El Consell resoldrà i iniciarà la caducitat de l'ATE de Mestalla

El València CF hauria d'aportar en 90 dies "avals seriosos de garanties" per a tindre possibilitats de finalitzar el Nou Mestalla

Guardar

Obres inacabades del nou Mestalla
Obres inacabades del nou Mestalla

El Consell ha aprovat aquest divendres la proposta conjunta presentada per les conselleries de Política Territorial i Economia Sostenible per a iniciar el procediment de declaració de caducitat i resolució anticipada de l'Actuació Territorial Estratègica (ATE) del Mestalla. El seu objectiu és que el nou estadi estiga acabat "al més prompte possible", per la qual cosa concedeix València CF un termini de 90 dies per a presentar una "proposta creïble i garantida financerament" que portarà avant les obres.

Així ho ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, després del ple del Consell que ha aprovat iniciar l'expedient, després que els departaments de Territori i Economia Sostenible llimaren les seues discrepàncies i pactaren anit 'in extremis' el text aprovat hui.

El text planteja la resolució anticipada de l'ATE, --tal com l'informe que l'Advocacia de la Generalitat va emetre a l'agost assenyalava que calia fer davant els "incompliments" del promotor de les seues obligacions--, però també atorga al València CF un termini de tres mesos per a presentar un pla fiable que conclourà les obres i li dona l'oportunitat de mantindre el planejament urbanístic.

Amb aquest termini de 90 dies, el Consell vol deixar clar que "s'han esgotat totes les vies possibles", ha subratllat Oltra. Així mateix, intenta evitar que l'assumpte arribe als tribunals. "No convé judicialitzar una qüestió que pot tardar dècades a resoldre's", ha subratllat. "L'esquelet de formigó (del nou estadi del Mestalla, a mitjà construir des de fa anys a l'entrada de València per la CV-35) és intolerable i ha de convertir-se en un camp acabat. Això és el que al Consell li mou", ha argumentat.

Això sí, perquè el València CF puga mantindre el planejament, ha de presentar en 90 dies "avales i garanties tangibles, suficients i serioses" que conclourà l'actuació, de manera que si finalment es materialitza l'acord entre La Lliga i el fons CVC Capital Partners que permetrà injectar fons al club, "se subscriga que aqueixos diners s'utilitzarà per a acabar el camp de futbol", ha puntualitzat Oltra.

Segons la vicepresidenta, la LLIGUE del Mestalla és tot un "galimaties jurídic", un altre dels "empastres" que va deixar l'anterior govern del PP i que ara el Govern del Botànic ha de solucionar. El fet que Política Territorial i Economia hagen presentat aquest divendres una "proposta conjunta" permet "blindar" de cada al futur qualsevol confusió quant a les competències d'un departament o d'un altre.

Cal recordar que fins hui, tots dos departaments coincidien en no es podia concedir al València CF la seua sol·licitud per a prorrogar les obres cinc anys, fins a 2030, però discrepaven entorn de què fer amb l'ATE del Mestalla. Aquest mateix dijous, el conseller de Política Territorial, Arcadi España, mantenia la seua intenció de portar l'inici de l'expedient de resolució de l'ATE al ple, malgrat no haver-hi acord per a incloure'l en l'ordre del dia, i argumentava que era "per seguretat jurídica i per a garantir el compliment de la llei".

En aquest sentit, defensava "fer cas al que diu l'informe de l'Advocacia de la Generalitat". El citat informe, del passat mes d'agost, assenyalava que "la llei imposa a l'Administració un mandat imperatiu, una obligació d'actuar davant l'incompliment de les condicions imposades en l'ATE pel seu promotor", el València Club de Futbol, i plantejava dues opcions: declarar la caducitat de l'ATE o acordar la substitució del promotor.

No obstant això, el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, opinava que "no és moment de caducar la LLIGUE". Fonts d'aquest departament asseguraven no entendre que després de tants anys, no es poguera "esperar tres setmanes per a veure com es concreta el pacte entre el fons CVC Capital Partners i La Lliga, que permetrà injectar fons al València CF", alguna cosa que podria ser "una oportunitat per a acabar d'una vegada per sempre l'estadi".

Amb el text aprovat aquest divendres es conciten totes dues visions. L'objecte d'aquest acord és l'inici de les actuacions conduents a la declaració de caducitat de l'expedient de l'ATE 'València Dinamitza' i ordenar a l'òrgan competent la instrucció i tramitació de l'expedient de declaració de caducitat.

ANTECEDENTS

El projecte València Dinamitza, promogut pel València C.F. S.A.D, va ser declarat Actuació Territorial Estratègica per acord del Govern valencià, en la reunió celebrada el 29 de juny de 2012.

Les fites temporals i els compromisos assumits pel promotor es troben definits en aquest acord del Consell, així com en la Resolució de 19 de febrer de 2015, aprovatòria del Pla d'Actuació Territorial Estratègica 'València Club de Futbol' i en els convenis de col·laboració subscrits entre el promotor i les administracions implicades.

En incomplir " el promotor aquestes obligacions pel que fa a terminis i fites, la Llei 1/2012, de 10 de maig, de la Generalitat estableix la substitució del promotor o la declaració de caducitat que comporta la resolució anticipada de l'ATE. Segons un informe de l'Advocacia General de la Generalitat, en resultar "inviable" la substitució del promotor s'ha de procedir a la caducitat de l'actuació amb les conseqüències que això comporta.

Arxivat a:

Destacats