El Constitucional manté a Toni Cantó fora de la llista d'Ayuso

El jutge del Contenciós-Administratiu acorda apartar-los al no complir amb els requisits d'empadronament previ al tancament censal, fixat l'1 de gener de 2021

Guardar

toni cantó madrid
toni cantó madrid

La Sala Primera del Tribunal Constitucional ha acordat mantenir a Toni Cantó i a Agustín Conde fora de la llista de la candidatura encapçalada per Isabel Díaz Ayuso a les eleccions del pròxim 4 de maig sobre la base de la interpretació constitucional de l'article 23.1 i 2 de la Constitució Espanyola, han informat a Europa Press fonts del tribunal de garanties.

La votació mostra a una Sala "fracturada" en sortir empat a tres, sent resolt a favor de la desestimació amb el vot de qualitat emès per part del president de la Sala, Juan González Rivas.

S'han anunciat vots particulars pels magistrats Andrés Ollero, Santiago Martínez-Vares i Alfredo Montoya. El contingut de la fallada es coneixerà en els pròxims dies.

La Sala, que va admetre dimarts passat el recurs, està integrada per una majoria de magistrats del sector conservador d'aquest òrgan, que són el president i els magistrats Andrés Ollero --exdiputat del PP--, Santiago Martínez-Vares i Alfredo Montoya. El tribunal es completa amb els progressistes Cándido Conde-Pumpido i María Luis Balaguer, que és la ponent d'aquest assumpte.

Malgrat pertànyer al sector conservador, el magistrat González Rivas s'ha alineat amb els magistrats amb perfil progressista per a mostrar-se a favor de la desestimació. El vot del president val doble, per la qual cosa ha resolt l'empat.

D'aquesta manera, es desestima el recurs d'empara interposada pel PP en l'assumpte d'exclusió de sengles candidats, que proclamats per la Junta Electoral de Madrid, van ser exclosos de la llista, per sentència del Jutjat Contenciós-administratiu número 5 de Madrid.

La sentència aprovada es fonamenta en la interpretació constitucional de l'article 23.1 i 2 de la Constitució Espanyola i del conjunt normatiu que integra el contingut essencial d'aquests drets.

L'article 23.1 estableix que "els ciutadans tenen el dret a participar en els assumptes públics, directament o per mitjà de representants, lliurement elegits en eleccions periòdiques per sufragi universal".

El precepte 23.2 assenyala que "la Constitució Espanyola reconeix el dret fonamental dels ciutadans "a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalen les lleis".

TANCAMENT CENSAL

La Fiscalia va sol·licitar ahir mantenir-los fora de la llista del PP al no reunir els requisits que estableix la Llei electoral madrilenya per a poder ser elegibles.

En les al·legacions se segueix el criteri del jutge del Contenciós-Administratiu que va acordar apartar-los al no complir amb els requisits d'empadronament previ al tancament censal, fixat l'1 de gener de 2021.

El fiscal esgrimeix que per a l'exercici del dret de sufragi actiu en la Comunitat de Madrid és "indispensable, conformement a l'article 2.2. de la llei, la inscripció en el cens electoral vigent, que serà tancat el dia primer del segon mes anterior a la convocatòria".

EP

Els 'populars' van decidir acudir al tribunal de garanties al "no ser cert que existisca un requisit d'empadronament previ al tancament del cens", un extrem que "mai s'ha exigit fins a aquest cas".

Abans que el jutge acordés excloure a sengles candidats, la Junta Electoral Provincial va validar la candidatura d'Ayuso en haver aportat Cantó i Conde els seus DNI constant tots dos domicilis a Madrid. Però el jutge va entendre a instàncies d'un recurs del PSOE que tots dos empadronaments no complien amb la normativa sobre la base de que la Llei madrilenya estableix que no pot presentar-se "qui no estigui domiciliat a Madrid abans de l'1 de gener de 2021".

El PP impugnava en el seu recurs "la interpretació restrictiva del dret fonamental de participació política" que fa el jutge d'instància, així com la imposició d'"un requisit restrictiu no emparat per la llei ni per la doctrina" en relació amb l'exigència d'empadronament previ al tancament censal.

Destacats