El PPCV demana al ministre Planas que "defense als agricultors valencians" afectats de Mercosur encara que va donar suport a l'acord de Sud-àfrica

Guardar

Belén Hoyo PPCV
Belén Hoyo PPCV

La diputada valenciana del PP en el Congrés Belén Hoyo ha reclamat aquest dimarts al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que "defense els interessos dels agricultors valencians que es poden veure afectats per la signatura de l'acord entre la Unió Europa i Mercosur".

En un comunicat, Hoyo ha valorat l'acord en tant que "contribueix a enfortir relacions amb països germans" amb els quals hi ha llaços històrics i culturals "aconseguint l'objectiu que en l'àmbit comercial miren cap a Europa i no cap a Àsia i al Pacífic", a més d'obrir un mercat de 260 milions de consumidors "amb grans oportunitats per a la indústria i moltes empreses espanyoles".

No obstant això, ha advertit, "no tot són beneficis, ja que hi ha un sector vital per al nostre país com és l'agroalimentari, que es pot veure perjudicat" i davant això "cal actuar".

Al seu judici, el titular d'Agricultura "no està fent res": "Ni ho veiem en el Parlament ni tampoc el veuen els agricultors en el camp, a diferència del que sí que feien els seus antecessors en el càrrec com Miguel Arias Cañete o Isabel García Tejerina".

Així, ha demanat la seua compareixença perquè explique com afectarà l'acord amb Mercosur a productes clau en l'economia primària valenciana com són l'arròs o la mel, que són considerats productes sensibles en el citat conveni comercial.

Aqueixa consideració de "producte sensible" ni tan sols la té la producció citrícola que és un emblema de l'economia valenciana i que "podria veure's molt perjudicada", ha incidit la diputada, que ha recordat que els agricultors valencians "porten diverses campanyes devastadores i en aquests últims anys a molts d'ells no els ha compensat recollir la taronja i els cítrics han acabat en el sòl".

"Hi ha moltes famílies que ho estan passant malament", ha incidit, i aquest acord "se suma a les conseqüències que pateixen els agricultors valencians amb alguns acords internacionals que ja estan en vigor i a més s'enfronten a la incertesa de les conseqüències del Brexit".

Per això, la diputada valenciana ha exigit controls fitosanitaris als productes que vénen de fora. No obstant això, a més de garantir els estàndards de qualitat adequats "és fonamental que el Govern calcule totes les conseqüències de l'acord amb Mercosur, no solament les positives, que són moltes, sinó també les negatives".

Hoyo considera que el ministre ha de negociar les clàusules de salvaguarda necessàries i aconseguisca per a ells la quantitat més gran possible "dels 1.000 milions d'euros que la Comissió pensava repartir com a mecanisme de protecció i seguretat.

Destacats