El Govern pretén pujar l'IVA al suc de taronja i agricultors i la consellera Mollà ho veuen un "despropòsit"

La pretensió del Govern de pujar l'IVA del 10 al 21% a les begudes ensucrades i la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ja ha enviat una carta al ministre de Consum, AlbertoGarzón

Guardar

molla ep
molla ep

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) mostra el seu absolut desacord amb la pretensió del Govern de pujar l'IVA del 10 al 21% a les begudes ensucrades i considera un "autèntic despropòsit" fer extensiu en aquesta llista de productes gravats al suc de taronja. No obstant això, alguns polítics valencians com la mateixa consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat que ja ha enviat una carta al ministre de Consum, Alberto Garzón, per tal que "rectifique aquesta intenció aparent" d'apujar l'IVA al 21% dels sucs de fruita.

Mollà: "Els sucs naturals són saludables, no porten sucres afegits, i no se'ls ha d'apujar l'IVA"

La polèmica està servida, i és que la pretensió del govern d'apujar l'IVA a les begudes ensucrades es vista en bons ulls per gran part de l'espectre polític actual, i fins i tot de la mateixa consellera valenciana, Mireia Mollà. No obstant això, el que reclama Mollà amb la carta a Garzón, signada juntament amb el conseller d'Agricultura de Murcia i la d'Andalusia, perquè els sucs naturals, és a dir, aquells que no porten sucres afegits, però si de manera natural per la composició de la mateixa fruita, no entren dins de la càrrega impositiva que es preveu. "Els sucs naturals són saludables, no porten sucres afegits, i no se'ls ha d'apujar l'IVA", ha declarat la consellera Mollà.

La titular d'Agricultura està convençuda que es rectificaran aquestes disposicions, ja que de la mateixa manera, se li apujaria l'IVA a la mateixa fruita, producte clau de l'economia valenciana i que ja porta un llarg historial d'impediments per a la seua comercialització a un preu just que s'ha vist agreujat amb la comercialització dels cítrics de Sud-àfrica a un preu molt menor i que no compleixen, ni se'ls exigeix, els mateixos criteris sociosanitaris que al producte valencià.

"L'afany recaptatori d'un govern que malbarata els diners posa ara el punt de mira en un producte com el suc de taronja, el consum de la qual està molt recomanat pels experts en nutrició a causa de les seues excepcionals qualitats", denúncia el president dels agricultors valencians, Cristóbal Aguado, en un comunicat.

Per a AVA, resulta incoherent que "les mateixes administracions que fomenten la dieta mediterrània, al mateix temps aspiren a castigar un dels seus productes més emblemàtics amb el màxim impost". En cas que es duga a terme aquesta pujada, adverteix que seria un cop "tant demolidor com injust" sobre la imatge del suc de taronja com a aliment saludable.

També alerta de "les nefastes conseqüències que hi hauria per al sector citrícola en el seu conjunt, ja que l'encariment del preu del suc de taronja en el punt de venda desincentivaria el consum i els volums de fruita que deixarien d'anar a la indústria de transformació acabarien tensant els canals de comercialització del mercat en fresc, la qual cosa podria contribuir a pressionar els preus en origen a la baixa".

Internacionalment, l'entitat agrària tem que el sector citrícola europeu podria perdre encara més capacitat competitiva enfront de la indústria de sucs de països com el Brasil que "gaudeixen d'un tractament avantatjós".

Un estudi de PwC elaborat a petició d'Asaja i altres entitats del sector agroalimentari espanyol conclou que el nou impost a les begudes ensucrades i edulcorades generarà unes pèrdues del valor afegit brut al sector agrari d'entre 14 i 43 milions d'euros i al sector industrial d'entre 26 i 82 milions, així com una caiguda de la facturació d'entre 119 i 370 milions.

Destacats