El Govern aprova el currículum d'Infantil, que regula per primera vegada l'educació de 0 a 3 anys

Guardar

Aula infantil
Aula infantil

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta de la ministra d'Educació i FP, Pilar Alegría, el reial decret pel qual s'estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims de l'Educació Infantil, que s'implantarà en el pròxim curs 2022-2023.

El text, al qual ha tingut accés Europa Press, regula per primera vegada els ensenyaments mínims del primer cicle d'Infantil (0-3 anys). "Com a novetat, per primera vegada s'aborda l'educació de 0 a 3 anys amb caràcter educatiu i no sols assistencial o de cures", ha assenyalat la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, durant la roda de premsa posterior al Consell. D'aquesta manera, "s'aborda aquesta etapa com una etapa vital en el desenvolupament formatiu i acadèmic dels xiquets", ha assenyalat.

El text posa de manifest, com succeeix actualment, que tota l'Educació Infantil té caràcter voluntari i s'ordena en dos cicles: el primer, que comprén fins als 3 anys, i el segon, de 3 a 6 anys.

Aquest segon cicle, a més, serà gratuït, ja que això s'emmarca en el pla que haurà d'establir el Govern, en col·laboració amb les Administracions educatives, i en el marc de la nova Llei educativa (LOMLOE), l'objectiu de la qual és "la progressiva implantació del primer cicle mitjançant una oferta pública suficient i a l'extensió de la seua gratuïtat", prioritzant a més l'accés de l'alumnat en situació de risc de pobresa i exclusió social i la situació de baixa taxa d'escolarització.

Igualment, aquest reial decret està immers en la "voluntat" del Govern, segons Rodríguez, d'avançar en la democratització i la igualtat en l'accés a l'educació dels xiquets de 0 a 3 anys. Segons ha recordat la portaveu, el Govern ja està avançant perquè la gratuïtat en el cicle 0-3 anys siga una realitat en els dos pròxims anys, amb una inversió de més de 170 milions d'euros per a la creació de 65.000 places públiques noves.

No obstant això, preguntada sobre si el Govern pretén que hi haja un 100% de gratuïtat en Infantil en 2024, Rodríguez ha contestat: "Ja ens agradaria resoldre-ho en dos anys". La portaveu ha recordat que, pese a l'"impuls molt important" per part del Govern, són les comunitats les que tenen les competències en matèria educativa.

El reial decret estableix els objectius, les competències clau i les competències específiques que hauran d'adquirir els xiquets durant aquesta etapa. També recull els criteris d'avaluació, els sabers bàsics (coneixements, destreses i actituds que constitueixen els continguts propis d'una àrea i l'aprenentatge de la qual és necessari per a l'adquisició de les competències específiques) i les situacions d'aprenentatge (activitats que impliquen el desplegament per part de l'alumnat d'actuacions associades a competències clau i competències específiques, i que contribueixen a l'adquisició i desenvolupament de les mateixes).

OBJECTIUS: "CONÉIXER EL SEU PROPI COS I EL DELS ALTRES"

Entre els objectius, els xiquets fins als 6 anys hauran de "conéixer el seu propi cos i el dels altres", "desenvolupar les seues capacitats emocionals i afectives", "exercitar-se en l'ús de l'empatia i la resolució pacífica de conflictes, evitant qualsevol tipus de violència", "desenvolupar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes d'expressió" o "promoure, aplicar i desenvolupar les normes socials que fomenten la igualtat entre homes i dones".

Segons estableix el text, la finalitat de l'Educació Infantil és "contribuir al desenvolupament integral i harmònic de l'alumnat en totes les seues dimensions: física, emocional, sexual, afectiva, social, cognitiva i artística, potenciant l'autonomia personal i la creació progressiva d'una imatge positiva i equilibrada de si mateixos, així com a l'educació en valors cívics per a la convivència".

Els continguts d'Infantil s'organitzen en les àrees denominades 'Creixement en harmonia'; 'Descobriment i exploració de l'entorn'; i 'Comunicació i representació de la realitat'. En cada àrea, es proposen unes competències específiques comunes per als dos cicles de l'etapa.

Quant a l'avaluació, el text incideix en què serà global, contínua i formativa, i l'observació directa i sistemàtica constituirà la tècnica principal del procés d'avaluació.

CONSTRUCCIÓ SEXUAL I DE GÈNERE

En l'àrea de 'Creixement en harmonia', s'indica que en aquesta edat "es produeix el descobriment de la sexualitat i s'inicia la construcció sexual i de gènere, sense distinció entre ambdues".

"Tota interacció amb el personal educador orienta i modela en gran manera al xiquet i la xiqueta, ja que tendeix a imitar i reproduir les estratègies relacionals de les persones adultes que els envolten; per això és imprescindible identificar i erradicar, si escau, els possibles mecanismes de discriminació oculta que puguen persistir en l'entorn escolar", afig.

D'altra banda, també en Educació Infantil els xiquets podran cursar ensenyaments de religió, que s'inclouran en el segon cicle, i que tindrà caràcter voluntari, com estableix actualment la Llei.

Arxivat a:

Destacats