nomenar o cessar el Consell, acomiadar alts càrrecs o convocar eleccions. "I la seua comoditat és important. Sempre ho he dit: coneixent la seua personalitat, si fóra ell més un govern paritari, segur que faria algun nomenament de consellers independents", ha elucubrat, per a mostrar la "mentalitat oberta" del PSPV.

DIUMENGE D'INVESTIDURA

De cara a la presa de possessió de Puig, el síndic del PSPV ha confirmat que "serà el diumenge", 16 de juny, amb la intenció que els valencians que no treballen aqueix dia tinguen la possibilitat de visitar dues de les seues institucions, Les Corts i el Palau de la Generalitat, en "un acte molt bonic que hauria de tindre continuïtat".

Quant al cost d'obrir el parlament un diumenge, una cosa criticada per altres partits com Podem o Vox, ha assegurat que el propi president de les Corts li ha transmés que seria "marginal, d'uns 800 euros i no 10.000 com s'ha dit, perquè la presència de diputats és igual un diumenge que un dilluns". "És un símbol de l'únic dia en què les portes estan obertes un diumenge i tinguem l'oportunitat que vinguen membres del Govern" d'Espanya, ha destacat.

Precisament sobre la possible visita del president de l'Executiu i del PSOE, Pedro Sánchez, sense tindre confirmació de moment, ha recordat que en campanya electoral va dir que li agradaria estar. Això sí, "segurament tindrà més possibilitats d'estar un diumenge que qualsevol altre dia".

D'altra banda, respecte a l'afirmació del síndic de Compromís, Fran Ferri, que a Puig li importarà "molt poc" la posició de la coalició sobre la data de la presa de possessió, Mata ha afirmat que li estranya perquè el 'president' "és molt permeable i molt receptiu".

Arxivat a:

Destacats