El conseller Arcadi España destaca la inversió de 149 milions d'euros en infraestructures públiques per a 2020

Guardar

arcadi_corts
arcadi_corts

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat en les Corts els pressupostos del seu departament, que ascendeixen a 355,65 milions d'euros, un 1% més respecte a 2019, i dels quals ha afirmat que són "uns pressupostos responsables, rigorosos i realistes, que ens permetran atendre les necessitats i compromisos adquirits i impulsar altres nous projectes".

L'Agència Valenciana de Protecció del Territori, els instruments territorials supramunicipals, l'Agenda Urbana Valenciana, el manteniment de la xarxa viària amb especial incidència a la Vega Baixa, l'aposta ferma per la mobilitat i la seguretat ciclopeatonal, plans de mobilitat comarcals, l'impuls del transport públic, la millora de la relació entre els ports i les seues ciutats, o l'elaboració d'un Pla Estratègic d'instal·lacions aeronàutiques són algunes de les principals actuacions que recullen aquests pressupostos.

A nivell territorial, les inversions en infraestructura pública per províncies són de 71,38 milions d'euros per a Alacant, 38,15 milions d'euros per a Castelló i 66,45 milions d'euros per a València, que es tradueixen en un l 39,20% de les inversions totals per a Alacant, un 22,44% per a Castelló i un 37,39% per a València.

Com ha assenyalat Arcadi España, "la Conselleria ha centrat el seu esforç inversor a la província d'Alacant per a donar resposta a les necessitats sorgides després de la DANA , però també per a abordar amb una visió de conjunt el futur de la seua mobilitat i les seues infraestructures amb accions com l'elaboració del pla comarcal de mobilitat de la Vega Baixa, l'estudi de viabilitat de la CV95, o l'estudi planejament de l'àrea logística San Isidro d'Albatera".

Per programes, la Direcció i Serveis Generals està dotat amb 22,24 milions d'euros i creix un 20,93%; Infraestructures Públiques ascendeix a 149,36 milions d'euros, un 5,11% més; Planificació, transports i logística, dotat amb 161,11 milions d'euros; Ports, aeroports i costes creix un 25,43% i se situa en 14,24 milions d'euros; Urbanisme s'incrementa un 23,01% fins als 6,33 milions d'euros, i Ordenació del Territori i Paisatge augmenta un 23,62% fins als 2,35 milions d'euros.

A més, el conseller ha destacat que "el pressupost destinat a inversions de la Conselleria i entitats adscrites del capítol VI ha augmentat en 65,7 milions des de 2015, la qual cosa suposa un creixement del 53,9%. Els 121,5 milions contemplats en 2015 contrasten amb els 187,4 milions pressupostats en aquest 2020".

Política territorial

En política territorial, el programa Urbanisme creix un 23% fins als 6,3 milions d'euros i destaca en 2020, "l'Agència Valenciana de Protecció del Territori per a protegir el sòl rural, vetlar per la utilització racional del sòl i la minimització d'impactes ambientals en sòl no urbanitzable".

Ordenació del Territori i Paisatge creix un 23,62% i dins d'aquest programa, dotat amb 563.940 euros, Arcadi España ha indicat que "continuarem treballant en els actuals plans d'acció territorial metropolitans -Castelló, València, Alacant i Elx-, i elaborarem els Plans d'Acció Territorial de la Vega Baixa del Segura -actualment en licitació- i de les Comarques Centrals, en els quals ja disposem de Documents d'Inici".

Dins d'aquest programa s'iniciarà l'elaboració de l'Agenda Urbana Valenciana, que inclourà un apartat enfocat a l'urbanisme amb perspectiva de gènere, amb una dotació de 50.000 euros enguany -en col·laboració amb la Vicepresidència Segona-, i que "serà un instrument fonamental per a ordenar les actuacions urbanístiques del nostre territori, amb especial atenció a les zones inundables com la Vega Baixa i altres zones de la Comunitat".

Obres públiques i mobilitat

Quant a obres públiques i mobilitat, Arcadi España ha indicat que el programa d'Infraestructures Públiques enguany creix de 142 milions d'euros a 149 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 5,1%, que es destina en la seua pràctica totalitat a inversions. En aquest sentit ha destacat la conservació i manteniment de la xarxa viària autonòmica, amb 74,95 milions d'euros. Un aspecte directament relacionat amb aconseguir uns elevats estàndards de seguretat.

"No sols es tracta dels nou contractes zonals de conservació integral que abasten tota la Comunitat, sinó també de reforços de ferms en trams específics i obres concretes que tenen com a meta la seguretat i en el cas del manteniment de la zona de la Vega Baixa, la quantia ascendeix a quasi 12 milions d'euros, un 92% més i pràcticament el doble de fons destinats a la resta d'àrees" ha subratllat el conseller.

Per primera vegada, ha ressaltat el conseller, s'iniciaran els treballs per a elaborar plans de mobilitat comarcals com el de la Vega Baixa, per 50.000 euros, el de la Ribera, La Safor, La Marina i el Vinalopó dotats amb 37.500 euros cadascun, i s'estudiaren detalladament les actuacions en transport a curt, mitjà i llarg termini dels corredors Aldaia-Alaquàs-Xirivella-València i Rafelbunyol-València, amb 75.000 euros cada projecte.

Transport públic

El programa de Planificació, Transports i Logística té com a objectiu impulsar la utilització del transport públic dins de l'àmbit competencial de la Conselleria, la qual cosa implica assignar fons per al transport interurbà per carretera, per a FGV -que comprén el TRAM d'Alacant i Metrovalencia-, i per a l'Autoritat de Transport Metropolità de València, que exerceix de coordinador i distribuïdor de recursos en la seua àrea d'actuació.

Les despeses d'explotació d'FGV a Alacant creixen un 30,89% fins als 22,06 milions d'euros per als serveis de vigilància, despeses de manteniment, i a la consolidació de la L5 i els serveis de caps de setmana.

Quant a FGV, de la transferència de 58,36 milions d'euros que es contempla, 35,37 milions d'euros aniran destinats a la província d'Alacant i 22,99 milions d'euros aniran a la de València. FGV continuarà impulsant en 2020 les principals actuacions que està duent a terme, en la línia 9 del TRAM Benidorm-Dénia, per a la qual s'ha pressupostat 33 milions d'euros, i en la línia 10 de Metrovalencia, a la qual es destinarà 18 milions d'euros.

Quant a la L9, es procedirà a renovar la línia en el tram que queda, Teulada-Gata de Gorgos-Dénia, adequar les andanes i renovar l'Estació de Benidorm, "amb el que ens acostarem una mica més a la modernització completa entre Benidorm i Dénia, que es posarà en servei en aquesta legislatura.Així mateix, en la L10 de Metrovalencia, estaran en execució, adjudicació o licitació les obres necessàries per al seu funcionament entre la C/Alacant i Natzaret, que també es posarà en servei en la present legislatura.

A més, FGV té la intenció d'iniciar la connexió entre l'estació d'Estels i l'Estació d'ADIF a Alacant, que comptarà amb un pressupost 550.000 euros la redacció del projecte que aquesta setmana es licitarà, segons ha anunciat Arcadi España.

Per a l'Autoritat del Transport Metropolità de València es preveu un increment d'un 4%, fins a arribar a pràcticament 120 milions d'euros l'any pròxim. Les principals línies d'actuació de l'Autoritat en 2020 són: una línia de subvenció al transport col·lectiu urbà, diferents línies per a compensació a FGV i a EMT per l'ús de títols de coordinació o integració propietat d'ATMV, i una línia de finançament al transport ferroviari d'FGV en el transport metropolità de València.

Igualment es contempla un projecte d'informació en temps real per a les línies de Metrobús al qual es destinarà quasi 1,3 milions d'euros. Consisteix en la instal·lació de marquesines o pals, en les principals parades de transport interurbà, i les que tinguen més demanda, incorporaran dispositius d'informació del servei en temps real i es dotarà de dispositius en els autobusos per a proporcionar aquesta informació.

Ports, aeroports i costes

Ports, aeroports i costes creix fins als 14,2 milions d'euros, un 25,43% més que en 2019. "Com en exercicis anteriors, l'èmfasi inversor es posa en el manteniment i bon estat de les 16 instal·lacions portuàries de gestió directa de la Generalitat, sense perjudici de continuar ocupant-nos de la millora de la relació entre els ports i els municipis en què se situen, així com d'escometre noves actuacions de millora", ha ressenyat el conseller.

Quant a inversions enguany creix un 13,02% fins als 5,1 milions d'euros, que es destinaran principalment a conservació i adequació d'infraestructures portuàries, reposició de calats, senyalització i abalisament, etc. En aquest exercici, ha destacat el conseller, "iniciarem la redacció d'un Pla de Ports de la Generalitat, que hem pressupostat amb 100.000 euros. Es tracta d'una previsió de la Llei de 2014 que encara no s'havia desenvolupat, ja que l'actual és de l'any 1989".

Finalment, ha continuat, "licitarem i iniciar l'elaboració d'un Pla Estratègic d'instal·lacions aeronàutiques de competència de la Generalitat (AEROPAT) al qual es destinaran 60.000 euros, un instrument per a planificar i regular els aeròdroms i heliports que hi ha en la Comunitat i la gestió de la qual ens correspon".

Arxivat a:

Destacats