El Pacte Valencià contra la Violència de Gènere va tancar 2019 amb el 80% de les seues mesures implantades

Alina, una dona de 36 anys, és la primera víctima de violència masclista en la Comunitat Valenciana al 2020

Guardar

Manifestació del 25-N, Dia de l'erradicació de la violència contra les dones
Manifestació del 25-N, Dia de l'erradicació de la violència contra les dones

Alina, dona de 36 anys i mare d'un adolescent, ha sigut la primera víctima de violència masclista de la Comunitat Valenciana en el que va de 2020. Fa un parell de dies, es va trobar el seu cos en un dels contenidors soterrats de la localitat de Moraira i, poc després, la seua parella es va presentar en una comissaria del municipi per a identificar-se com a autor material dels fets.

Hui, les autoritats han registrat tant la immobiliària del presumpte assassí com la seua llar, amb l'objectiu de trobar l'arma homicida.

Segons confirma Delegació de Govern contra la Violència de Gènere, ja pesaven algunes denúncies prèvies per violència masclista sobre el detingut. De fet, al juliol del mes passat, va passar una nit en el calabós per aquest mateix delicte. No obstant això, Alina va fer ús del seu dret a no declarar contra ell, a pesar que havia sigut ella mateixa la que havia demanat a un veí que cridara a la Policia.

El jutjat, en un determinat moment, va arribar fins i tot a decretar amb caràcter urgent una ordre d'allunyament sobre l'acusat. No obstant això, finalment, no es va poder provar l'agressió perquè els testimonis de la mateixa no eren directes, de manera que tot va concloure amb una sentència absolutòria.

Pacte valencià contra la violència de gènere

El Pacte Valencià contra la Violència Masclista es va signar l'any 2017 i va ser un dels pioners dins d'aquesta matèria. En ell es contenien quasi 300 mesures per a erradicar la violència masclista en la societat valenciana, de les quals en 2019 ja s'havien implantat més del 82%.

De les mesures que tenen a veure amb la protecció immediata a les víctimes, una de les més destacades és l'ampliació de la xarxa d'habitatges i la priorització en l'accés a la venda i lloguer social per a dones maltractades. Quant a la inserció laboral, ja s'han posat en marxa programes de serveis públics d'ocupació i programes d'acompanyament.

Per a les mares solteres víctimes de maltractaments, es permet l'accés a deduccions fiscals, deducció de les taxes educatives i prioritat en l'accés als serveis públics. Finalment, s'ha equiparat la situació de les víctimes de violència de gènere amb les de terrorisme, per la qual cosa el valor de les indemnitzacions també puja.

A més, les dones en situació de maltractament rebran al voltant de 2.700 euros d'ajuda en el moment en el qual abandonen la residència del seu agressor.

Destacats