El dèficit de la Comunitat Valenciana arriba a 1.488 milions llastrats per l'infrafinançament

Guardar

montero ministra hacienda
montero ministra hacienda

El dèficit del conjunt de les administracions públiques, excloses les corporacions locals, es va situar fins a novembre en 20.741 milions d'euros, la qual cosa suposa l'1,66% del PIB, per davall del 2% de l'objectiu del Govern per al conjunt de l'any, mancant un mes per a tancar tot l'exercici. El de la Comunitat Valenciana va quedar en 1.488 milions, l'1,29% del PIB.

Segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri d'Hisenda, el resultat en l'àmbit nacional és conseqüència d'un augment del 3,9% dels ingressos no financers, gràcies a l'alça del 2,2% dels ingressos impositius i del 7,2% de les cotitzacions socials; mentre que les despeses no financeres van créixer un 4,5%, amb un avanç del 6,5% de les prestacions socials i del 5,4% de la remuneració d'assalariats.

Per part seua, els interessos reportats fins a novembre ascendeixen a 24.931 milions d'euros, un 5,6% menys que en el mateix període de l'any anterior. Descomptant el seu efecte, el superàvit primari es va situar en els onze primers mesos en 4.185 milions d'euros.

Per subsectors, el dèficit de l'Administració Central (exclosa l'ajuda financera) es va situar en 11.989 milions d'euros, el 0,96% del PIB (0,04 punts menys que el novembre de 2018), amb un dèficit del 0,87% de l'Estat i del 0,09% dels organismes de l'Administració Central.

Les comunitats autònomes, per part seua, van registrar un dèficit de 3.125 milions, el 0,25% del PIB, la qual cosa suposa una millora del 30,6% respecte a la dada d'octubre, atés que al novembre es van actualitzar els lliuraments a compte de 2019, mes en què han rebut un 50% d'aquesta actualització, que acabaran de percebre el mes de desembre.

Els ingressos de les comunitats fins a novembre es van incrementar un 2,5% respecte al mateix període de l'any passat, si bé Hisenda precisa que es tracta d'una comparativa no homogènia i que s'anirà suavitzant al desembre, com a resultat del reial decret pel qual es regula l'actualització extraordinària dels lliuraments a compte per a 2019.

Del seu costat, les despeses no financeres van augmentar un 5,2%, destacant la remuneració d'assalariats, que puja un 5,8%, dels consums intermedis (+3,5%) i de les transferències socials (+4%), principalment per l'augment de la despesa en concerts sanitaris i en concerts educatius, entre altres.

Desglossant la dada per comunitats, a la fi de novembre sis regions van registrar superàvit o equilibri pressupostari (Astúries, Canàries, Madrid, Navarra, La Rioja i País Basc) i la resta, encapçalades per Múrcia (-1,32%), Comunitat Valenciana (-1,29%) i Castella-la Manxa (-1,17%) van presentar els majors desfasaments.

Finalment, els fons de la Seguretat Social van registrar un dèficit de 5.627 milions, el 0,45% del PIB, la qual cosa suposa 0,11 punts percentuals menys que en el mateix període de l'any anterior. El sistema de la Seguretat Social va tindre un dèficit de 7.221 milions (el 0,58% del PIB), mentre que el Servei Públic d'Ocupació Estatal va presentar un superàvit de 1.459 milions (el 0,12% del PIB) i el Fogasa, un superàvit de 135 milions.

Destacats