El programa Reviu de la Generalitat potencia les escoles rurals per a lluitar contra la despoblació

Miquel Soler assenyala que "el repte és mantindre les escoles amb el mínim d'alumnat, i que professors i alumnes tinguen les millors condicions per a oferir una educació de qualitat"

Guardar

El secretari autonòmic d'Educació i FP i la directora general d'Avant visiten les escoles d'Almedíxer, la Vall d'Almonesir i Argeleta
El secretari autonòmic d'Educació i FP i la directora general d'Avant visiten les escoles d'Almedíxer, la Vall d'Almonesir i Argeleta

El secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional, Miquel Soler, i la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra han visitat aquest matí les escoles d'Almedíxer, la Vall d'Almonesir i Argeleta. Aquests tres centres han reobert aquest curs 2021-2022 amb el suport del programa Reviu de la Generalitat de lluita contra la despoblació, que potencia l'escola rural i les polítiques desenvolupades pel Consell en aquest àmbit.

L'actuació en matèria de lluita contra la despoblació en les comarques de l'interior de Castelló per part de la Conselleria d'Educació s'ha centrat en els últims cursos a evitar el tancament d'aularis, treballar en la reobertura d'uns altres i en la millora d'infraestructures i la construcció de noves escoles.

Miquel Soler ha destacat que "si volem contribuir des de tots els àmbits de l'administració a assentar la població en el territori, cal garantir els serveis bàsics d'educació salut, transport, etc.".

El secretari autonòmic ha agraït la labor dels professionals en els Centres Rurals Agrupats, i ha afegit que "el repte fonamental és mantindre les escoles amb el mínim d'alumnat, i també que professors i alumnes tinguen les millors condicions per a oferir una educació de qualitat".

Per la seua banda, la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha assenyalat que "l'escola crea un gran arrelament i les famílies del programa Reviu que estan venint a aquests municipis permeten i ajuden al fet que aquestes escoles es mantinguen i, fins i tot, al fet que es reòbriguen algunes d'elles".

El programa Reviu de la Generalitat es va crear al setembre de 2020 amb l'objectiu de promoure consolidar la població en els territoris en risc de despoblació, ajudant a les persones a crear el seu projecte de vida en aquestes poblacions i dinamitzant la seua activitat econòmica, de manera que no es perden negocis per falta de relleu generacional.

Un dels èxits que permet avaluar el desenvolupament de Reviu ha sigut precisament la reobertura de les escoles d'Almedíxer, la Vall d'Almonesir i Algeriana. Els alcaldes d'aquests municipis han coincidit a assenyalar que les escoles "estan retornant la vida a aquestes xicotetes poblacions".

En el cas d'Almedíxer, ha recuperat la seua escola després de sis anys gràcies a l'asocación 'Almedíxer Viu', amb la qual ha col·laborat Reviu instal·lant una família en la localitat que ha permés reobrir l'escola, que compta amb 10 alumnes i alumnes. Aquest aulari forma part del CRA Palància-Espadà.

La la Vall d'Almonesir veia amb preocupació el risc de no arribar al nombre mínim d'estudiants per al període 2021-22 de l'escola. En adherir-se al programa Reviu i instal·lar-se una família amb tres menors i un altre procedent del municipi de Matet, l'aulari va poder mantindre's. Forma part del CRA Palancia-Espadà al costat dels municipis d'Almedíxer, Castellnovo i Navaixes. Està adscrit a l'IES Nostra Senyora de la Cova Santa de Sogorb.

El municipi d'Argeleta, després de 47 anys sense escola, ha obert un nou centre amb cinc xiquets d'Infantil i sis de Primària. El programa Reviu va col·laborar amb aquesta aposta i va ajudar a instal·lar-se a una família integrada pels progenitors i dos menors en edat d'escolarització. Forma part del CRA Espadà-Millars al costat dels municipis de Fanzara, Lludient, Suera i Tales. Està adscrit a l'IES Serra d'Espadà d'Onda.

Un altre puntal de la lluita contra la despoblació, des de les competències de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, és l'obertura d'aules d'Infantil de 2 anys gratuïtes. Per al curs 2022-23 se centrarà en les poblacions xicotetes: de les 36 noves aules d'infantil que es crearan el pròxim curs en la província, 17 d'elles s'oferiran en municipis de menys de 3.000 habitants.

Arxivat a:

Destacats