El PSOE ix enfortit del 40 Congrés i amb "una mirada valenciana reforçada"

Aquest cap de setmana el partit socialista ha aconseguit agrupar als seus màxims representants traient pit d'un PSOE "unit i fort"

Guardar

El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez i el president de la Comunitat Valenciana i del Congrés Federal del PSOE, Ximo Puig
El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez i el president de la Comunitat Valenciana i del Congrés Federal del PSOE, Ximo Puig

El president del Govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez, va tancar ahir el 40º Congrés Federal del seu partit a València traient pit del PSOE "unit i fort" que, segons proclamava, ix d'aquest conclave reivindicant el llegat dels expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González, i assegurant que la socialdemocràcia gaudeix d'una "salut de ferro", enfront dels mals auguris dels seus detractors.

"Som un partit fort i unit. Més fort perquè està unit, i més fort per a la societat. Un partit al servei d'Espanya", assegurava Sánchez davant els quasi 9.500 militants que abarrotaven la Fira de València per a assistir al tancament d'un Congrés en el qual el líder socialista ha aconseguit un 95% de suport a la seua nova Executiva, i que s'ha desenvolupat en un ambient totalment calmat i festiu.

El PSOE arrancava divendres passat a València el seu 40º Congrés Federal amb una foto del president del Govern i secretari general del partit, Pedro Sánchez, al costat dels presidents autonòmics, els líders territorials i els ministres socialistes, per a visibilitzar la "unitat" interna que els socialistes van voler consagrar en aquest conclave.

Aquest congrés va tindre lloc durant tot el cap de setmana i va ser clausurat ahir. El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, celebrava en declaracions als mitjans de comunicació prèvies a clausura del 40 Congrés del PSOE que "la mirada valenciana es veu reforçada en la nova Executiva Federal del PSOE, que reflecteix el desig del partit per la unitat i cohesió d'Espanya". "Estem molt satisfets, no sols per la presència dels i les socialistes valencianes en la nova Executiva, sinó també per la fraternitat i la capacitat d'acords del nostre partit".

Per tant, el PSOE té des d'aquest diumenge una nova executiva de la qual formen part fins a quatre valencians. Diana Morant, Arcadi España, Amparo Marco i Patricia Blanquer, destacaven la presència de la Comunitat en l'òrgan i remarcaven com els socialistes han volgut "impregnar-se de la bona gestió del govern valencià" amb els seus nomenaments.

I és que, els nous òrgans de direcció que ha dissenyat el líder socialista, Pedro Sánchez, van ser aprovats pel 40º Congrés Federal del PSOE amb un suport de quasi el 95%, tant la Comissió Executiva Federal com el Comité Federal, segons les dades oferides pel president del Congrés, Ximo Puig, en la clausura del conclave de València. Cal recordar que la seua anterior Executiva, que es va aprovar en el convuls 39º Congrés Federal de 2017, va rebre un suport del 70,5%, per la qual cosa en aquesta cita, que els socialistes descriuen com "el congrés de la unitat", Sánchez ha aconseguit un tancament de files quasi total respecte a aquell conclave.

Bones sensacions del PSPV

Els socialistes valencians ixen del 40 Congrés del PSOE amb major representació en l'Executiva socialista i diverses propostes incloses en l'agenda, com l'a abolició de la prostitució i la "desconcentració" d'estructures de l'Estat. També valoren els consensos aconseguits en finançament i aigua, encara que els textos finals no incloguen implícitament ni el reconeixement del deute històric ni el transvasament Tajo-Segura.

Aquest és el balanç del PSPV al final d'un Congrés que, segons els socialistes, ha congregat a 9.500 assistents en una Fira València engalanada per a l'ocasió i abarrotada durant els tres dies de conclave. De fet, a la seua entrada aquest diumenge, un "molt content i molt satisfet" Ximo Puig ha remarcat l'èxit "" d'aquesta trobada i la "fraternitat i la unitat en favor del partit i de la cohesió d'Espanya".

La federació valenciana ha acollit un Congrés del PSOE per primera vegada des de 1899. És la tercera vegada en la història del partit que València acull el conclave, encara que els dos primers van ser en temps de Pablo Iglesias.

A nivell programàtic, el PSPV ha remarcat el tint valencià que tenen punts del programa marc, com el finançament, la desconcentració i la proposta d'abolició de la prostitució. Un dels principals èxits de la delegació valenciana ha sigut que s'accepte la seua proposta de desconcentració d'estructures de l'Estat, que busca situar en altres parts del territori organismes amb l'objectiu de caminar cap a una "Espanya policèntrica".

També advoca per un "canvi radical en la concepció territorial de l'Estat", ja que considera que aquest canvi d'ubicació podria generar també "un efecte positiu tant a nivell econòmic com d'inclinació".

Un altre dels punts que s'apunta el PSPV és que el partit es comprometrà en la ponència marc del seu 40º Congrés a fer "l'esforç" d'impulsar aquesta legislatura una llei abolicionista de la prostitució que incloga mesures concretes de sanció als clients.

També deixaran clara la seua intenció d'impulsar-la en aquesta mateixa legislatura, si bé aquest assumpte haurà d'acordar-se abans amb els seus socis d'Unides Podem, que encara tenen obert el debat entre abolicionisme o regulació de la prostitució.

Aqueixa llei específica que persegueixen els socialistes haurà d'incloure, segons es farà constar en la ponència marc, mesures concretes de sanció als 'puters', així com la recuperació de la figura penal de la terceria locativa, que fa referència a tot negoci l'objectiu directe del qual o indirecte és la prostitució sexual aliena.

FINANÇAMENT I TRANSVASAMENT

Satisfet es mostrava també el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, a la finalització de la comissió que va debatre el finançament. I és que el text que han consensuat entre totes les federacions planteja aprovar un "sistema de finançament basat en la ciutadania i que tinga en compte el cost real de la prestació de serveis"

De fet, va incidir en què els socialistes proposaran que el nou sistema haurà de respondre als criteris de suficiència, de solidaritat interterritorial i equitat, conceptes que ha abanderat en nombroses ocasions.

Un altre dels punts que remarca la delegació valenciana és que la redacció final del text inclou un afegitó respecte al nou model: que s'ha d'aconseguir "com més prompte millor un acord polític" per a canviar-lo.

Dos conceptes que han defensat els socialistes valencians, no obstant això, no apareixen en la redacció final. Ni el deute històric ni la població ajustada per al model de finançament no estan explícitament en el text, encara que consideren que sí que es reflecteixen implícitament.

D'altra banda, els socialistes valencians han forçat que es rebutge una proposta de Castella-la Manxa que demanava derogar el transvasament Tajo-Segura. Aquesta infraestructura no consta explícitament en el text final, però sí que es fa referència al fet que es mantinguen els recursos actuals.

Destacats