El PP demana a Puig que defense el Tribunal de les Aigües i exigeix una rectificació i una disculpa

La síndica, María José Catalá, manté una reunió amb el Tribunal i anuncia una bateria d'iniciatives en Corts, Senat i Ajuntament de València

Guardar

María José Català juntament amb els integrants del Tribunal de les Aigües
María José Català juntament amb els integrants del Tribunal de les Aigües

La síndica del Grup Popular en Les Corts, María José Catalá, ha anunciat la presentació d'una bateria d'iniciatives en Les Corts, Senat i Ajuntament perquè el Govern rectifique un catàleg editat per Correus que afirma que el Tribunal de les Aigües es desenvolupa en català.

Així ho ha anunciat després d'assistir hui a la sessió del Tribunal de les Aigües i reunir-se amb el seu president. "Demanem a Puig que defense el Tribunal de les Aigües i li exigisca al president de la Societat Nacional de Correus en la seua reunió de hui una rectificació, la retirada del catàleg i una disculpa pública".

"Volem recolzar al Tribunal de les Aigües en la seua reivindicació cap al Govern d'Espanya pel que considerem un insult cap a la tradició, la història i la figura d'aquesta institució mil·lenària. Defensem el seu valencianisme i demanem una rectificació al Govern pel seu atac. Tant Correus com la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre han de corregir i rectificar. El Tribunal de les Aigües té una història pròpia, mil·lenària i estan molt ofesos per aquest insult. A més, totes les administracions tenen l'obligació de protegir el Patrimoni Immaterial de la Humanitat", ha assenyalat.

El PP ha presentat en Les Corts aquesta proposició no de llei perquè el govern valencià es posicione al costat del Tribunal, una institució Patrimoni Immaterial de la Humanitat des de 2009. En el text se sol·licita la rectificació de la referència a la llengua utilitzada pel Tribunal de les Aigües de la Vega de València en una publicació d'un segell de Correus emés per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre denominada "Segells d'Espanya i Andorra. Valors en el temps. 2021".

La també portaveu municipal ha demanat al govern de Sánchez "que respecte la identitat valenciana. Són ja molts casos acumulats en què es menysprea als valencians i des del PPCV continuarem defensant els nostres senyals d'identitat allí on faça falta. Exigim una rectificació ja".

En concret, en la proposta del Grup Popular registrada en les Corts s'assenyala que la publicació fa referència al Tribunal de les Aigües dient que "el judici es desenvolupa de manera ràpida, oral i íntegrament en català", "és errònia i desencertada, a més de contrària a la configuració estatutària de la nostra llengua valenciana com a cooficial en la Comunitat, suposant a més una falta de respecte i greuge a la tradició i imatge d'aquest Tribunal com una de les institucions històriques més rellevants i d'idiosincràsia netament valenciana".

En el segon punt de la iniciativa es demana al Govern de la Nació, a través del Consell, la rectificació immediata d'aquesta publicació.

Així mateix, el PP també ha presentat una moció al Senat i una altra a l'Ajuntament de València per a demanar la modificació d'aqueix catàleg i el suport municipal al Tribunal de les Aigües.

Destacats