El Consell espera que el nou Govern aborde "sense pausa" el finançament

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha expressat aquest divendres el desig del Govern valencià que el nou Executiu que es conforme a escala estatal aborde "sense pausa" la reforma del finançament autonòmic. A més, ha assenyalat que també esperen que la "major diversitat i pluralitat" de partits d'àmbit territorial en el Congrés contribuïsca al fet que "els problemes territorials, en plural, estiguen en l'agenda política".

Així ho ha manifestat la també portaveu del Govern valencià i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives en la roda de premsa posterior a la reunió del ple del Consell i en ser preguntada per si considera que l'agenda valenciana estarà present en el nou Executiu central o si, per contra, pot quedar diluïda davant la diversitat de reivindicacions de forces polítiques que representen a altres regions.

També ha sigut inquirida Oltra sobre la cadena humana que s'ha format aquest divendres, organitzada per la Comissió 'Per un finançament just', per a commemorar el seu segon aniversari. Sobre aquest tema, ha apuntat que aquesta iniciativa és "seguir el full de ruta" que es va marcar tant el Consell com Les Corts Valencianes.

Ha defensat que l'anomenada "agenda valenciana" és "una fi justa" i contempla que s'establisquen "inversions justes d'acord amb el pes poblacional" de la Comunitat Valenciana, o la "regularització" del deute. Això, segons Oltra, "és agenda valenciana i també és agenda espanyola".

Així, ha insistit que "és veritat que som la comunitat pitjor finançada i més injustament tractada de tota Espanya" i ha destacat que "ho han reconegut" tant l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com l'actual, María Jesús Montero.

D'altra banda, ha afirmat que espera que "la major diversitat en el Congrés, amb més territoris presents, i totes les comunitats del règim comú que necessiten una reforma", comporten "que les comunitats pitjor finançades tinguen una pujada considerable dels seus ingressos", per a aquesta manera complir amb l'article 156 de la Constitució. En aquesta situació, ha precisat, es troba la Comunitat Valenciana, però "també Múrcia i unes altres de l'arc mediterrani".

ESPERA QUE ELS PROBLEMES TERRITORIALS "ESTIGUEN EN L'AGENDA"

"Esperem que la diversitat i pluralitat del Congrés faça que els problemes territorials, en plural, estiguen en l'agenda política", ha remarcat.

En qualsevol cas, ha assegurat que el Consell treballarà, al costat del teixit social i econòmic valencià, amb l'objectiu que "l'agenda valenciana tinga un pes específic". En aquest sentit, ha afirmat que la cadena humana d'aquest divendres "forma part de la visibilització d'eixe problema que s'ha d'abordar sense pausa des que el Govern es constituïsca" i ha reiterat que "la pluralitat en el Congrés és una oportunitat". Finalment, ha reivindicat el "dret no a ser ciutadans espanyols de segona, sinó a ser tractats en igualtat de condicions".

Arxivat a:

Destacats