El President Morera defensa que els parlaments no estatals tinguen veu directa i poder de decisió a Europa

Guardar

enric morera corts
enric morera corts

El President de les Corts Valencianes, Enric Morera, defensarà demà a la reunió plenària de la Conferència de Presidències de Parlaments Autonòmics (COPREPA), que se celebra a la seu de les Corts d’Aragó, que els parlaments no estatals de les regions europees tinguen un major pes i protagonisme en la presa de decisió en el context europeu.

Segons ha explicat el President del parlament valencià, “l’esmena que propose a la Declaració de Saragossa, que hem de consensuar i presentar demà en públic després de la reunió, està en connexió amb el que defensa també el President del Comitè Europeu de les Regions, Heinz Karl-Lambertz respecte a la continuació i millora de les polítiques de cohesió. A més, considere que les assemblees legislatives de les autonomies i regions europees tenim una connectivitat directa amb la ciutadania i amb la realitat dels pobles que representem i això significa que hauríem de tindre una veu directa i poder de decisió en la Unió Europea”.

Per al President de les Corts, “les polítiques europees com la PAC o com la distribució de fons i subvencions de la Unió no pot ser una funció que tinguen només en els governs estatals perquè es poden produir situacions de desigualtat, com ens ha passat per exemple amb els acords d’importacions de cítrics que han perjudicat seriosament als llauradors valencians just a l’inici de la temporada. Per evitar este situacions contraproduents i que generen tensions i rebuig de la ciutadania cap al procés de construcció europea, considere que s’ha de tindre en compte a les regions, tant els seus òrgans executius com també els legislatius”.

En eixe sentit, el President Morera també informarà de les conclusions del grup europeu que coordina sobre la diversitat cultural i lingüística a la Unió. En la seua opinió, “les aportacions que hem rebut de parlaments, universitats i col·lectius d’experts de molts països han estat molt profitoses, demostren que existeix un interès real per preservar i potenciar eixa diversitat que enriqueix molt Europa i caldrà continuar treballant pel reconeixement de les llengües minoritàries com a llengües oficials i d’ús en les institucions europees”.

Demà pel matí es reunirà els presidents i presidentes de huit parlaments autonòmics a Saragossa per a tractar el posicionament de les assemblees en temes com la cohesió europea, la despoblació del món rural i també es donarà compte dels grups de treball en marxa tant en COPREPA com en la conferència europea en la que participen també, la CALRE, que celebrarà la seua reunió anual el proper 21 de novembre al parlament regional de les Açores, en Portugal.

Arxivat a:

Destacats