El PPCV assessorarà jurídicament les famílies davant la imposició del model lingüístic en els centres

La portaveu d'Educació, Beatriz Gascó, demana suspendre l'aprovació dels projectes lingüístics de centres. "És una barbaritat fer-ho en plena pandèmia"

Guardar

WhatsApp Image 2021-01-21 at 13.51.05
WhatsApp Image 2021-01-21 at 13.51.05

El PPCV ha demanat suspendre l'aprovació dels projectes lingüístics dels centres, ha posat a la disposició de totes les famílies que ho desitgen els serveis jurídics del PPCV davant la vulneració dels seus drets fonamentals i ha sol·licitat la compareixença de Marzà en les Corts. A més ha presentat una proposta a les Corts perquè es reforme la norma en aquells articles que vulneren la legalitat.

Així ho han anunciat aquest matí la secretària general del PPCV Eva Ortiz i la portaveu d'educació Beatriz Gascó, després de reunir-se digitalment amb les confederacions de pares Covapa i Concapa. "Les famílies no estaran soles. Els donem suport perquè puguen impugnar els projectes lingüístics que no s'ajusten a la legalitat" ha assenyalat Eva Ortiz.

La portaveu d'Educació del Grup Popular a les Corts, Beatriz Gascó, ha demanat la suspensió dels projectes lingüístics de centre. "En la Comunitat Valenciana vivim una situació sanitària i social molt complicada, per això ens sembla una barbaritat aprofitar aquesta conjuntura per part de l'administració per a desenvolupar plans educatius que canviaran el model educatiu. Aprovar els projectes lingüístics de centres com ha demanat Marzà abans que finalitze febrer és una barbaritat".

Beatriz Gascó ha agraït la gran labor que estan realitzant els docents en la Comunitat "assumint un treball impagable. En aquest context tan complicat no es pot demanar que elaboren el projecte lingüístic de centre per al pròxim curs".

La portaveu popular ha recordat que el passat curs "l'administració va decidir suspendre l'aplicació del decret de projecte lingüístic perquè s'havien de celebrar moltes reunions i entenien que no era el context adequat per a decidir en quina llengua ha de donar-se cada assignatura. Fins i tot va haver-hi en les zones castellà-parlants com Oriola una manifestació on la comunitat educativa va posar el crit en el cel".

"El pla lingüístic del centre obliga els centres a impartir el 25% d'assignatures en valencià, fins i tot els exempts de l'assignatura de valencià. Aquestes mesures, tenint en compte la recent llei d'educació Celaá on el castellà deixa de ser llengua vehicular, provocaran la implantació real del monolingüisme en detriment del castellà com ocorre a Catalunya", ha explicat.

Gascó ha explicat que "no té sentit aprovar-ho aquest curs perquè les circumstàncies són les mateixes que quan es va ajornar el curs passat. Demanem que es torne a suspendre l'aplicació dels projectes lingüístics perquè no és possible fer reunions per a aprovar-ho.

Beatriz Gascó ha indicat que "demanem que el castellà continue sent llengua vehicular i que, almenys, es respecten els percentatges mínims. Anem fent passos de gegant per a bandejar el castellà a una llengua residual en l'ensenyament. Han unificat ja totes les línies en castellà que passen a reforçar hores en valencià. Això es fa amb percentatges perquè ningú sàpiga res. En molts centres ja es dóna el 80% de temps lectiu en valencià sense fer soroll".

Per a la portaveu popular "és lamentable que una llei mal feta no es reforme. Els diuen als centres que no es preocupen i de paraula canvien les instruccions contínuament en lloc de reformar la llei. Demanem transparència i que les instruccions es donen per escrit".

En aquest sentit, Beatriz Gascó ha demanat que "es duga a terme amb criteris objectius segons una planificació perquè hi haja oferta i demanda per a poder triar, amb consultes vinculants en els centres com s'ha fet amb la jornada contínua, i que es treballe en una bona proporció per a no aplicar un model únic que no permeta que la llibertat estiga garantida".

Per part seua, la secretària general del PPCV Eva Ortiz ha qualificat d'"atropellament" posar en marxa la imposició lingüística amb 24 sentències en contra i en plena pandèmia. Igual que han fet amb l'aprovació de la llei Celaá volen portar-ho avance en el pitjor moment. Un conseller d'educació amb 24 sentències en contra significa que tota el que ha intentat posar en marxa ha estat tombat en els tribunals. Ja triga temps Puig a tirar al senyor Marzà de conseller".

El PPCV ha demanat una reunió immediata amb el conseller Marzà per a aclarir aquestes qüestions i ha sol·licitat la seua compareixença en les Corts per a explicar-lo. "Ja està bé que se'ns menyspree als qui parlem castellà en aquesta Comunitat i que a la gent del sud se'ns relegue com va dir el conseller d'À Punt Lluis Rivera que diu que els del sud som una subregió".

Eva Ortiz ha demanat paralitzar el procés que s'acaba d'obrir "pels mateixos motius que es va parar el curs passat" i a més ha mostrat el seu rebuig "al canvi d'inspectors a dit que està duent a terme Educació i que siguen els assessors lingüístics els qui s'estan reunint amb els centres".

Arxivat a:

Destacats