El model residencial valencià ja es configura per xicotets mòduls de convivència

La vicepresidenta Mónica Oltra assenyala que quasi 700 persones en situació de dependència són ateses a Montcada, on el 94% dels expedients estan resolts

Guardar

Oltra, en la seua visita a Montcada
Oltra, en la seua visita a Montcada

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que el seu departament destinarà aquest any més de 480.000 euros a finançar els serveis socials a Montcada, multiplicant per huit en pressupost destinat en 2015, quan la Generalitat finançava l'equip d'Atenció Primària d'aquest municipi amb una mica més de 60.000 euros.

Aquesta quantitat permet ampliar i consolidar les plantilles de persones professionals, dotant-les a més d'una major estabilitat laboral. En aquest cas, "s'ha passat de finançar 2 persones professionals a 16".

"Si en 2015 teníem una persona professional per cada 9.800 habitants a Montcada, ara tenim una per cada 1.370, una ràtio que és comparable a la qual puga tindre un o una professional en la sanitat o en altres sistemes de protecció", ha apuntat.

"Aquesta és la vertadera quarta pota de l'estat de benestar que faltava", juntament amb la sanitat, l'educació i el sistema de pensions "que ara estem construint", gràcies a l'"aposta de la Generalitat per l'atenció primària en serveis socials sense els quals el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials no podria existir".

Oltra ha fet aquestes declaracions durant la seua visita al municipi de Montcada, on ha mantingut una reunió de treball amb l'alcaldessa, María Amparo Orts; la regidora responsable de Serveis Socials, Feliciana Bondia, i a les coordinadores dels equips d'Atenció Primària de Serveis Socials i d'Atenció Primària Específica.

La vicepresidenta ha destacat que ha sigut una reunió "molt positiva i molt productiva" en la qual ha animat als equips d'atenció primària a continuar treballant, ja que "són la porta d'entrada als serveis socials. Sense el seu treball de prevenció, detecció i diagnòstic el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que estem ara construint no podria existir".

Durant la trobada, la vicepresidenta ha repassat a més els avantatges de la fórmula de contracte-programa implantada per part de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha suposat un canvi del finançament dels serveis socials municipals anual a un sistema pluriennal.

Aquest sistema ha aconseguit donar estabilitat econòmica a les administracions locals i permetre una planificació adequada, tant dels serveis que presten com del personal que els proporciona.

En concret, en el cas de Montcada, Oltra ha assenyalat que en 2015 "la Generalitat finançava l'equip d'Atenció Primària amb una mica més de 60.000 euros i en 2022 parlem de quasi 480.000 euros", per a finançar les despeses de personal, serveis i programes socials desenvolupats pel municipi, passant d'una inversió de 5,83 euros per cada habitant fa set anys a 30,01 en aquest exercici.

Programes socials

La millora de la dotació dels serveis socials es tradueix en el reforç i consolidació dels projectes d'atenció bàsica i d'urgència en matèria social, el finançament de programes d'atenció a persones majors, dependència, famílies, infància i adolescència, entre altres.

Entre concret, la vicepresidenta ha destacat que actualment "quasi 700 persones en situació de dependència són ateses a Montcada, on més del 94% de les valoracions estan realitzades". Així mateix, un total de 61 persones es beneficien en aquest moment de la Renda Valenciana d'Inclusió.

A més, ha fet referència a les iniciatives que s'estan duent a terme a Montcada a part dels programes generals, entre els quals ha destacat especialment el Programa de lluita contra l'absentisme escolar, "un pla pioner posat en marxa abans del que va elaborar la Generalitat i que actualment està coordinat" amb el programa autonòmic.

Reunió amb el personal i familiars de la residència

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha volgut agrair la ràpida actuació de les persones que es trobaven en la residència de persones majors de Montcada quan es va iniciar el foc, així com dels equips d'emergència perquè l'evacuació que es va fer de la mateixa "ha permés salvar moltes vides".

Oltra s'ha traslladat a la residència, on el passat 19 de gener es va produir un incendi que va causar la mort a 9 persones residents, on s'ha reunit amb el personal de la mateixa així com amb familiars.

"L'objectiu és escoltar, consolar i acompanyar", ha manifestat i ha afegit que també es vol aprofitar per a agrair la labor de les 4 professionals sanitàries que estaven en el moment de l'incendi, i que juntament amb els equips d'emergència, van posar en marxa un ràpid operatiu de desallotjament que, tal com reconeix la Policia en el seu informe, ha permés "salvar moltes vides".

La vicepresidenta ha explicat que en aquests moments ja només queda una persona hospitalitzada que es troba estable i 15 persones que han sigut reallotjades en residències pròximes per a "interferir el menys possible en la vida familiar" i que els seus sers estimats puguen continuar visitant-les amb la mateixa assiduïtat que abans de l'incendi.

Així mateix, ha informat que les obres per a esmenar els danys causats pel foc ja estan en marxa, i atés que aquest no ha afectat l'estructura de l'edifici, s'espera que tot "vaja ràpid".

Oltra ha assegurat que el servei que s'està prestant a les persones residents és el que està establit en el contracte subscrit amb l'empresa adjudicatària de la gestió de l'immoble públic, i ha indicat que el seu departament ja està treballant en la convocatòria dels nous plecs, que s'adaptaran a la nova normativa sobre tipologia de centres que està en fase d'elaboració.

D'igual manera, ha assegurat que està pendent que finalitze tota la investigació sobre les causes de l'incendi per a poder sol·licitar la seua compareixença en Les Corts Valencianes i informar la Cambra, i ha avançat que segons l'última inspecció que va passar el centre en novembre de 2021 el certificat de revisió del Butlletí d'Instal·lació Elèctrica estava correcte, per la qual cosa ara caldrà veure què diu la investigació.

Programa Cuide'm

La vicepresidenta ha explicat que des de la Vicepresidència es treballa perquè les persones majors puguen gaudir de les millors condicions de vida i viure en el seu entorn més pròxim durant el major temps possible.

En aquest sentit, ha assegurat que la majoria de les persones prefereixen ser a la seua casa abans d'ingressar en una residència, i per aqueix motiu des del seu departament s'està implementant el Programa Cuide'm d'ajuda a domicili, que el que fa és posar en marxa "els suports necessaris" perquè la gent puga ser a la seua casa tot el temps que desitge.

Aquest programa, ha indicat, també inclou una revisió de l'actual model residencial, que inclou els ensenyaments adquirits durant la COVID i el treball que es va fer amb el sector la passada legislatura, i dona lloc a espais que se semblen "el més possible a una llar".

Així, ha explicat, en la Comunitat Valenciana, per llei, no poden construir residències de més de 100 places, i s'està treballant perquè en les residències noves les unitats de convivència no poden superar les 16 places, 25 en el cas que es tracta de reformes de centres ja oberts.

Arxivat a:

Destacats