El PSOE veu "inviable" la coalició amb Podemos per l'augment de la desconfiança i li proposa altres fórmules

Rebutja un Consell de Ministres amb dos governs i diferències profundes en qüestions d'Estat com Catalunya

Guardar

sanchez_congreso
sanchez_congreso

El PSOE rebutja les propostes formulades aquest matí per Unides Podemos (UP) per a negociar la formació d'un Govern de coalició. Per als socialistes, la investidura fallida de Pedro Sánchez el juliol passat va evidenciar que la coalició és "inviable", per la qual cosa els urgeix a explorar "altres fórmules de governabilitat".

En un comunicat, el PSOE justifica la seua negativa en l'augment de la desconfiança entre els dos partits que va provocar la frustrada negociació de juliol, unit a la reticència dels socialistes d'accedir a conformar un gabinet que permeta "l'existència real de dos governs dins del Consell de Ministres".

Un tercer motiu que esgrimeixen els socialistes per a rebutjar la coalició té a veure amb "les importants diferències" que els dos partits mantenen en qüestions d'Estat "com és la crisi de convivència a Catalunya". "La proposta del PSOE és coneguda: diàleg dins de la legalitat, respecte a la Constitució i enfortiment de l'Estat autonòmic", sostenen.

En el document remés aquest dilluns per Unides Podemos, els morats recuperen la idea de crear una taula de partits per a buscar solucions al conflicte territorial a Catalunya, una iniciativa que a primers d'any va convulsionar internament el PSOE quan, en el marc de les negociacions sobre els Pressupostos de 2019, la direcció del PSOE es va obrir a acceptar posar-la en marxa amb la coordinació d'un relator.

COMPLETANT UN PROGRAMA DE GOVERN

Arribats a aquest punt, el PSOE avança que al llarg del mes d'agost acabarà el diàleg emprés amb la societat civil després de la investidura fallida amb la finalitat de completar i presentar un programa de govern "obert" i "progressista" que sotmetrà a la discussió de la resta de forces polítiques, "especialment amb Unides Podemos".

El PSOE, volen deixar clar que els socialistes, "treballa perquè a Espanya hi haja un govern com més prompte millor". "Espanya ha d'eixir de l'actual situació de bloqueig", agrega el comunicat.

Quant a les propostes programàtiques contingudes en el nou document de Podemos, el PSOE les agraeix perquè de fet, diu, els resulten "molt pròximes". "Compta amb moltes de les mesures que ja van formar part del discurs d'investidura" de Sánchez, admet. "No obstant això --precisa-- no hi ha cap avanç respecte a la posició que Unides Podem ha mantingut des del principi".

Pel que fa als continguts, si alguna cosa demostra el document de Podemos és, segons el parer del PSOE, la "proximitat existent en moltes polítiques socials" que els dos partits volen impulsar, tal com van fer en la passada legislatura, amb Sánchez liderant un Govern progressista, donat suport des de fora per Podemos, i que va dur a terme notables avanços socials.

Destacats