El Green New Deal de la Generalitat agafa força amb la contractació pública verda en l'Edificació de Dalmau i Soler

Les conselleries d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i Hisenda i Model Econòmic organitzen les jornades 'Reptes en la contractació pública d'edificació, idees per a una licitació d'obra excel·lent"

Guardar

dalmau soler 2
dalmau soler 2

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, han inaugurat la jornada 'Reptes en la contractació pública d'Edificació. Idees per a una licitació d'obra excel·lent', durant la qual tots dos han coincidit a posar de manifest l'esforç que des de la Generalitat s'està realitzant en l'aposta per un canvi de paradigma en la construcció i en l'edificació, que es veja reflectit en els processos de contractació pública de l'Administració autonòmica.

L'objectiu és impulsar que en els processos de licitació pública d'obres s'imposen cada vegada més els criteris de sostenibilitat ambiental i eficiència energètica, la també anomenada licitació verda, han assenyalat tant Rubén Martínez Dalmau com Vicent Soler, els qui han defensat el compromís de la Generalitat amb el respecte al medi ambient i l'aposta per materials sostenibles.

Martínez Dalmau ha assegurat que la contractació pública és la forma més important de col·laboració amb el sector privat per a "aconseguir un canvi en els models actuals de producció i consum, un gir ecològic imprescindible també per a la vida digna de les nostres generacions futures". "Per a fer-nos la idea de la importància i l'abast, aquesta col·laboració suposa un 20% del PIB en l'àmbit valencià, espanyol i europeu i, concretament, la licitació d'edificació va representar el 43,2% de tota la licitació d'obra anunciada per la Generalitat Valenciana l'any 2019, una xifra que supera els 700 milions d'euros segons l'informe de situació de la Comunitat Valenciana elaborat pel BBVA", ha explicat.

Així mateix, s'ha referit a la Guia Verda de Contractació que permet incorporar clàusules que "asseguren una actuació pública social i ambientalment responsable sobre una inversió superior a 700 milions d'euros anuals. A més, aprofundim en la utilització eficient i eficaç dels recursos. No sols incorpora aquests elements a la licitació, sinó que també dóna resposta a les reiterades peticions d'harmonització dels agents involucrats en el sector".

De la mateixa manera, Soler s'ha mostrat convençut que "per a aconseguir els objectius de les nostres polítiques públiques i particularment els del pla de reconstrucció, és necessari millorar les nostres pràctiques de contractació, tal com ja estem duent a terme en Hisenda des de la central de compres".

De fet, ha incidit en què la professionalització i l'especialització en les contractacions no sols permeten un estalvi de costos a les arques públiques sinó que a més garanteixen que s'incloguen criteris com la sostenibilitat o l'eficiència en els plecs, "tal com pretenem ara que s'incorporen també a la contractació pública d'edificació".

En qualsevol cas, Soler ha insistit que "és fonamental que trenquem la imatge de la contractació pública com un laberint burocràtic i reconéixer-la com una funció estratègica que ens permet generar inversió pública per a fomentar el creixement sostenible".

El responsable d'Hisenda ha assenyalat que la conjuntura actual "ens enfronta a una doble crisi (pandèmica i climàtica), la qual cosa constitueix un repte, però també una oportunitat per a la recuperació econòmica dins de l'estratègia de transformació del model econòmic cap a un creixement intel·ligent i sostenible".

En aquest sentit, ha destacat l'oportunitat que representen els fons Next Generation UE. Dels 140.000 milions que es preveuen per a Espanya en transferències i crèdits per als pròxims sis anys, almenys el 37% es destinen a transició ecològica, eficiència de recursos i energies renovables, dins dels objectius del Green Deal.

Presentació edifici administratiu d'Educació

Durant la jornada s'ha presentat el projecte per a l'ampliació de l'edifici administratiu de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esports de l'avinguda de Campanar, a València, que està previst que es realitze íntegrament en fusta, convertint-se així en el primer edifici públic d'oficines d'Espanya amb una estructura de fusta contralaminada mixta.

Es tracta d'un projecte impulsat per la directora general del Sector Públic i Patrimoni, Isabel Castelló, en línia amb les prioritats establertes per la Unió Europea en la seua estratègia New Green Deal sobre eficiència energètica en edificis públics. Tot això permetrà millorar les condicions de seguretat en el treball, millorarà l'accessibilitat als serveis d'atenció al públic i reduirà el consum energètic i l'impacte ambiental de l'edificació.

El projecte ha estat exposat per l'arquitecte Álvaro Peñín Llobel, de la UTE Peñín Dicotec, qui ha indicat que és una proposta compromesa amb l'emergència climàtica, que recull estratègies passives de ventilació i climatització i que aposta per l'ús d'energies renovables. "Respon de manera innovadora als nous paradigmes mediambientals, així com a la necessitat que l'Administració exercisca la seua funció exemplaritzant", ha assenyalat.

Presentació portal web 'Guia Verda'

Per part seua, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha centrat la seua intervenció en la 'Contractació pública ecològica en edificació en la Generalitat Valenciana' i ha presentat el nou portal interactiu de la guia de mesures mediambientals en la contractació pública en l'àmbit de l'edificació que, a partir d'aquest dimecres, es podrà consultar públicament.

Segons ha explicat Matarredona, a través del nou portal es pretén facilitar l'accés i la consulta a aquesta eina l'objectiu de la qual és impulsar i ajudar en els processos de contractació pública i que ja va ser reconeguda com a bona pràctica pel comité de les regions en el marc del Green New Deal.

"Es posa al servei de l'administració pública un instrument que ajude a recórrer el camí cap a un nou model d'economia circular, integrador i sostenible que necessàriament ha de veure's reflectit en els processos de contractació pública de la Generalitat", ha assegurat.

Es tracta d'un projecte que ha estat reconegut pel Comité Europeu de les Regions com a bona pràctica en la lluita contra el canvi climàtic i la recuperació sostenible enfront de la COVID-19.

Reptes en la licitació pública d'edificació

També ha intervingut la directora de l'Institut Valencià d'Edificació (IVE), Begoña Serrano, qui ha analitzat els 'Nous paradigmes de disseny en l'edificació'.

La jornada ha conclòs amb la taula rodona 'Reptes en la licitació pública d'edificació. Què podem millorar en els plecs, les ofertes i la seua selecció per a aconseguir una edificació excel·lent?'. En ella han participat Margarita Vento Torres, de la Junta Superior de Contractació de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic; Gonzalo Peral Bernat, director general d'Intervenció Contractació de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic; Amparo Marco Galiana, cap del Servei de Gestió Immobiliària de la Direcció General de Patrimoni; Luis Sendra Mengual, degà del Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana, i José Luis Santa Isabel de Castro, president de Fecoval.

Destacats