El model d'educació pública de Marzà aposta per la igualtat

Menjador escolar gratuït i més aules de dos anys gratuïtes, les línies de futur de Marzà

Guardar

marza_religion
marza_religion

"Hem promogut una educació arrelada, crítica i innovadora que posa en el centre de les seues polítiques a l'alumnat. Durant aquests quatre anys, hem portat avant un govern amb ànima, que ha aplacat la urgència i ha començat a construir les bases de l'educació que volem". Amb aquestes paraules el conseller d'Educació, Vicent Marzà feia un balanç de les línies d'actuació en les quals s'ha treballat al llarg d'aquesta legislatura, amb l'objectiu de revertir la situació crítica en la qual es trobava el sistema educatiu.

D'aquesta manera, a més del Pla Edificant que ha ajudat a millorar les instal·lacions de nombrosos centres escolars, en alguns casos, recuperant aules dignes, des de la conselleria d'Educació també s'ha apostat per tirar avant un nou model educatiu que, com explicava Marzà, "combata un model que segregava a l'alumnat per situació socioeconòmica, per llengua i per titularitat dels centres educatius".

Enfront d'eixe model, Marzà ha creat un ben diferent que deixa veure com ha canviat l'educació a la Comunitat Valenciana. I és que no solament s'ha impulsat la Xarxa Llibres per a estalviar a les famílies el cost dels llibres de text, sinó que s'han augmentat les beques menjador; s'han obert aules gratuïtes de dos anys; s'ha establit un model de plurilingüisme real en el qual es potencia l'ensenyament del castellà, el valencià i l'anglés; i s'han establit "criteris perquè siguen les famílies les que trien les escoles on porten els seus fills i filles i no a l'inrevés".

Però a més de totes aquestes ajudes que contribueixen a la creació d'una educació basada en la igualtat, també s'ha treballat en la millora de les condicions a les aules. Així, no solament s'ha augmentat la inversió per alumne, situant-la "per damunt dels índexs d'abans de la crisi", sinó que l'augment del professorat i la reducció d'alumnes per aula, sens dubte, també formen part d'aquesta millora en la qualitat educativa.

"Una de les retallades que va fer l'anterior govern va ser eliminar en tots els centres educatius públics un tutor generalista. Aquest curs nosaltres ja l'hem recuperat en el 63% dels col·legis, i el pròxim curs el 100% dels centres educatius d'Infantil i Primària l'hauran recuperat". Així mateix, més de 6.000 docents s'han incorporat al llarg d'aquests quatre anys, i el número serà creixent en el pròxim curs.

Les línies de futur de Marzà

Després d'aquest gir de 180 graus que ha experimentat el sistema educatiu, el conseller ja té projectades les línies de futur a seguir, en el cas de renovar legislatura. Sens dubte, una de les mesures més destacades ha sigut l'anunci de la gratuïtat dels menjadors escolars.

"En aquests quatre anys, hem augmentat en 40.000 els alumnes que reben beca menjador fins a arribar als 127.000. Era una necessitat, una urgència per a cobrir un servei públic a les escoles al qual moltes famílies no podien accedir. Ara estem treballant ja per a assegurar que durant la pròxima legislatura el servei de menjador escolar siga gratuït per a tot l'alumnat".

No obstant això, no són les úniques mesures que ha anunciat, ja que també es posarà especial recalcament tant en la reducció de les hores del professorat de Secundària i la recuperació de tots els tutors de Primària, com en l'augment de nous aules gratuïtes de dos anys.

Arxivat a:

Destacats