El Consell valida la declaració d'emergència dels serveis d'alliberament d'un depredador per a reforçar la lluita contra el "cotonet" en els cítrics

La Generalitat destina prop d'1,7 milions d'euros a la solta de 'Cryptolaemus Montrouzieri' i a tractaments insecticides

Guardar

Monica Oltra en la roda de premsa del Consell
Monica Oltra en la roda de premsa del Consell

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat que el Ple ha validat la declaració d'emergència dels serveis d'alliberament del depredador biològic 'Cyrptolaemus Montrouzieri' i la realització de tractaments insecticides d'emergència per al control de la plaga del 'cotonet' en la Comunitat Valenciana en 2021.

L'import de la contractació ascendeix a 1.697.534,26 euros. L'encàrrec s'ha adjudicat a l'empresa pública Tragsa.

Oltra ha explicat que es tracta d'un tractament "que no deixa residus de productes fitosanitaris sobre la fruita, i que suposa un impacte per al medi ambient i una exposició dels agricultors i agricultores molt inferior a les tècniques de control a través de polvoritzacions amb insecticides convencionals".

La vicepresidenta ha ressaltat "esforç pressupostari" que està realitzant el Consell per a "lluitar contra aquesta plaga en els cítrics, per al que, només en 2021, s'han destinat ja més de 5,5 milions d'euros".

Oltra ha recordat que la declaració validada pel Ple complementa la declaració d'emergència de subministrament de l'organisme de control biològic 'Cryptolaemus Montrouzieri' autoritzada recentment a l'empresa Koppert Biological Systems, per un import total de 300.300 euros.

Les soltes massives del depredador es van iniciar fa unes setmanes i cobriran un total de 2.000 hectàrees de cultius afectats. La mesura reforça la lluita contra el cotonet de Sud-àfrica (Delettococcus aberiae) que afecta cítrics de determinades zones de la Comunitat Valenciana.

Avantatges del depredador biològic

El tret que fa especialment recomanable i eficaç l'aposta pel depredador 'Cryptoleamus' és la seua condició més generalista, respecte a l'Anagyrus, a l'hora d'atacar als cotonets, ja que no sols s'alimenta del 'Delottococcus', sinó també de la resta de famílies de cotonets existents i que resulten nocius per a altres produccions vegetals com el caqui.

D'aquesta manera, la Conselleria suma una nova iniciativa al conjunt d'accions que està duent a terme contra el cotonet. L'adquisició i dispersió del 'Cryptolaemus montrouzieri' complementa i s'uneix de manera molt significativa als mètodes de lluita biològica com la solta del parasitoide 'Anagyrus aberiae', del qual els serveis tècnics de la Conselleria han efectuat 255 soltes al llarg de 41 municipis distribuïts en 12 comarques, o el repartiment bonificat de paranys de feromones.

Al costat de l'adquisició d'aquest nou depredador, la Conselleria d'Agricultura acaba d'aprovar també la declaració d'utilitat pública en la lluita contra el cotonet en la qual s'inclouen tota una sèrie d'accions addicionals per a potenciar així l'eficàcia del programa contra la plaga.

Entre les mateixes destaquen sobretot les destinades a la millora de la bioseguretat i higiene amb la desinfecció dels diferents materials i eines d'ús agrari, així com el tractament excepcional a través de la matèria activa Metil-clorpirifos, de l'aplicació de la qual s'encarregaran els mateixos tècnics de la Conselleria.

Destacats