El Grup Operatiu d'Investigació de Causes d'Incendis Forestals compleix 25 anys de servei

Guardar

casas-bajas-incendio
casas-bajas-incendio

El Grup Operatiu d'Investigació de Causes d'Incendis Forestals (GOIIF), adscrit a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, compleix 25 anys de servei en la Comunitat Valenciana.

És la primera unitat creada ex professo a Espanya per a investigar les causes i motivacions dels incendis forestals i una de les més antigues d'Europa.

Des de la seua creació en 1995 i fins al tancament de 2019, aquest grup especialitzat, integrat per 13 agents mediambientals, ha investigat l'origen d'un total de 10.672 incendis forestals.

El treball de recerca del GOIIF té com a objectiu determinar les causes d'inici del foc i identificar les situacions de risc que les produeixen.

Aquesta anàlisi és el punt de partida per a elaborar la planificació i els programes de prevenció d'incendis adequats per a reduir el risc potencial que es produïsca un incendi forestal.

La investigació de les causes s'estructura en quatre etapes: la recollida de dades, la inspecció ocular, la validació de resultats i l'anàlisi del quadre d'indicadors.

Aquest treball resulta fonamental per a poder identificar les causes de l'incendi forestal i, en cas de ser d'origen humà, determinar l'autoria amb la finalitat d'exigir responsabilitats, siguen administratives o penals.

El director general de Prevenció d'Incendis, Diego Marín, ha agraït el treball dels i les agents mediambientals que formen i han format part del GOIIF i a la resta del personal del Cos d'Agents Mediambientals de la Generalitat «pel seu esforç, interés i contribució a l'esclariment de les causes i motivacions dels incendis forestals.

Destacats