El GPP presenta esmenes per a abaixar els impostos en la Comunitat Valenciana

Guardar

Vista general del ple de les Corts Valencianas, a 20 d'octubre de 2021
Vista general del ple de les Corts Valencianas, a 20 d'octubre de 2021

El Grup Popular en Les Corts (GPP) ha registrat 88 esmenes parcials al Projecte de Mesures Fiscals -conegut com a Llei d'Acompanyament-, el termini de presentació del qual acabava hui, a més de registrar una esmena a la totalitat.

En l'esmena a la totalitat se sol·licita la devolució al Consell del Projecte de Mesures Fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat 2022, "per no compartir els principis i l'esperit que inspira aquest projecte de llei que es tramita". El GPP assenyala que la norma "regula matèries fora del marc jurídic que li és propi, com a funció complementària de la Llei de Pressupostos, contenint en la seua majoria regulacions i modificacions legislatives que no guarden cap vinculació amb el projecte de llei de pressupostos per a l'exercici 2022 ni amb la política econòmica del Consell".

"Aquest ús impropi de la llei de mesures presentada resulta totalment desaconsellable des del punt de vista de la seguretat jurídica i la bona tècnica legislativa, no aportant claredat i contribuint a la confusió normativa", s'argumenta des del GPP. Així, la formació torna a denunciar, com en anys anteriors, que la majoria de les propostes incloses "haurien de tramitar-se mitjançant una llei específica o, en altres ocasions, es modifiquen disposicions administratives que hauria d'impulsar el Consell fent ús de la seua potestat reglamentària, al qual li correspon en exclusiva".

Un altre dels motius en els quals es basa l'esmena a la totalitat és que malgrat la situació de pandèmia actual "i la greu crisi sanitària, social i econòmica aquest projecte de llei no contempla cap mesura que contribuïsca a millorar la situació econòmica i social dels valencians, ni tindran un impacte positiu directe o indirecte en la creació d'ocupació i millora econòmica de la Comunitat Valenciana".

El GPP presenta 88 esmenes parcials demanant una baixada d'impostos

Entre les esmenes presentades hui hi ha modificació de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, tant en la tributació individual a escala autonòmica, com en els mínims personals i familiars, tal com ja va presentar fa unes setmanes el president del PPCV, Carlos Mazón.

Quant a l'Impost sobre el Patrimoni, el mínim exempt estableix que la base imposable dels subjectes passius per obligació personal de l'impost que residisquen habitualment en la Comunitat Valenciana es reduirà, en concepte de mínim exempt, en 700.000 euros. També s'estableix una bonificació general amb posterioritat a les deduccions i bonificacions regulades per la normativa estatal s'aplicarà, sobre la quota resultant, una bonificació autonòmica del 100 per 100 d'aquesta quota si aquesta és positiva.

A més, el GPP sol·licita que per naixement, adopció una deducció de 600 euros pel primer fill nascut o adoptat; 750 pel segon fill nascut o adoptat; 900 euros pel tercer fill nascut o adoptat i successius. Per acolliment familiar, simple o permanent, administratiu o judicial durant el període impositiu: 600 euros per cada acollit en règim d'acolliment familiar amb família educadora.

Entre les esmenes presentades pel GPP es troba que "per a les persones amb discapacitat que acrediten un grau de discapacitat entre el 40% i el 64% per les obres d'adequació d'aquell habitatge que constituïsca o vaja a constituir la seua residència habitual, podent-se deduir el 20 per 100 de les quantitats invertides en l'exercici i constituint la base màxima d'aquesta deducció l'import de 15.000 euros, tant en tributació individual com en la conjunta, sempre que es complisquen els següents requisits".

Major agilitació administrativa de "projectes prioritaris" per a captar fons europeus

D'altra banda, se sol·licita major agilitació administrativa i amb la finalitat de facilitar l'òptima absorció dels fons vinculats al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya, aquelles iniciatives i projectes d'inversió localitzats en el territori de la Comunitat Valenciana, finançats totalment o parcialment mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, aprovat pel Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu podran tindre la consideració de "projectes d'interés prioritari".

En aquest sentit, seran projectes d'interés prioritari aquells que així siguen declarats pel Consell, segons el procediment regulat en aquesta llei, en els casos en què concórreguen circumstàncies d'excepcional rellevància prou acreditada per al desenvolupament econòmic, la cohesió social o la preservació ambiental de la Comunitat Valenciana.

En l'àmbit social, el GPP la Generalitat exercirà l'acusació popular en tots els procediments penals que se seguisquen en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per delictes de violència sobre la dona amb resultat de mort, així com en aquells casos en els quals es produïsquen lesions greus i invalidants.

No obstant això, en els casos de lesions greus i invalidants, la Generalitat podrà abstindre's d'exercitar l'acusació popular quan, a judici fundat de l'Advocacia de la Generalitat, la intervenció del Ministeri Fiscal fora suficient per a garantir l'esdevenir del procés.

Quan la víctima siga una persona menor tutelada, l'Advocacia de la Generalitat exercitarà en el seu nom l'acusació particular per concórrer la defensa dels interessos i protecció dels menors sota tutela de l'Administració.

D'altra banda, també es planteja una simplificació de traves burocràtiques en matèries de títols de família nombrosa per a la concessió o renovació de títols de família nombrosa el transcurs del termini per a resoldre sense que s'haja dictat resolució expressa produirà l'efecte de l'estimació de la sol·licitud de l'interessat.

Administració Pública

Quant al personal interí, el GPP estableix que "la selecció, que serà objecte de regulació reglamentària, haurà de realitzar-se mitjançant procediments àgils que respectaran els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, a través de la constitució de borses de treball vinculades al desenvolupament de les ofertes d'ocupació pública, i la gestió de la qual correspondrà a la Direcció General que ostente les competències en matèria de funció pública".

No obstant això, podran preveure's com altres vies d'accés de personal interí, convocatòries específiques que garantisquen els principis de capacitat, mèrit, igualtat i publicitat. En tot cas, els òrgans de selecció de les borses de personal interí o aspirant a millora d'ocupació es regularan pel que es disposa en l'article 67, sense perjudici que les organitzacions sindicals representatives en l'àmbit corresponent hagen de rebre puntual informació sobre la gestió de les bosses i participar en la negociació dels criteris objectius pels quals han de regir-se.

Arxivat a:

Destacats