El Consell Social de les Llengües pretén reforçar el caràcter genuí del valencià

Estaran representades múltiples entitats

Guardar

sempre-teua
sempre-teua

Divendres passat, el Consell va aprovar la creació del Consell Social dels Llengües (CSL), que dependrà de la Conselleria d'Educació, dirigida per Vicent Marzà. Es tracta d'un òrgan de "estudi i assessorament" en matèria de política lingüística per al Govern valencià.

Aquest organisme ja existeix en altres territoris amb llengua pròpia i pretén reforçar el caràcter genuí de la llengua valenciana, segons va informar la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, després de l'aprovació. Aquest dimecres, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ja publicava del decret mitjançant el qual es feia efectiva la seua creació.

Entre les seues funcions destaquen la participació en el procés de normalització lingüística, l'avaluació dels objectius i resultats de la política lingüística, l'estudi i anàlisi de qüestions relacionades amb la planificació i normalització lingüístiques, la coordinació d'actuacions sobre la matèria entre diferents administracions, institucions i entitats, i la proposició de mesures per a optimitzar l'aplicació d'aquestes polítiques.

En ell, es trobaran el president de la Generalitat Valenciana, el conseller d'Educació i el director general corresponent. Però també estaran representats en un òrgan col·legiat diferents vocals en representació de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, les tres diputacions provincials, el Consell Valencià de Cultura, el Consell Valencià de la Dóna, cadascun dels grups parlamentaris de les Corts, el Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana i les organitzacions sindicals presents en la Taula Sectorial d'Educació.

També és important ressaltar que estaran presents altres com la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Radio Televisió Espanyola (RTVE), el Consell Escolar i el Consell de la Juventut o la Real Acadèmia Espanyola (RAE).

A més dels vocals citats, es podran nomenar fins a 20 vocals entre persones o entitats destacades per la seua contribució a la normalització lingüística. I tots els vocals per designació ocuparan el càrrec per un període de sis anys.

Destacats